X-Qlusive Holland, Heineken Music Hall, Amsterdam

redactie | 15 oktober 2009
party reports

Op 10 oktober mocht hardstyle-minnend Nederland weer naar de Heineken Music Hall voor een stevig potje losgaan. Een van Q-dance’ leukste concepten, X-Qlusive was weer uit de kast getrokken. Deze keer stond Holland centraal.


Een line-up met louter Nederlanders, een Holland-dresscode en veel Nederlandse dingetjes. Het zou een geweldige nacht blijken.


Een nacht die begon rond half tien, toen ik - vroeg als altijd – de HMH betrad. In de Rabo Lounge stonden de mannen van A-drive te draaien. In afwachting van de opening van de Black Box klonk dit niet verkeerd.


Maar de HMH is toch vooral de Black Box dus zodra die open ging (om tien uur) snel naar beneden. Pavo stond hier net zoals op de website in zijn oliebollenbakkers-pak achter de decks. Achter hem hing een enorme leeuwenkop, de Nederlandse driekleur hing in de zaal en de schalen met bitterballen, blokjes kaas en plakjes worst kwamen geregeld langs in het eerste uur. Bitterballen, worst en kaas op een hardstyle-feest ja, de toon was meteen gezet. Gekkigheid, Hollandse tradities en knallen!


De set van Pavo knalde overigens nog niet echt maar zijn taak was dan ook de boel op te warmen. Dat deed hij heerlijk door op te bouwen van hardtrance naar stevige early hardstyle. Mijn liefhebbersoortjes werden er rood van.


X-Qlusive Holland


Na Pavo’s set kwam de officiële opening van het feest. MC DV8 en Ruffian kwamen verkleed als André Hazes de booth op en stonden al klaar met een oranje lint en schaar. Tot ieders verrassing kwam Beatrix vervolgens uit de bek van de leeuw gestapt om X-Qlusive officieel te openen! Met veel gewuif en statigheid opende onze Hoogheid de boel en kon het feest losbarsten.


Max Enforcer & Profyler waren de volgende act. Met het refrein van “Mooi Man” betraden zij de stage, waarna deze carnavalsplaat al snel plaats moest maken voor snoeiharde hardstyle. Deze dj’s releasen hun werk op het platenlabel Seismic, en dat staat garant voor rauw, stevig en hard. Zoals verwacht was hun set een afspiegeling hiervan, het was genieten.


Charly Lownoise daarna zette ook een dikke set neer. Hij zit niet bij een van de grote labels en produceert ook weinig tegenwoordig waardoor hij niet een hele stapel platen heeft liggen die hij ‘moet’ draaien. Zoals verwacht draaide hij hierdoor een lekker gevarieerde set waarin veel verschillende sounds voorbij kwamen. Van Showtek tot Isaac en van Crypsis tot Josh & Wesz, Lownoise draaide ze allemaal.


De volgende twee uur met Luna en A-lusion en daarna Zany en de Donkey Rollers waren wel aardig, maar niet echt super. Of het moet zijn dat Zany en de Donkey Rollers een uur lang verkleed als Prins Carnaval stonden te draaien. Of dat de introductie van Luna en A-lusion gepaard ging met de tune van Klokhuis.


Nee, pas om vier uur begon het weer super te worden. Het begon al met het
introfilmpje. Tweeënhalve minuut lang kwamen er stukjes typisch Hollandse tv voorbij zoals Sesamstraat, GTST, Zeg Eens Aa en De Fabeltjeskrant. Tot slot kondigden Bert en Ernie Bassie en Adriaan aan, waarna B-Front en Frontliner verkleed als de bekendste clown en acrobaat van Nederland de stage op kwamen.


X-Qlusive Holland


Daarmee was het laatste beetje rust wel verdwenen in de HMH. Wat volgde in de resterende drie sets van een uur was haast ongekend. B-Front en Frontliner ragden het cement haast uit de muren met hun geweld. Wie denkt dat hardstyle homo-muziek is met die blije melodietjes moet deze set maar eens gaan luisteren. Rauwer dan rauw!


Vette kicks, scherpe baslijnen, melodieën waren je nekharen van overeind gaan staan; deze Bassie en Adriaan stonden te vlammen daar achter de decks. Bij “Frontliner - The First Cut” knalde de HMH zowat uit zijn voegen. En ondanks het tijdstip van vier tot vijf, een tijd waarop feesten vaak een beetje inkakken, ging het ontzettend los overal. Zelfs achterin werden de dansmoves massaal en in hoog tempo uitgevoerd.



Na dit geweld stond ons de volgende lading rauwheid te wachten. De Alpha Twins en Ran-D verschenen verkleed als De Toppers op het podium. Dit was zo goed gedaan (tot pruiken en brillen aan toe) dat ik er nog steeds niet achter ben wie nou precies wie was. Terwijl op de twee videoschermen beelden van het concert van De Toppers voorbij kwamen gaven de drie heren nog even wat extra gas. Met “Crypsis feat. Sasha F - Get Hit” en “Deepack vs DBSTF - In Other Wordz” zorgden zij voor een dikke laag kippenvel bij mij.


De Noisecontrollers mochten de avond afsluiten. Als volleerd gabbers kwamen zij in Australian tevoorschijn. De melodie kwam weer iets meer terug in hun set, die overigens ook van grote kwaliteit was. Passend bij hun gabber-outfit schakelden ze na ongeveer een half uur over op echt oude hardcore. Diverse plaatjes uit de jaren ’90 kwamen voorbij, waarna via steeds ruigere platen werd toegewerkt naar het einde. André Hazes bedankte ons voor de mooie avond en even later stond ik, verdrietig omdat deze geweldige nacht afgelopen was, weer buiten.


 Dit was absoluut een van de betere feesten die ik bezocht heb. Behalve de vette sets klopte er namelijk nog veel meer. Veel bezoekers hadden bijvoorbeeld iets gedaan met de dresscode. Ik heb onder andere zelfbedrukte shirts, oranje voetbalshirts, opblaashamers, Delfts Blauwe outfits (en zelfs bodypaint), koeienpakken, carnavalskleding, vlaggen, en oranje geverfd haar gezien.


X-Qlusive Holland


Verder waren de leuke dingen van de website ook doorgevoerd in het feest zelf, zoals de Hollandse muziekjes bij de intro’s van de dj’s en de verkleedpartijen van de dj’s. Ook de mc’s Ruffian en DV8 verschenen regelmatig in nieuwe outfits op de stage en lieten zien dat twee mc’s niet per se teveel hoeft te zijn. Ze waren goed op elkaar ingespeeld en voegden ook echt wat toe.


De sfeer was ook de hele nacht geweldig. Een soort lossige gezelligheid, veel vrolijkheid en vriendelijkheid en het ging de hele nacht behoorlijk hard los. Ook de polonaises kwamen meerdere keren voorbij, perfect passend in het carnavaleske sfeertje. Het thema van de website was perfect uitgewerkt in het feest zelf en ik heb meerdere keren flink staan lachen om alles wat er gebeurde op de booth en op de videoschermen.  


Zoals in het verleden ook gebeurde met andere thema-XQ’s bleek ook deze een geweldige editie, waar nog lang over nagepraat zal worden!


Steven

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws