Report: Tomorrowland 2011

redactie | 3 augustus 2011
party reports

De 7de editie van Tomorrowland is inmiddels een feit. In plaats van twee dagen, heeft dit jaar iedereen drie dagen lang kunnen genieten van zijn of haar muziekstijl. En stijlen waren er in overvloed! Van de loeiharde klanken op het Q-Dance stage, tot aan de zweverige geluiden van Above & Beyond’s Group Therapy. Voor iedereen die van EDM houd en die op een van deze drie dagen naar het festivalterrein was gekomen, was er wel minstens één van de 14 area’s waar men op en top kon genieten van hun favoriete DJ’s.

tlUiteraard blijft muzieksmaak een steeds terugkomend discussiepunt. Ook al houdt men van dezelfde muziekstijl, dan zijn er toch altijd meningsverschillen over bepaalde artiesten. Dit is natuurlijk ook heel begrijpelijk. In mijn ogen is muziek en muzieksmaak misschien wel een van de meest persoonlijke dingen. Mijn muzikale voorkeur gaat hoofdzakelijk uit naar de trance. Maar met 60.000 bezoekers per dag is het heel logisch dat er heel veel verschillende meningen over muziek zijn. Al heb ik wel zo’n vermoeden dat het grootste deel van die 60.000 mensen, het over één ding wel eens zijn: Tomorrowland is en blijft één van Europa’s beste en mooiste festivals.

Deze vierde keer dat ik dit festival bezocht heb, was tevens de tweede keer dat ik er ook de camping bij genomen heb. Net als vele anderen ben ik ook op donderdag al richting het Belgische Boom gereden om als een van de eerste mijn tent op de camping op te stellen. Nou ja, een van de eerste was ik natuurlijk niet. De camping ging al om 11:00 uur open, en toen stonden de mensen al uren in de rij. Ik kwam pas ’s avonds om 20:00 uur bij de camping aan, wat op dat moment al voor een heel groot deel bezet was. Ik heb even met tent en tentstokken in de hand over het terrein moeten lopen, om vervolgens op het paarse camping-gebied hetgeen te mogen opbouwen. Al was dat ook een heel karwei! Niet zozeer het opbouwen, maar het “vechten” om een plaatsje.

tlMet een touw geeft het campingpersoneel steeds een nieuwe strook gras vrij, waarop de dringende festivalbezoekers in een mum van tijd hun tent willen plaatsen. Ik ben er toen ook meteen achtergekomen dat het plaatsen van een ietwat grotere tent daardoor ook niet meevalt. De ruimte die men toegewezen krijgt was namelijk vele malen kleiner dan de oppervlakte van een tent. Maar goed, na een beetje passen en meten, schuiven en verplaatsen, en onderhandelde met je buren, was de tent dan toch eindelijk geplaatst.

Helaas moest je vervolgens nog eens twee of drie keer op en neer lopen naar de parkeerplaats, om al je spullen, kleding, eten en drinken, mee te nemen. Ik begrijp aan de ene kant wel tot organisatie ervoor kiest om de parkeerplaats en het campingterrein gescheiden te houden. Al brengt het toch weer een grotere chaos met zich mee. Want het kan tenslotte ook anders. Dat heeft menig muziekliefhebber wel gezien op het Duitse festival Nature One. Daar mag je gewoon je auto parkeren en je tent er langs zetten. Je begrijpt natuurlijk wel dat dit enorm veel tijd en energie scheelt, aangezien je niet als een overbeladen pakezel een paar keer op en neer hoeft te lopen.Uiteraard hoort het natuurlijk wel allemaal bij het festival gevoel. Net als de vuile wc’s, de modderige paden, en de slapeloze nachten door de aanhoudende muziek.

Na een kort nachtje in van enkele uurtjes slaap was er dan toch eindelijk tijd om vrijdagmiddag richting een festival terrein te lopen. Bij binnenkomst heb ik eerst even een rondje over het terrein gelopen, en zoals ik verwacht had en gewend was, zag het er dit jaar ook weer ongelofelijk mooi uit. Het was dit jaar een beetje in een sprookjesachtige sfeer aangekleed, waarvan enkele dingen we enigszins aan attractiepark de Efteling deed denken. Onder andere de ingang met dat drie-puntige dak, de grote boom op het Mainstage, en de vele paddenstoelen waarmee het terrein in sfeer was gebracht. Daarnaast vind ik het ook altijd leuk en goed om te zien dat men decoratiemateriaal van voorgaande jaren nog een keer opnieuw gebruikt. Zo was de regenboog van het Mainstage van afgelopen jaar, dit jaar boven de camping-entree gehangen. De waterspuitende lelies van dat zelfde podium, waren dit jaar bij het kasteel van Carl Cox / I Love The 90’s / Evolution gebruikt.

tl

Een tweede ding dat me opviel was de geweldige goeie sfeer vanaf de aller eerste minuut. Dit is iets wat een festival geweldig kan maken. Ik heb inmiddels wel gezien dat zo’n goede sfeer lang niet altijd vanzelfsprekend is. Een paar dagen eerder was ik op Matrixx at the park in Nijmegen, en ook al hebben al de aanwezige DJ’s daar perfect gedraaid, ik heb daar helaas het grootste deel van de avond met de handen in mijn zakken gestaan, zonder ook maar enigszins te dansen. (en de gene die mij persoonlijk kennen, weten dat ik zelden stil sta. Want meestel ben ik aan het dansen alsof mijn leven er vanaf hangt.) De sfeer aldaar was dusdanig slecht dat ik ondanks de goede muziek zelfs eerder naar huis ben gegaan. Er waren gewoon te veel mensen die niet voor de muziek kwamen, alleen maar om even met een biertje in de hand “gezellig” te staan doen. Dit is natuurlijk iets wat je vaak op de gratis festivals ziet, maar daar bij Matrixx at the park was het echt diep triest.

Wanneer mensen 135 euro voor drie dagen hebben moeten betalen, om op Tomorrowland de tijd van hun leven te beleven, dan merk je meteen dat iedereen er zin in heeft. De sfeer is goed, ook al is het weer slecht. Waar je ook kijkt, je ziet alleen maar lachende mensen. Je ziet mensen die zich speciaal voor het festival uiterst uitbundig hebben aangekleed. Of het nu gaat om mensen met een pluche kip, paddestoel of Rudolf (the red nosed reindeer) op hun hoofd, het is allemaal ontzettend mooi. Je ziet bezoekers die vol trots hun landsvlag op hun rug dragen, en dit allemaal in perfecte harmonie. Dit is een van de redenen dat ik zoveel van feesten en festival hou. Hier kan je gewoon jezelf zijn. Hier kan iedereen zichzelf zijn, zonder dat je raar aangekeken wordt. Gewoon omdat je op Tomorrowland bent !

tl

Dit is in ieder geval de indruk die ik hier kreeg. Het gevoel dat je hier ervaart, is over het algemeen onbeschrijflijk, wat mijn taak als reviewer des te moeilijker maakt. Ik ga hier ook echt niets proberen elke DJ, en elke set stuk voor stuk te ontleden en te analyseren. Dat is gewoon onbegonnen werk. Wat ik wel kan zeggen is dat de vrijdag voor mij een heel mooi begin van het festival was. Met onder meer Ørjan Nilsen (wiens naam verkeert gespeld op de time-table stond), tyDi (stond er ook verkeerd op), Sied van Riel, en Ferry Corsten. Al deze jongens hebben echt het uiterste gegeven tijdens hun optreden op Tomorrowland.

tl

Tijdens de laatste paar uurtjes van de eerste dag, heb ik toch even een uitstapje gemaakt naar het Mainstage. Na de overweldigende reacties van afgelopen jaar, wou ik dit jaar toch ook even de set van Swedish House Mafia bijwonen. Dat was een weer een zeer aangename ervaring die ik rijker ben! Want naast het Trance, die voor mij toch altijd nog de voorkeur heeft, waren deze heerlijke en herkenbare House geluiden, zeker niet verkeerd om de vrijdag mee af te sluiten. Uiteraard was ook de show op dit podium wederom legendarisch. De laserstralen kwamen werkelijk van alle kanten. Het geluid klonk subliem, en de mensenmassa ging ongeremd door op de beats van deze drie heren. Met wat vuurwerk als hoogtepunt was het weer een dag voor in de geschiedenisboeken!

tl

Terug op de camping zag ik wel een klein minpuntje ten opzichte van afgelopen jaar. Helaas waren dit jaar de douchegelegenheden niet tot diep in de nacht beschikbaar. Wanneer je namelijk tot 1:00 uur op het festival terrein hebt staan springen, en daarna op stapvoets tempo de mensenmassa moet volgen door de aangelegde sluis richting de camping, dan ben je al snel een uur verder voor dat je de camping eens bereikt hebt. Helaas waren juist om deze tijd de douches alweer gesloten. Er zat dus niets anders op dan de volgende dag heel erg vroeg opstaan. Want van afgelopen jaar wist ik nog dat juist ‘s ochtends vroeg de douches nog drukker bezocht werden dan ‘s avonds laat. Om 8:00 uur opstaan terwijl het festival rond 12:00 uur begint was hiervoor echt noodzakelijk. Op dat moment kon ik gelukkig direct doorlopen om van een hopelijk warme douche te kunnen genieten. Maar ook dit zag er iets minder uit dan afgelopen jaar. Destijds waren er een soort van trailers neergezet, met daarin een aantal afzonderlijke douchehokjes, met de nodige ruimte om je eigen in om te kleden. Dit jaar was het één grote tent met daarin wel afzonderlijke douches, maar met één gezamenlijke kleedruimte. Ook de waterdruk en temperatuur was nou niet echt hetgeen waar je op hoopt, na een lange festival dag.

tl

Al met al was het goed te doen maar het is toch jammer dat de organisatie hier naar mijn idee iets te weinig aandacht aan heeft besteed, en dat terwijl de bezoekerscapaciteit van de camping dit jaar enorm was toegenomen. Een pluspuntje dat ik wel op de camping aantrof was dat er dit jaar een kleine supermarkt geplaatst was, waar je al je dagelijkse boodschappen kon halen. Dit scheelt natuurlijk weer enorm in hetgeen wat je zelf van thuis mee moet nemen, en vervolgens via een lange tocht van je auto over een modderpad naar je camping moet verplaatsen. Al zag ik een paar uurtjes later overigens, dat ook hiervan de capaciteit iets te klein berekend was. Op de enigszins schappelijke uurtjes stond er namelijk een enorme wachtrij buiten aan de winkel, laat staan aan de kassa.Gelukkig had ik toch al het een en ander aan eten van thuis meegenomen, dus na een stevig ontbijt ben ik weer richting het festival en richting het Above & Beyond podium gelopen. Na de eerste enigszins tegenvallende DJ werd ik uiterst aangenaam verrast door Daniel Kandi. Hij draaide echt precies die muziek die de mensen wilden horen. Vroeg op de dag wist hij het tempo al dusdanig omhoog te schroeven, om er meteen een onvergetelijke ervaring van te maken. Zelfs de ietwat grotere en bekendere namen die volgden, wisten zijn kwaliteiten niet helemaal te evenaren.

tlHet eerstvolgende waarvan ik weer verrassend lekkere muziek gehoord heb was Sander van Doorn. Hij draaide veel van zijn eigen producties, die het uiteraard altijd perfect doen. Al was zijn set iets minder Trance achtig dan gewend en gehoopt, het was zeker de moeite waard. De jongens van Above & Beyond hadden op hun eigen podium natuurlijk voor het grootste hoogtepunt gezorgd. Hun twee uur durende set was gevuld met hoofdzakelijk platen van hun nieuwe album. Wat overigens een iets rustigere stijl is dan wat ik gewend ben. Op de twee bekendste nummers na, had de rest van het album minder emotionele diepgang dan bijvoorbeeld de vroegere OceanLab producties. Ondanks dat was het zeker een buitengewoon geweldige sets en tevens een hele mooie afsluiting van de dag.

Voor mij persoonlijk was dag drie van het festival een dag waarop alles kon gebeuren, en waarop je niet wist wat je kon verwachten. Om te beginnen al qua weer. De dit was voor de tranceliefhebbers namelijk de eerste dag dat we bij een outdoor podium stonden. Met wat regenachtige voorafgaande dagen, en geen tv of radio om de weersverwachtingen te kunnen horen, was het dus maar afwachten wat het zou worden op de zondag van Tomorrowland. Op een aantal te vergeten regendruppelsna was het een bijzonder mooie dagen. Vanaf de tweede DJ, Ummet Ozcan ben ik de rest van de dag op dit Evolution stage geweest. Al de DJ’s die hier draaide waren allemaal voortreffelijk. Ieder in zijn eigen unieke stijl.

tlBij Gabriel & Dresden ging het tempo, en daarmee ook de bezoekers een klein beetje omlaag. Maar deze muzikale energie werd om 19:30, bij het aantreden van Marcus Schulz in een klap verbeterd. Bij de eerste toon van de eerste plaat, wist ik het al: dit gaat een geweldige sets worden. Ik weet niet hoe het komt, maar er was iets aan de muziek en het tempo waarin hij het draaide. Voor mij persoonlijk draait Marcus een beetje een onbekendere stijl. Maar toch was zijn sound uiterst toegankelijk. Deze drie uren van Tomorrowland waren zonder twijfel zeker de beste uren van Zondag, en misschien zelfs de beste uren van het hele festival.

Maar zoals ik aan het begin al aangaf, blijft muzieksmaak iets heel persoonlijks. Ook al was het evolution stage de gehele dag minder druk bezocht dan wat ik verwacht had, de aanwezige tranceliefhebbers hebben intens genoten. Dat weet ik zeker! Ook tijdens de afsluitingset van Paul van Dyk ging het dak er helemaal vanaf. Omringd door een mooie show van licht, lasers, vuur en vuurwerk Tomorrowland 2011 haast niet beter kunnen eindigen.

De laatste vier jaar heb ik Tomorrowland zien groeien en zien verbeteren. Elk jaar werd groter, mooier en veelzijdige. Al blijft er natuurlijk altijd ruimte voor verbetering. Na de ervaringen van dit jaar denk ik dat er aan de camping nog wel het meeste te verbeteren valt. Met onder meer een grotere douche, wc en winkel capaciteit. En misschien wel het moeilijkste: een algehele grotere camping. Met een dusdanige capaciteit dat een tickets in de voorverkoop, eigenlijk niet meer noodzakelijk is. Dit zal in mijn idee heel erg schelen in de drukte op de aankomstdag.

tl

Daarnaast mag men er ook eens serieus over nadenken om een beter soort sanitaire voorzieningen de plaats op zowel de camping als het festivalterrein. Zeker nu het festival in plaats van twee dagen verlengd is na drie dagen zijn niet dixi toiletten niet meer echt acceptabel, zeker voor een dusdanig hoge ticketprijs. Vreemd genoeg heb ik op het hele festivalterrein maar één toiletgebied gezien waar men “echte” WC’s had. waarom kan dit niet gewoon op het hele terrein? Dit maakte algehele festivalbeleving weer een heel stuk aangenamer en prijswaardiger.

Dit klinkt misschien als een hoop negativiteit, maar ik bedoel het juist als opbouwende kritiek. Het blijft tenslotte een geweldig mooi festival, op een prachtige locatie. Een festival waar ik volgend jaar zonder enige twijfel weer terug zal komen. Hoogstwaarschijnlijk zal ik mijn tickets weer op de eerste dag van een verkoop halen, zonder dat er ook maar een line-up bekend is. Want iedereen weet inmiddels wel, dat het wel goed komt met die line-up en met die DJ’s. Het is tenslotte Tomorrowland!!!

Verslag: Dominic Wetzer

Foto's: ID&T België & Dominic Wetzer

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws