Boris van der Ham @ Sensation White

Partyscene Redactie | 9 juli 2008
party reports

Verslag van een politicus met een dance-hart

Als er één politicus in Nederland is met een echt dance-hart, dan is het wel Boris van der Ham. Afgelopen zaterdag bracht hij een bezoekje aan Sensation White en voor ons maakte hij een verslag van alles wat hij die avond meemaakte.

Tekst: Boris van der Ham

Foto's: Partyscene

Afgelopen zaterdag ben ik naar Sensation White geweest. In een afgeladen ArenA te Amsterdam met erg lekkere dancemuziek, en een fantastische show. Kijk HIER voor een impressie van de opening. Natuurlijk was ik ook in het wit, de dresscode. Dat was maar goed ook. Ik had een goede vriend meegenomen die een beige broek aanhad. Hij dacht dat beige wel wit genoeg was. Niet dus. Hij werd door wat beveiligers Sensationtegengehouden, omdat hij niet voldeed aan de dresscode. Gelukkig schoot iemand te hulp en mocht hij toch binnen. Die dresscode levert overigens wel een fantastisch resultaat op: als je door de menigte loopt, waan je je in de postmoderne hemel. Het thema was dit jaar 'Ocean of White'. Dus werden er gigantische fonteinen in werking gesteld, het mooiste vuurwerk, gigantische kwallen aan het dak van de Arena, enorme graphics en lichteffecten. Wat een fantastisch feest!

Kijkje achter de schermen

Maar naast het feest was er ook inhoud voor mij. Door de organisatie werd ik samen met mensen van de Amsterdamse gemeenteraad rondgeleid langs de beveiliging, de EHBO en werd ik bijgepraat over het drugsbeleid. Het beleid in Amsterdam is erg aangescherpt en de politie controleert streng op de aanwezigheid van drugs. Bij binnenkomst waren er zelfs drugshonden. Probleem van die honden is dat ze álles ruiken. Ook wiet. Wiet mag je wel gewoon bij je hebben (tot 5 gram), maar toch slaat zo'n hond dan aan. Maar ook rond de harddrugs was het soms Sensationmistig. Over het algemeen mag je 1 tot 5 XTC-pillen bij je hebben, zonder dat je echt problemen krijgt. Je moet ze dan gewoon inleveren, maar kan gewoon naar binnen. Bij meer dan 5 pillen op zak, heb je wel een probleem. Dan veronderstellen ze dat je een drugsdealer bent en krijg je straf. De politie en het openbaar ministerie gaven echter dubbele signalen af. De ene stelde dat je ook bij 1 pil niet meer naar binnen mocht, en de ander weer wel. Rare zaak.

De organisatie, maar ook de EHBO, vertelde ons dat zij overigens de meeste problemen zagen met alcohol. Iemand vertelde dat door het repressieve beleid op drugs het alcoholgebruik toeneemt. Zij vertelde dat als er problemen blijken van bijvoorbeeld vechtende gasten, dat het bijna altijd te maken heeft met alcoholgebruik. Van XTC worden mensen meestal vredelievender. Ook de EHBO bevestigde dat. Iemand die in de problemen raakt door XTC, is veel beter te helpen dan iemand die kacheltjelam de EHBO bereikt. Ook blijkt dat XTC-gebruikers over het algemeen bewuster omgaan met de middelen, en slechts een keer in de zoveel maanden iets nemen. In de Tweede Kamer probeer ik al jaren collega’s hiervan te overtuigen. Blijkbaar zegt ‘de vloer’ het ook.

SensationBizarre koppen in de media

Opvallend is trouwens dat er zo ontzettend weinig naars gebeurt op zo´n feest. Let wel: 40.000 mensen zitten opeengepakt en hebben vooral veel plezier zonder grote problemen. Des te vreemd is dat dit nauwelijks doordringt tot de media. Op internet staat op dit moment met ronkende chocoladeletters dat er ‘89 aanhoudingen zijn geweest bij Sensation White’. Als je bedenkt dat er 40.000 mensen naar het feest komen, is dat natuurlijk een schijntje. Er zijn dus 89 feestgangers gearresteerd wegens drugsbezit, maar ook venten, flyeren, illegale kaartverkoop en een enkele verstoring van de openbare orde en mishandeling. Nogmaals op 40.00 mensen is dat dus helemaal niets. Het persbericht meldt ook dat één persoon ‘lichtgewond’. Opnieuw: op 40.000 mensen één iemand ‘lichtgewond’. Kom daar eens om bij de gemiddelde disco op het platteland. Kom daar maar eens om bij de gemiddelde voetbalwedstrijd. Het is tamelijk absurd dat de media die 89 aanhoudingen (van veelal kleinere vergrijpen) als nieuws brengt, terwijl het in geen verhouding staat met het aantal bezoekers. Gelukkig was de politie in zijn commentaar een stuk realistischer. Die noemde de sfeer tijdens het feest ‘uiterst Nog meer bekende Nederlanders op Sensationrelaxed en ongedwongen’. Waarom dan niet de kop: ‘Nauwelijks problemen bij mega-event’? Het zal dan wel niet verkopen, denken de dames en heren journalisten.

Sensation als exportproduct

In de wandelgangen kwam ik ook Duncan Stutterheim tegen. De grote man van ID&T en grondlegger van Sensation. Ik heb een aantal jaar geleden lang met hem gesproken over politiek en over het effect van overheidsbeleid op feesten. Interessante man. Tegenwoordig woont hij in Australië en verkoopt het concept van Sensation aan vele tientallen andere landen. Van Chili tot Amerika, van St. Petersburg tot Londen. Iedereen die geïnteresseerd was kwam vandaag een kijkje nemen op het feest. Hij vertelde over de verbazing van hen over de enorme omvang van het feest, en hoe goed ze georganiseerd zijn. De buitenlanders verbaasden zich ook over de samenwerking met de politie. Hoewel de organisatoren van ID&T soms diep moeten zuchten bij al hun eisen, verloopt de samenwerking over het algemeen goed en constructief. Ook daar willen de buitenlanders van leren. Mooi exportproduct: Nederlanders die de wereld leert hoe ze een feestje moeten bouwen.

Boris van der Ham

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws