Integrate @ Outland - Rotterdam, 3 mrt

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Mooie locatie, maar niet technowaardig


Intro: Na feesten in de Haagse Hogeschool en Het Paard te hebben georganiseerd, verkast Integrate voor haar zestiende editie naar het Rotterdamse Outland. 'Een buitenkansje', aldus de organisator. Met ruimte voor meer bezoekers (drie zalen), moet Outland voor een nieuwe impuls zorgen.

Tekst: Martin
Foto's: Iddo


Programma: Surgeon, Frank Kvitta, Steve Bicknell, Guido Schneider, Bold, Max Duley, Agent, Frank Farrell, Size.
Bijzonderheden: Na een verbouwing die enkele miljoenen euro's heeft gekost, moet de vroegere Minstery of Dance, La Xala en Tomorrowland weer bezoekers gaan trekken. Ieder weekend zijn er feesten waar veelal de hardere stijlen van de dance geprogrammeerd worden. Met Integrate is een feest gevonden die de 'wat diepere' technoavonden voor haar rekening neemt.

Bij de ingang is een verwarmde tent neergezet. Een welkome aanvulling op het koude winterweer. Na de entree en de garderobe duiken we het trappenhuis in om te starten in de kelder. Een bar met aan weerszijden een toiletgroep en daarnaast ronde donkere dansvloer, beslaan de onderste etage. Het Engelse Lost host de Basement. Max Duley heeft de eer om af te trappen. Echt druk is het op dat moment nog niet. Iets wat niet gezegd kan worden van de Main area.

De Main area bestaat uit drie lagen: een dansvloer met twee ringen erboven. Na even zoeken, vinden we op de eerste ring de dj booth. Van hieruit heeft de dj een slecht zicht op de dansvloer. Dat is niet bevorderlijk voor de interactie met het publiek.
De Main area is vanavond het domein van de harde techno. Geen optreden van Rush, die door ziekte en familieomstandigheden verstek moest laten gaan, maar dj Bold uit Australie. Voordat hij aan zijn set kan gaan beginnen, warmen Frank Farrell en Agent prima op naar de harde technosound van dj Bold. Voor het publiek is de afwezigheid van dj Rush geen probleem. De bezoekers gaan er helemaal voor vanavond.

Veel aangenamer klinkt het in de Basement, waar de Engelsman Max Duley een spannende set laat horen. Ietwat experimenteel met diepe gevoelige platen, opbouwend naar het wat toegankelijkere werk. Als Steve Bicknell het overneemt van Max Duley, volgt al snel de klassieker 'Energy Flash' van Joey Beltram. Verder komen sterke platen aan bod. Hoewel Bicknell geen mixtovenaar is, weet hij een goede vibe te creeren. British Murder Boy Surgeon neemt de laatste twee uur voor zijn rekening. Zoals altijd stoicijns in de weer met zijn laptop, zet hij een veel minder boeiende act neer dan zijn twee voorgangers.

Frank Kvitta is in de Main na dj Bold de laatste dj van de avond en de populairste, zo blijkt. Met de welbekende effectjes en ontelbare beats per minute wordt de zaal bespeeld door Frank Kvitta. Het publiek weet de man zeer te waarderen en het grootste feest wordt vanavond toch echt hier gebouwd.

In de Dome, de welbekende koepel van Outland, mag Guido Schneider de laatste drie uur zijn kunsten vertonen. Het geluid voldoet helaas niet aan de norm van Integrate. Hoge tonen komen vrijwel niet door, iets wat toch wel van belang is bij de minimale sound. Met platen van Shinedoe, Ame en Magda weet Schneider het luisterende publiek toch te boeien en een enkeling tot een danspasje te inspireren.

Hoogtepunt: De dj set van Max Duley.
Dieptepunt: Het zeer slechte geluid in de Dome.
Reactie bezoeker: Judy: "Een mooie locatie, maar niet technowaardig. De Main area is niet aan mij besteed, maar in de Basement vermaak ik me wel."
Decor: Minimaal. Waren we op een feest van Integrate, of op een doorsnede avond in Outland?
Sfeer: In de Main area zat de sfeer er goed in. Helaas vielen er wel enkele opstootjes te betreuren.
Wat mag beter: Zie dieptepunt.
Prijs/kwaliteitsverhouding: Voor het parkeren 5 euro, garderobe 1,5 euro en 5 muntjes voor 11 euro in combinatie met de entreetickets maken deze avond erg duur. Het is wel duidelijk dat de miljoeneninvestering in Outland terug verdiend moet worden.
Bezoekersaantallen: Ongeveer 1750.
Oordeel: De keuze voor Outland is een gewaagde gok van Integrate. Veel technoliefhebbers zien toch liever oude loodsen en poppodia, dan een gelikte discotheek. De komende edities zullen moeten uitwijzen of Integrate toekomst heeft op deze locatie.

Integrate

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws