Party blog: XXlerator Raw [zaterdag 18 april 2015]

Lucas Boon | 21 mei 2015
party reports


Wat: XXlerator Raw
Waar: Honigcomplex, Nijmegen
Wanneer: zaterdag 18 april 2015
Line-up: Frequencerz, Jack of Sound, B-Front, E-Force, Crypsis, Radical Redemption, Warface en meer
Naam blogger: Kim van den Heuvel

Waar een deur dicht gaat, gaat er ook altijd eentje open. Wij hebben het natuurlijk over de Matrixx, die afgelopen najaar de deuren van de vetste club van Nederland sloot. Maar ook over de Honigfabriek in Nijmegen, die tegenwoordig gebruikt wordt als complex voor culturele en creatieve activiteiten. Eén en één is nog altijd twee: Matrixx besloot voor het rauwe hardstyle-concept ‘XXlerator Raw’ het Honigcomplex als locatie te gebruiken.

Daar aan de Waalkade

De reis naar het pittoreske Nijmegen kon beginnen. Vanuit de auto stak het Honigcomplex er tussen alle andere industrie al met kop en schouders bovenuit, te herkennen aan het Honig-logo bovenaan het gebouw. Wij lieten ons afzetten bij de Kiss & Ride en liepen naar het complex toe. Wat een heerlijk gevoel bekruipt ons bij het ontdekken van een nieuwe locatie. De snoeiende beats zijn al van verre hoorbaar. Als ware verkenners bestijgen we het terrein dat voorzien is van een halfpipe waar kinderen aan het skaten zijn en waar grafitti de muren siert. En dan is daar de ingang. Geen rijen te bekennen, dus de entree was zo gepiept. Ook het opbergen van onze jassen en het halen van munten (met de prijs van 2,50 per stuk) verliep vlekkeloos, waardoor Expeditie Honigcomplex van start kon gaan.

Buiten

Matrixx had een Indoor- en een Outdoor-area gecreëerd. Voor ons was dit het eerste festival van dit jaar waar je ook echt buiten - zonder tent boven je hoofd - je danspasjes kon oefenen. De weergoden waren ons goed gezind en de zonnebrillen konden op de neuzen worden gezet. Het podium buiten had een industrieel design en bestond uit meerdere tandwielen. Dit paste bijzonder goed bij het concept, maar ook bij de locatie. Als je met je gezicht naar de dj-booth stond, stroomde de Waal aan je linkerhand. Dit zorgde voor een prachtig uitzicht, zeker met het zonnetje en de strakblauwe hemel. Met een drankje in onze hand genoten we van alles wat op ons af kwam. Later in de avond deden de lichten leuk mee en af en toe knalde er confetti in de lucht.

Binnen

In de oude Honigfabriek was ook nog een area met louter Raw hardstyle-artiesten. Hoewel we dit van te voren wisten, vonden we het toch een overdosis aan raw. Variatie is goed en festivals zijn bij uitstek geschikt om te variëren in stijlen. De zaal binnen was ook industrieel aangekleed. Het geheel straalde een underground ambiance uit, dat had Matrixx goed gedaan. Wat minder was, was het feit dat het leek alsof je in de snackbar stond los te gaan: in deze zaal stonk het gruwelijk naar eten. Het eetgedeelte was dan ook binnen gelokaliseerd evenals de kluizen.

Opvallendste acts

De acts die ons het meest bij zijn gebleven, zijn ongetwijfeld die van Frequencerz & Jack of Sound, Subsonik en B-Front. Eerstgenoemde heren waren toch een potje aan het snoeien, daar word je bang van. Dat was wel te zien aan het publiek, er werd gesprongen alsof het leven er vanaf hing. Dat kwam door een plaat als 'Destruction'. Ook werd de anthem voor Emporium 2015 uit de platenkoffer getrokken, gemaakt door de Frequencerz. Deze plaat deed het - ondanks de melodische basis - goed bij het publiek. Subsonik draaide binnen de zweetdruppels tegen het dak aan. Wat een platenkeuze had deze held. De ene klapper na de andere kwam voorbij. Wat te denken van: 'Sorrow', 'Motherfuck' en 'Magic'? Geniaal setje, maar helaas was het veel te warm binnen. Dan maar naar buiten om af te koelen bij B-Front. Wat een energie straalt hij toch altijd uit, een genot om naar te kijken! Platen als 'Dark Universe', 'Under Attack' en 'Mysterias' zorgden voor een uitputtingsslag van jewelste. Na deze set waren wij kapot. Eten en drinken leek ons een goed plan.

Eten en drinken

De keuze was redelijk: pizza, friet en snacks, sandwiches en fruit, maar voor een klein festival is dat ruim voldoende. Wij vonden de sandwiches voor 2,5 munt aan de dure kant, dus besloten we voor een broodje kroket te gaan van anderhalve munt. Dit blusten we af met hét vrouwendrankje van de dag: appelcider van maar liefst één munt. Nadeel was wel dat deze geschonken werden in kartonnen beker, dus probeerden wij een papierallergie te imiteren en kregen we ons felbegeerde natje toch in een plastic beker. Voor de liefhebber van andere alcoholische versnaperingen was er veel keus: van Boswandeling tot Jack Daniels tot Smirnoff Ice, maar ook gewoon bier en wijn. Frisdrankliefhebbers hadden ook genoeg keus.

Conclusie

De liefhebber van rauwe hardstyle kwam met twee area’s volledig aan zijn of haar trekken. Wij kunnen volmondig zeggen dat één en één samen twee is; met dit concept en vooral met deze locatie heeft Matrixx goud in handen. Wij hebben genoten van dit festival en het heerlijke weer en zien het Honigcomplex heel graag weer terug.

Plus

 • Line-up
 • Locatie
 • Vlotte entree
 • Lekker weer
 • Klein intiem festival
 • Appel cider voor 1 munt
 • Goedkoop ticket
 • Voldoende wc’s
 • Niet zo druk

Min


 • Binnen stonk het naar eten
 • Ontzettend warm binnen
 • Jong publiek
 • Geluid mocht harder en zuiverder

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws