Party blog: Valtifest [zaterdag 5 september 2015]

Lucas Boon | 7 september 2015
party reports


Beeld door Willeke Machiels

Valtifest: Wie je ook tent
Locatie: NDSM werf Amsterdam
Datum: zaterdag 5 september 2015
Naam blogger: Cathelijne van Grinsven
Line-up: De Jeugd Van Tegenwoordig, Tom Trago, The Flexican & Sef, Mike Mago, Dimitri en meer

Laat ik beginnen met zeggen dat er echt veel meer verkleedfeesten georganiseerd moeten worden.

Quincy

Nadat het Quincy (ook wel bekend van de zwarte pieten discussie) was gelukt om het eerdere thema ‘hottentottententententoonstelling’ van tafel te vegen, ontstond uiteindelijk het thema ‘wie je ook tent’. Heel eerlijk gezegd had ik (toen nog) geen idee wat ik me hierbij voor moest stellen, laat staan hoe ik me hier op moest gaan kleden. Ook in de wandelgangen merkte ik dat het nieuwe thema bij velen moeilijk werd ontvangen, vergeleken met andere jaren. Desalniettemin verdient Quincy alsnog een grote bos bloemen van de organisatie want de ophef omtrent het thema heeft werkelijk alle nieuwsbladen gehaald en hiermee was in ieder geval landelijke bekendheid gecreëerd. Niet dat dit nodig is, want voor alle vrije vogels (op leeftijd) in dit land is Valtifest inmiddels een begrip.

Naaimachines worden jaarlijks van zolder gehaald en ook de verkleedwinkels doen goede zaken. Je kunt wel stellen dat dit festijn, naast het Brabantse carnaval, een uitgelezen kans is om je verkleed drang helemaal de vrije loop te laten. Je kunt by the way ook gewoon helemaal naakt gaan, want ook dat kan op Valtifest.

Line-up

De line-up bestond dit jaar uit louter Nederlandse artiesten en zoals bij elk festival had ik van tevoren een lijstje gemaakt van de acts die ik per se wilde zien. Dat is voor Valtifest overigens de laatste keer, want dit is een feest waarbij je de line-up achter je moet laten en je moet laten onderdompelen in confetti en vervolgens zie je wel waar het schip strandt. En zo geschiedde.

Ik vierde vandaag mijn verjaardag en dus ging ik, met zeven vriendinnetjes, totaal belachelijk gekleed, een ouderwets kinderfeest tegemoet. Met als klap op de vuurpijl dat er zelfs een snoepTent was waarbij je je gewoon even zes jaar oud voelde. Vandaag mag iedereen weer even kind zijn en daar dacht menig 40-plusser net zo over. Waar je nu wel eens leest dat er een verdwaalde bejaarde op een festival wordt gespot was dit deze dag geen uitzondering.

Doordat iedereen gekleed is in de meest kleurrijke combinaties is de sfeer automatisch ongekend vrolijk en blij. Rond 17.00 uur draaide Elias Mazian een set die hier perfect op inspeelde. Hierna was Joost van Bellen aan de beurt die vandaag maar liefst zes sets draaide op iedere stage. Als het gezicht en mede organisator van Valtifest diende hij ook nog eens zes keer te shinen. Je kon merken dat hij hier veel tijd en energie in had gestoken want hij wist er werkelijk iedere keer een feest van te maken, petje af daarvoor. Ik kan helaas niet iedere artiest bij naam noemen die ik heb gezien maar de Jeugd van Tegenwoordig verdienen absoluut een benoeming in dit verslag. Wauw!

Knipoog

Alles wat Valtifest doet, gaat met een knipoog en ook het publiek doet hier voor meer dan honderd procent aan mee. Ik kan daarom wel stellen dat ik lang niet meer zoveel heb gelachen om alles wat er gebeurde en te zien was. Waarom? Dat krijg ik helaas niet uitgelegd doordat het bijna allemaal ‘had je bij moeten zijn’-momenten waren en ik wil om die reden ook iedereen die verkleden eigenlijk vreselijk vindt aanraden om volgend jaar deze dag in je agenda te zetten.

Tot slot wil ik graag eindigen met dat er echt veel meer verkleedfeesten georganiseerd moeten worden.

Plus

  • De sfeer
  • Het gemixte publiek
  • De confetti
  • Kleurrijk
  • Nog meer confetti

Min

  • Het was soms best fris

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws