ADE Party Report: Martin Garrix at Escape [16 oktober 2014]

Anna Zhuravel | 20 oktober 2014
party reports


Wat: Martin Garrix @ Escapegarrix
Waar:
Escape, Amsterdam
Datum:16 oktober 2014
Line-up: Martin Garrix, Julian Jordan, Dillon Francis, Jay Hardway, Afrojack, Nicky Romero, Dimitry Vegas & Like Mike, Moti en Bassjackers
Reporter: Anna Zhuravel

Hij is één van de meest gevraagde dj's ter wereld. De nog maar achttien jaar oude Martin Garrix heeft de grootste podia en de vetste feesten op zijn naam staan. Donderdag 16 oktober liet hij zien en horen dat het alles behalve toeval is. In het kader van het Amsterdam Dance Event heeft de jonge dj een waanzinnig feestje gebouwd in de Amsterdamse club Escape.

Topdrukte

Gelegen in hartje Amsterdam op het Rembrandtplein is Escape één van de populairste uitgaansgelegenheden in onze hoofdstad. Al tijdens de reguliere feestavonden moeten mensen in een lange rij staan om binnen te komen. Afgelopen donderdag was de club binnen een uur na de opening van het volledig uitverkochte feest helemaal vol.

De bezoekers konden zowel op de dansvloer als op het balkon genieten van het muzikale programma en de bijbehorende showelementen. Op beide plekken was het ontzettend druk. Boven was een beter uitzicht op de totale happening en er was een bar binnen handbereik. Beneden kon je dichtbij de dj-booth komen en met veel geluk je favoriete dj een hand geven of op zijn minst een 'selfie-van-afstand' maken. Wel ten koste van je loop- en bewegingsruimte.

Hoe ‘vipper’ hoe vervelender

Pers en bezoekers van de Deluxe area hadden een apart hoekje op het balkon in de hoofdzaal. Daar mochten ze lekker losgaan op de Deluxe-dansvloer met een andere muzikale invulling. Deze avond was de dansvloer niet populair. Slechts een paar mensen waren daar de hele avond helemaal in hun element en dansten op vrij eentonige beats.

Terwijl de sfeer onder de reguliere bezoekers prima was, viel het op het Deluxe balkon af en toe tegen. Naarmate de alcohol promillage in het bloed van een paar feestgangers steeg, begonnen ze steeds meer te duwen en te trekken. Ook vlogen drankjes met enige regelmaat op de grond en over andere mensen heen.

Bijzonder beleid

Achter de draaitafels was nog een aparte area te vinden: voor dj’s, hun gasten en speciale genodigden. Deze mensen werden ook met ander beleid behandeld dan de reguliere bezoekers. Terwijl alle andere feestgangers geen pet en geen sportkleding mochten dragen en daarop werden afgerekend, stonden gasten achter het podium gewoon met petten op en sportkleding aan.

Verder werden de supervips hopelijk een stuk beschaafder behandeld. ‘Als je gratis wilt zuipen dan heb je dikke pech' snauwde een bardame één van de Deluxe-bezoekers af. Het enige wat de jongen vroeg, was of zijn drankjes bij zijn ‘Deluxe’- arrangement waren inbegrepen. Met al minimaal drie euro per drankje moet je bij Escape deze typische Amsterdamse horeca-arrogantie blijkbaar voor lief nemen. De consumpties werden overigens in glas geserveerd: chique, maar niet handig. Na een paar uur lag er veel glas op de vloer. Voordat je het wist had je een glasscherf in je schoen, vooral als iemand zijn glas net naast je liet vallen.

Muziek maakte alles goed

Ook met al de Escape-bijzonderheden kon de afgelopen donderdagavond niet meer stuk dankzij de muzikale invulling. Dj Julian Jordan zette de toon met zijn krachtige set, waarin hij stevige beats, electro en big room zelfs met hiphop platen, zoals ‘Jump Around’ en ‘Turn Down For What’ wist te combineren. Dillon Francis nam de draaitafels over om een uur lang een lekkere eclectische mix in zijn eigen trap-two-step-progressive stijl te draaien. Ondertussen was het publiek lekker aan het warmdansen.

Dj Jay Hardway volgde Dillon Francis op en draaide een halfuur lang een afwisselende set van hits anno nu gemixt met wat oudere platen, zoals ‘Renegade Master’ en ‘Destination Unknown’, met hier en daar deep- en tech-house deuntjes tussendoor. Bij bekende platen gingen alle handen omhoog en ging het publiek los. Aan het einde van de avond stond ook nog één van de Bassjackers-boys lekker energiek te knallen. Het leuke was dat in de sets van alle dj’s vrij weinig herhalingen waren, wat bij diverse line-ups normaal gesproken tegenvalt.

Helemaal los met Martin Garrix & friends

Om halftwee werd het even helemaal stil en donker in Escape. Plots ging het licht weer aan. En hoe: met een prachtige lichtshow, video-installaties, confetti, glitters, co-2-kanonnen en natuurlijk dj Martin Garrix in de booth. Zoals altijd was hij vol energie en toewijding aan zijn publiek. Anderhalf uur lang ging de hele club uit z’n plaat en was iedereen aan het springen. Soms leek het alsof de vloer, de booth en het plafond zouden instorten, maar gelukkig was dat niet het geval.

In zijn set draaide Martin Garrix zowel zijn eigen producties, zoals ‘Wizard’ , ‘Goldskies’, ‘Proxy’ en ‘Animals’ als het werk van zijn collega’s. De keuze was behoorlijk gevarieerd: van ‘Tokyo By Night’ en ‘Sky Full Of Stars’ tot ‘Bad’ en ‘Bounce Generation’. Alle nummers klonken wel in zijn eigen Martin Garrix-versie. Eigen sound was ook de leidraad van zijn anderhalf uur durende set.

Dat Martin Garrix niet alleen bij fans, maar ook bij collega’s geliefd is, werd deze avond alweer bevestigd. Ineens stond dj Afrojack naast Martin Garrix in de booth om ‘Turn Up The Speakers’ gemixt met ‘All Of Me’ samen met Martin te draaien. Iets later nam ook Nicky Romero een plekje naast Martin in. Samen draaiden ze een paar platen, waaronder Nicky’s grote hit ‘I Could Be The One.’ Martin draaide nog een paar andere platen samen met dj’s Dimitry Vegas en Like Mike. Ook dj Moti kwam langs, met hem heeft Martin een succesvolle collab ‘Virus’ uitgebracht.

Een mooie herinnering die blijft

Bij vrijwel iedere drop gingen alle special effects de lucht in, vergezeld met een perfect afgestelde lichtshow en video-installaties. Dit was een mooie aanvulling op een geweldige muzikale happening. Martin Garrix en zijn collega’s hebben de Escape-bezoekers een waanzinnige avond bezorgd. Dit was een feest waar zowel het publiek als de artiesten helemaal los gingen.

Wie een mooie herinnering mee naar huis wilde nemen, kon voor vijftien euro een Martin Garrix merchandise t-shirt kopen. Hoe dan ook kreeg iedereen een Martin Garrix keykoord als souvenir mee naar huis. Toch blijft je eigen unieke belevenis de allermooiste herinneringen aan deze avond. Als het goed is, staat het na zo'n knalfeest voorgoed in je geheugen gegrift.

Pluspunten

Goed geluid
Fantastische line-up
Ondanks de drukte prima sfeer op de dansvloer
Weinig muzikale herhalingen

Minpunten

Te warm op de dansvloer
Weinig bewegingsruimte
Onvriendelijke bediening
Dure consumpties

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws