Blog: 10.000 HOURS - Mysteryland Volunteerday [dinsdag 28 juli 2015]

Lucas Boon | 6 augustus 2015
party reports


Wat: 10.000 HOURS - Mysteryland Volunteerday
Wanneer: dinsdag 28 juli 2015
Waar: Senioren wooncomplex de Flesseman te Amsterdam
Special guests: Lex Empress, East&Young, Nicky Romero
Naam blogger: Kimiko Bohle

Elk jaar organiseert 10.000 HOURS vrijwilligersdagen in samenwerking met de grootste festivals. Waarom? Om festivalgangers bewust te maken van vrijwilligerswerk. Tijdens deze dagen worden ontzettend leuke activiteiten gedaan om de festivalganger te laten zien hoe leuk vrijwilligerswerk is, maar vooral hoe nodig en zinvol het is.

volunteerday1

In samenwerking met Mysteryland organiseerde 10.000 HOURS in juli drie vrijwilligersdagen. Elke dag werd door de organisatie en een groep enthousiaste volunteers de bewoners van de geselecteerde bejaardentehuizen een dag om nooit meer te vergeten aangeboden. Ik was zelf een van de gelukkigen om aanwezig te mogen zijn op woensdag 28 juli. Onze groep ging de ouderen in de Flesseman lekker in het zonnetje zetten. De Flesseman is gevestigd op de Nieuwmarkt, een prachtlocatie in Amsterdam.

Start

De dag begon om 10.00 uur ’s ochtends, er werd begonnen met een introductie. Zoals gezegd probeert de organisatie de Nederlandse festivalgangers enthousiast te maken om vrijwilligerswerk te gaan doen. Er werd ons verteld dat de ochtend vooral uit voorbereiding zou bestaan en in de middag zouden we samen met speciale gasten een groot feest geven voor de bewoners van de Flesseman.

De ochtendactiviteiten waren zowel voorbereidend, praktisch en bewoners gericht. De groepen van de hapjes en het decor gingen de zaal en catering klaar maken voor het feest. Ook was er een groep kappers die de ouderen een knipbeurt gaven en er was een groep die de tuin ging opknappen. Zelf heb ik in de ochtend de fruitbollen en de lunch klaargemaakt. Er hing in de keuken en in de feestzaal een goede en gezellige sfeer. Iedereen was hard aan het werk, lekker aan het kletsen en elkaar aan het leren kennen. Sommigen waren sneller klaar dan anderen, maar iedereen was bereid om bij iemand anders een helpend handje uit te lenen. De feestzaal werd ondertussen opgeleukt met allemaal lampionnen en gekleurde attributen. Toen ik even een kijkje nam in de tuin zag ik dat de tafels en stoelen werden schoongemaakt. Kortom gezellige bedrijvigheid alom.

Lex Empress

Ondertussen was onze zangeres van het feest Lex Empress gearriveerd. Deze mooie dame is overigens ook mc op de mainstage tijdens Mysteryland! Ook het dj duo East&Young was ondertussen gearriveerd. Zij ruilden hun eigen muziek in voor een dagje terug in de tijd, met muziek uit de jaren ’40 en ’50. Toen het eenmaal droog was werd een groep in feestelijke outfits gestoken, en ging de rest de zaal helemaal party ready maken. Ondertussen werden de ouderen van de kamers naar de feestplaats gebracht.

lex_empress

Het feest zelf was heel gezellig. Onze verkleedde mensen dansten de zaal rond en probeerden de ouderen mee te krijgen op de dansvloer, vaak lukte dit ook! Lex Empress zong de sterren van de hemel en de ouderen konden ook genieten van een Cowboy playback act. Er werd gezellig meegezongen met liedjes als ‘Ai ai Olga’, ‘Daar bij de waterkant’ en ‘Een reisje langs de Rijn’ die door East&Young werden gedraaid.

Nicky Romero

Ondertussen was Nicky Romero bij de cocktailtafel aangekomen en stond klaar om zijn ‘mocktails’ te serveren. Het is natuurlijk een privilege om zo’n wereldster in je gezelschap te hebben, de mindere kant is de publiciteit die hij automatisch meeneemt, zoals een cameraploeg. Maar dit mocht de pret zeker niet drukken, Nicky kwam soms zelf zijn gemaakte mocktails bij de ouderen serveren. De geplande playbackshow ging helaas niet door en omdat met al het gedans en gezang sowieso al super gezellig was, vloog de tijd voorbij.

volunteerdaynickyromero2

Na een afsluitende speech en leuke groepsfoto’s was het alweer tijd om alles op te ruimen. Alle kostuums werden uitgedaan en weer verzameld, en gezamenlijk werden alle tafels weer normaal opgemaakt, de keuken schoongemaakt en de afwas gedaan. Vlak voordat ik wegging was er wel een verrassing voor me geregeld door een van de andere vrijwilligers: ik mocht Nicky Romero himself ontmoeten vlak voordat hij en zijn team weer door moesten. Na een dikke knuffel en foto was het toch echt tijd voor hem om te gaan. Echt een kers op de taart!

Conclusie

De hele dag was een geweldige ervaring, en zeker een aanrader. Het maakt je zeker bewust van de vraag naar vrijwilligerswerk. Het is uiteraard ook een plus dat je een ticket voor Mysteryland krijgt, natuurlijk. Maar als je ziet hoe blij je de mensen maakt, geeft dat ook veel voldoening. En daarbij is het leuk om met allemaal festival liefhebbers samen te kunnen werken, de sfeer is ook geweldig. Doen dus!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws