Solid Grooves @ Tivoli de Helling

Partyscene Redactie | 6 november 2006
party reports

Utrechtse technoscene: wel hecht, niet groot

Intro: Als sinds 1997 organiseert Solid Grooves zo'n drie keer per jaar gezellige avonden met kwaliteitstechno in Utrecht en omstreken. De organisatie richt zich vooral op Detroit-techno, maar tijdens de Bass Traxx-feesten worden ook hardere technovarianten geprogrammeerd. Naar eigen zeggen trekken ze een kleurrijk publiek 'van 40-jarige shagrokers tot 18-jarige smirnoffdrinkers'. Na een flirtpartij met het eveneens technominnende Full Spectrum en een uitstapje naar Amsterdam, keerde Solid Grooves in het afgelopen jaar terug naar het oude nest: Tivoli De Helling in Utrecht.

Tekst: Susanne Woning

Foto's: Hellen Manten

Programma: Grote zaal: Estroe, Quince (live), Charles Siegling (Technasia) en DJ Invite. Kleine zaal: J. Flannan, Jeromski en Miss Melera.

EstroeBijzonderheden: Eigenlijk geveld door een flinke verkoudheid, maar te nieuwsgierig om thuis te blijven, kwamen we vrij laat aan bij Tivoli De Helling. De set van Estroe was net afgelopen, maar het moet een lekkere set geweest zijn, want de sfeer zat er al goed in. Het publiek was een beetje mengeling van trendy en alternatief; men kwam echt voor de muziek en de gezelligheid en niet zozeer om 'gezien te worden'.

Rotterdam mag dan bekende namen als Joris Voorn en Secret Cinema hebben voortgebracht, Utrecht heeft met Quince ook een enorme technotroef in handen. Hij zette deze avond weer een diepe swingende Detroit-technoset neer met verrassend veel nieuw werk. Quince schudt op dit moment de ene na de andere sterke track uit zijn mouw en krijgt volgens Solid Grooves-organisator Remco Steenman dan ook wereldwijd veel positieve reacties. Ook de juichende en uit hun dak gaande bezoekers konden de flow van de talenvolle producer zeer waarderen.

QuinceCharles Siegling was deze avond solo, maar bracht toch het onvervalste Technasia-geluid mee. Uptempo, korte ronde kicks en diepe, vrolijke strings. Zijn set was hier en daar wat eentonig, maar werd dan toch elke keer vrij snel weer funky en dansbaar. Het publiek ging fijn los bij 'I'm not into that shit' van Mr G. en een aantal eigen Technasia-tracks. Siegling zelf had het duidelijk naar zijn zin.

DJ Invite (a.k.a. Tim van Paradijs) draait sinds 1997 en is al drie jaar resident bij Solid Grooves. Zijn techno en tech house-set was goed en afwisselend. Ondanks het feit dat hij één van de minder bekende namen was in de line-up, hield hij de aandacht van de bezoekers goed vast. Als afsluitende dj wordt het draaien van een oude klassieker je snel vergeven, zodat alle handjes nog even de lucht in gingen bij '303' van Speedy J's alias Public Energy. Rond half vijf begon het wat minder druk te worden en bleek ook maar weer eens dat alcohol en verkoudheid slecht samen gaan. Tijd dus om het bedje op te gaan zoeken.

Charles SieglingHoogtepunt: Een strakke en mooie set van Quince (niet helemaal onbevooroordeeld, want hier speelt uiteraard ook een stukje Utrechtse trots mee) en het enthousiasme van Siegling dat erg aanstekelijk werkte.

Dieptepunt: Uw reporter was dus een beetje ziek en suf en heeft minstens vijf minuten bij een gesloten bar op een barman staan wachten, terwijl iedereen verder toch wel doorhad dat deze bar echt gesloten was. Persoonlijk dieptepuntje dus deze keer. Muzikaal gezien absoluut geen klachten over deze avond. Helaas hebben we door de sfeer en het muzikale aanbod in de grote zaal erg weinig meegekregen van de sets Flannan, Jeromski en Miss Melera.

Decoratie: Bij de entree en de garderobe van De Helling vind je ook gelijk de kleine zaal (het café). Door de warme kleuren komt dit gezellig over. De grote zaal is echter erg kaal, op een groot videoscherm achter de dj-booth na. Het was op deze avond ook niet erg belangrijk, aangezien het meer om de kwaliteit van de muziek ging dan over het 'Jan des Bouvrie'-gehalte van het pand.

Miss MeleraWat beter mag: Tivoli zal binnen een aantal jaren overgaan naar Muziekcentrum Vredenburg en investeert daarom waarschijnlijk niet meer in nieuwe geluidssystemen voor de originele locatie en de tweede locatie De Helling. Helaas zijn de oude geluidssystemen toch echt dringend aan vervanging toe en komen sommige artiesten hierdoor niet helemaal uit de verf. Jammer, want er wordt namelijk wel veel geïnvesteerd in de programmering van goede artiesten.

Mening bezoeker: Goede vriend van uw reporter die eigenlijk helemaal niet van techno houdt: "Heeee, eigenlijk best heel erg gezellig vanavond".

Prijs/ Kwaliteit: De entree was 12,50 (voorverkoop 10 euro). Een beetje aan de hoge kant, maar het is dan ook een relatief kleine zaal. Solid Grooves probeert meestal grote namen naar Utrecht te halen en de fee van de artiesten moet ook betaald worden. De prijzen aan de bar zijn prima (meeste drankjes zijn rond de 2 euro).

Aantal bezoekers: 400, zo goed als uitverkocht.

InviteOordeel: De technoscene in Utrecht is ondanks een groep zeer enthousiaste vaste bezoekers, helaas niet groot genoeg om Solid Grooves vaker te organiseren. De verschillende organisatoren (onder meer Club Poema, Full Spectrum, Subculture en Solid Grooves) lijken hun avonden dan ook vaak op elkaar af te stemmen, wat tot nu toe resulteert in goed bezochte avonden. Het muzikale aanbod is kwalitatief in ieder geval dik in orde. Ook deze avond was de sfeer lekker relaxed en werd er volop genoten en gedanst. Misschien moeten de Rotterdammers die op dit moment worden geconfronteerd met een overdosis 'piemeltjeshouse' en urban in hun stad, gewoon eens lekker een avondje langskomen in Utrecht om te zien hoe het daar los gaat.

Love2Party-tip: Wil je de sfeer van de avond een beetje proeven, luister dan even naar deze 2 releases:
Technasia - Detroit Beatdown (Theo Parrish rmx)

Four Seasons remixes by Quince, Shinedoe & Melon

Estroe - Bellisimore

ALLE DJ FOTO'S BEKIJK JE HIER

Solid Grooves

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws