Wasted @ Paard van Troje

Partyscene Redactie | 29 mei 2007
party reports

Breakcore het sleutelwoord van de avond

Intro: Tijdens het afgelopen Todaysart festival werd in samenwerking met Club Transmediale een avond georganiseerd onder de naam Wasted. Oorspronkelijk is Wasted een concept dat op de Transmediale in Berlijn is ontstaan als toevoeging op het muzikale programma. Op de website staat het als volgt beschreven: "WASTED is a series of mini-festivals hosted and programmed by Pure and Jason Forrest to celebrate loud, fast and new music unified by a bold spirit of disrespectful dissent, unruly enthusiasm and a mountain of positive energy." De avond op het Todaysart festival was zo'n succes dat de avond een vervolg kreeg. Het vijfde Wasted minifestval vond plaats in het Paard. En ja, er was genoeg harde, snelle, nieuwe muziek te horen. De daarbij behorende positieve energie was idem aanwezig.

Door: Stamp

een samenraapsel van harde IDM, overstuurde junglebeats, hardcore, noise, metal en veel verknipte samplesProgramma: Donna Summer, Pure, Abelcain, Pisstank, Bolz'n, White Mice, DJ Hidden, Fanny, Electromeca, Xanopticon + kleine zaal voor talenten.

Gezien of gehoord: Breakcore, dat was het sleutelwoord van de avond. Voor hen die niet bekend zijn met de term volgt een korte introductie. Denk aan een samenraapsel van harde IDM, overstuurde junglebeats, hardcore, noise, metal en veel verknipte samples. Met breakcore kan het alle kanten op gaan. Het genre is (nog) niet strak gedefinieerd, dus wordt er lekker op los geëxperimenteerd. De grote creatieve vrijheid die dit met zich meebrengt, maakt breakcore vandaag de dag een van de spannendste en interessantste muzikale stromingen. Van vrolijk en losbandig tot duister en complex. Bindende factor in het geheel is een onstuitbare energie en de wil tot vernieuwing. Thuis is het muziek om aandachtig naar te luisteren, op de dansvloer is het dwingend als je moeder.

De grote zaal van het Paard was gedurende de nacht het domein van de bands en de wat bekendere artiesten. In de kleine zaal stonden een stuk of 15 acts die gereageerd Het was leuk om te zien dat de onbekende acts in de kleine zaal net zoveel publiek en net zoveel reactie kregen als de 'grote' namen in de andere zaal. Open minded publiek dus.hadden op een oproep op internet. At random waren er uit de gegadigden enkele uitgepikt die deze avond hun eigen 15 minutes of fame kregen. De Belgische Mr. Orange wist bijvoorbeeld al vroeg op de avond de goed gevulde kleine zaal op zijn hand te krijgen. De noisemetal band Bolz'n had het meeste publiek uit de grote zaal verdreven. Toen na hun act Electromeca aan zijn dj set begon keerde men gelukkig weer terug. Tijd voor de eerste danspasjes. Die gingen er in als koek. De heren van White Mice kwamen het feestje echter grondig verstoren. Op zich geen probleem. Op de met electronica opgepompte noise rock die ze speelden viel dan wel niet te dansen, indrukwekkend was het wel. Een bulderende sonische aanval die alle zintuigen op scherp zette.

De uit de VS overgevlogen Fanny had z'n eigen zintuigen iets teveel op scherp gezet. Het bekende "Amerikanen in Nederland"-syndroom zorgde er voor dat het met de kaken malen hem beter af ging als de platen mixen. Zonde. Gelukkig werd er op het kleine podium nog wel opgelet. Onder andere Rioteer en waarschijnlijk Deathmaker lieten zich van hun beste kant zien.

Wasted!De uit Wisconsin afkomstige Ablecain geniet binnen de breakcorescene enige bekendheid. Zijn stijl is erg hard en duister en leunt sterk op metal samples. Zijn livesets staan garant voor een dosis energie. Hij zette de dansvloer dan ook gelijk in vuur en vlam. Zijn maatje Xanopticon nam het stokje daarna over en dook verder de abstractie in. Vlagen noise, en beats waar bijna geen peil meer op valt te trekken. Een brok energie waar je wild van wordt. Van een afstandje bezien leek het publiek soms meer op een verzameling rond vliegende ledematen dan op een groep dansende mensen. En zo hoort het ook. Alle remmen los. Afsluiter Pisstank (what's in a name?) kon helaas niet boeien. Met een schreeuwende mc Assasin viel er muzikaal niet echt veel meer van te bakken. Moe maar voldaan kon het publiek huiswaarts.

Bijzonderheden: Het was leuk om te zien dat de onbekende acts in de kleine zaal net zoveel publiek en net zoveel reactie kregen als de 'grote' namen in de andere zaal. Open minded publiek dus.

Van vrolijk en losbandig tot duister en complex.Hoogtepunt: Xanopticon

Dieptepunt: Fanny

Decoratie: Op enkele schermen met een Wasted animatie erop na, was er niks aan decoratie gedaan.

Sfeer: Die hield het midden tussen relaxed en uitbundig.

Wat mag beter: Niks.

Prijs/Kwaliteitsverhouding: Een tientje voor zo'n avondje is niet veel.

Bezoekersaantal: Het Paard was lekker gevuld. Niet te druk, niet te leeg.

Love2party Tip: Wasted vs Overkill, 25 mei @ Maria am Ostbahnhof, Berlijn

Oordeel: Hopelijk zien we Wasted weer terug bij Todays Art in september.

Todays Art

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws