Herr Zimmerman vaart eigen koers

Partyscene Redactie | 14 december 2006
party reports

Nieuwe Rotterdamse club met eigen identiteit

. Alternatief en hip Rotterdam smelten hier makkelijk samenIntro: Al drie maanden verschijnen in de Love2party-mailbox enigszins vage e-mails met een zwarte kat in de hoofdrol. De afzender: ene Herr Zimmerman. Het blijkt afkomstig van een club, gevestigd in het Design Dock in Rotterdam West, vlakbij Marconiplein. Maar wat zich daar nu precies afspeelt, blijft vrij onduidelijk. Wat is wel duidelijk? Het heeft iets met onze oosterburen te maken, het wil graag apart zijn en de artiesten die het programmeert zijn duidelijk op de Duitse minimal/elektro/techno leest geschoold. Hoog tijd dus voor een bezoekje.

Programma: Bloody Mary (D), James Nidecker

Bijzonderheden: Nog maar nauwelijks bekomen van de enerverende set en onvermijdelijke bijbehorende grootspraak van Mad’R en Marcel ('Heb je deze al gehoord? Ken je die nog? Vette plaaaat!!') in Club Rotterdam, arriveren we aan de late kant bij Herr Zimmerman. Het is al rond een uur of twee maar, allerminst druk op de parkeerplaats. Bij het betreden van het pand door een lange betonnen gang, bekruipt je het aparte maar aangename gevoel dat je ook hebt als je een willekeurige Berlijnse underground club binnenwandelt. Rauw, industrieel, kil maar toch die kriebels. Zeker als je al flarden stevige beats door de gang hoort weerkaatsen. Ook als je eenmaal in de club bent, laat die gedachte je niet los.

James NideckerNiet voor niks wordt er in de mailing van Herr Zimmerman veelvuldig gerefereerd aan Duitsland. De club ademt Berlijn. Middenin het voormalig vleesslachthuis bevindt zich de club. Zoals je in Tresor een kluis binnenstapt of in Ostgut een oud metrostation, zo betreed je hier een voormalig slachthuis. Volledig in oude staat en compleet met koelcel en al. Een strakke bar, dj-booth met wat moderne zitbanken erin en meer heb je niet nodig om de juiste vibe te creëren.

Het publiek is een mengeling van alles en nog wat. Alternatief en hip-Rotterdam smelten hier samen en de sfeer is daardoor erg ontspannen. Ondanks het feit dat er misschien maar honderd man aanwezig is. Het totaal plaatje geeft je het gevoel dat je ergens bent om lekker jezelf te zijn en te genieten van de muziek. En dat gebeurde dus ook, want stilstaan was er niet bij met Bloody Mary achter de draaitafels.

.Het totaal plaatje geeft je het gevoel dat je ergens bent om lekker jezelf te zijnDe set van James Nidecker hadden we reeds gemist. De man is trouwens wel de personificatie van Herr Zimmerman. Compleet met rockoutfit en Kiss-achtig gezichtsbeschilderingen. Het was dus de (in Frankrijk geboren) Berlijnse Bloody Mary die de muzikale touwtjes in handen had. In Nederland nog redelijk onbekend, ze heeft dit jaar een ep gereleased op het label Sender, maar in Duitsland is zij inmiddels een gevierde dame.

Bloody Mary draaide ook in de stijl zoals je die verwacht van een Berlijnse dj. Minimal-achtige, naar elektro neigende techno. Veel platen van bekende labels als Kompakt, Pokerflat, Moon Harbour en Sender afgewisseld met het in Nederland wat onbekender werk. Qua uitstraling doet ze een beetje denken aan Isis, quasi ongeïntresseerd en stoïcijns, maar wel vet draaiend. Ze maakte er met de mensen die er waren een feestje van en het Herr Zimmerman-plaatje compleet. Conclusie: snel nog maar een keer bezoeken.

Bloody MaryPositief: Het feit dat er eindelijk een bezoek is gebracht aan Herr Zimmerman.

Negatief: Toch wel de zeer ongunstige ligging van het Design Dock.

Decoratie: Niet aanwezig, maar ook niet nodig. De rauwe industriële uitstraling is juist wat deze club en het concept nodig hebben. Daar moet je geen fratsen aan toevoegen. Een strakke bar en dito dj booth aangevuld met de juiste verlichting zijn meer dan genoeg.

Wat beter mag: In eerste instantie zou je zeggen: de promotie. Maar dat lijkt een verkeerde conclusie. Herr Zimmerman is een club met een totaal eigen smoel, een punt waarop bijvoorbeeld de Bumb faalde in de eerste paar maanden na de opening. Het lijkt erop dat deze club het moet hebben van mond-tot-mond-reclame en dat het een kwestie van tijd is dat het juiste publiek de club ontdekt.

Prijs/ Kwaliteit: De prijzen zijn redelijk scherp, maar wel in verhouding met wat je ervoor terugkrijgt. Entrée en drank zijn gelijkopgaand in verhouding met andere clubs en je krijgt er dan ook nog regelmatig een goeie Duitse dj bij. Enig minpunt zijn de blikjes ‘red bull’ met de kat van Herr Zimmerman erop. Het ziet er koel uit, maar het spul is niet te drinken.

Aantal bezoekers: Maximaal honderd op het hoogtepunt, maar niemand stond aan de zijkant.

Oordeel: Herr Zimmerman is absoluut een aanrader in het redelijk vervlakte Rotterdamse uitgaansleven. Het is een club die zijn eigen koers vaart. Geef het een paar maanden en het is één van de hotspots van de stad.

Love2Party-tip: Ga erheen en ontdek het zelf.

Herr Zimmerman

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws