Meet the Streets @ Maassilo

Partyscene Redactie | 3 november 2006
party reports

Meet the adrenaline!

Publiek ging er helemaal voor

Slechts binnen een paar jaar tijd heeft Opgezwolle een enorme reputatie opgebouwd. Dat bleek ook weer bij Meet The Streets. Naarmate de aanvangstijd van hun show naderde, zag je de adrenaline bij de bezoekers toenemen. Ze wurmden zich naar het midden van de zaal en vloekten nerveus, omdat het voorafgaande Foreign Beggars ietwat uitliep.

Tekst: Jeroen Veenstra

Foto's: Pozerscene

Meet the logoWaarschijnlijk had U-Niq samen met de up-and-coming Winne in plaats van de Engelse bedelaars op willen treden. Hoewel zij op de flyer stonden, zegden ze af. Niet tevreden met de lettergrootte waarin hun naam was vermeld en de plek in het programma. In het nieuwsbericht dat ze uitbrachten refereerden ze heel slim natuurlijk wel aan hun eigen Adrenaline tour ter promotie van het Nederlandstalige album van U-Niq en de bijbehorende door Winne samengestelde mixtape met Rotterdamse raptalenten.

De aftrap van die toer was twee dagen voor Meet The Streets in Club Imax. Vooral publiek uit de binnenstad van Rotterdam had de gang naar de voormalige bioscoop gemaakt. U-Niq noemt in zijn rapteksten de Kruiskade zijn thuisbasis en daar kwam dan ook het meeste publiek vandaan. De zogenaamde straatsoldaten. Rappers Feis, Millz, Alex en Crimson noemen zichzelf ook de Straatsoldaten en zij verzorgden het eerste korte deel van de show in Imax. Alhoewel Crimson er niet bij was, want hij zit in de gevangenis. Daarom had een deel van crew T-shirts aan met de leus Free Crimson, hoe hiphop wil je het hebben?

Meet the rapperEen paar nummers die ze opvoerden, waren bekend van de Rotterdam Mixtape en daar reageerde het publiek dan ook op. Al snel volgde Winne. Op dit moment wellicht de man waar hiphoppend Nederland het meest van verwacht. Zijn eerste Nederlandstalige track Top 3 MC werd een hit op internet, waarna DuvelDuvel en Opgezwolle wel met hem samen wilden werken. Ook op het podium komen zijn kwaliteiten duidelijk over. Hij heeft podiumpersoonlijkheid en hij spuugt zijn teksten met zijn karakteristieke stem zeer verstaanbaar de mic in. Maar al teveel rappers blijken op het podium maar een beetje te mompelen en komen niet over. Bij Winne volg je alles woord voor woord en komen zijn slimme spitsvondigheden sterk over.

U-Niq is de veteraan binnen het geheel, hij bracht al twee Engelstalige albums uit en Nas en Guru hebben met hem gewerkt. Met een imposante buik komt hij het podium op. Zelfs deze gearriveerde artiest heeft misschien wat minder presence dan Winne, maar zijn nummers van het album Rotterdam maken een hoop goed. En door zijn ervaring krijgt ook hij het publiek uiteindelijk enthousiast in de door de opbouw moeilijke zaal van Imax.

Meet the peepzHoogtepunt is natuurlijk de live uitvoering van de remix van de track Rotterdam. Een ouderwetse posse-cut, waarbij maar liefst acht rappers hun liefde voor Rotterdam onder woorden brengen. Zelfs aanwezigen die niet in Rotterdam geboren zijn, bekennen tijdens het nummer dat ze eigenlijk wel trots zijn op de Maasstad. 

Vanwege de afzegging van U-Niq en Winne voor Meet the Streets werden de Rotterdamse rappers Tim en GMB als vervangers gevraagd. Zij stonden met de al eerder geboekte Unarthodox al vroeg geprogrammeerd om Rotterdam op hun manier te vertegenwoordigen. Ook Jawat was als vervanger aangetrokken en die zorgde die zondagavond voor de eerste adrenaline onder de bezoekers. Want zoals hij zelf rapt: Jawat is je batterij. Opgezwolle producer Delic en Kubus en Duvel produceerden de tracks voor zijn album Ut Zwarte Aap, dus muzikaal zit het wel goed. De agressiviteit en energie van Jawat doen de rest. De driftkikker springt in het publiek waar op dat moment natuurlijk al een moshpit bezig is en klimt op de speakers.

Meet OpgezwolleRappers als Jiggie Djé, bijgestaan door Spacekees en Terilekst, en Typhoon doen het daarna wat rustiger aan. In de Superwow draait op dat moment Lucky Dubz. Veel mensen zoeken daar even rust na de show van Jawat. Lucky Dubz draait broken beats en aanverwante stijlen en een aantal breakdancers maakten van de gelegenheid gebruik om elkaar vriendschappelijk uit te dagen. Steeds meer bezoekers dromden om de dansers met capriolen heen zodat Dubz op het laatst alleen nog maar tegen ruggen aan keek.

Het Britse Foreign Beggars was voor het eerst op Nederlandse bodem en ze hoefden nog net niet tegen ruggen aan te kijken. Maar het publiek had maar weinig aandacht voor de Britten.  Iedereen keek al uit naar Opgezwolle en kende geen enkele track van de Foreign Beggars die daardoor steeds gefrustreerder raakten. Ergens hadden U-Niq en Winne dus wel gelijk met hun kritiek op de programmering, want met een betere opbouw had het muzikale gedeelte écht tot een climax kunnen worden gebracht. U-Niq samen met Winne of Jawat had het publiek veel losser kunnen krijgen in aanloop naar Opgezwolle. Maar Foreign Beggars deed zeker wel zijn best, maar bracht uiteindelijk toch een geheim wapen in stelling. Beatboxer Fuss. Hij redde de show met zijn onnavolgbare skills. Hij geeft een demonstratie waarbij reggae-rhytms, hiphopclassics en Billie Jean met enkel mondklanken nabootst. Ook doet hij een dj na, zijn klanken zijn perfect getimed met zijn handbewegingen op een imaginaire draaitafel. De twee rappers van Foreign Beggars komen ook nog terug om op de beats te rappen die de dj en de beatboxer in elkaar over laten vloeien.

Meet the DJOok het publiek dat afkomt op Opgezwolle die op het punt staat te beginnen, kan die ouderwetse technieken wel waarderen. De bezoekers staan inmiddels opeengepakt voor het podium. Balend als de host zegt dat het nog even duurt voor Opgezwolle opkomt. Maar als het dan zover is en Rico roept dat iedereen twee stappen vooruit moet komen, staat het publiek nog meer in elkaar gedrukt. Ze smachtten naar de eerste beats, zodat ze kunnen gaan springen en weer wat lucht en ruimte krijgen.

In het publiek staan zelfs tienermeisjes. Als de eerste klanken dan eindelijk komen, springen ook zij mee. Opgeschoten ventjes maken van de gelegenheid gebruik om de meisjes hardhandig naar voren te duwen. Je verwacht dat de meisjes zich daardoor af laten schikken en de pit verlaten. Maar nee, ze huppelen terug en vragen of de jongens nog een keer willen duwen. Fascinerend dat Opgezwolle dat voor elkaar krijgt. Kakkers, Rotterdamse straatsoldaten, tienermeisjes en provinciaaltjes. Ze gaan allemaal los op tracks als Verre Oosten, Gerrit, Hoedenplank, Tjappies en Mammies, Eigen Wereld en Bosmuis.

Meet the modelsDe nummers hebben vaak wat onheilspellends en donkere tonen en die komen tot hun recht in de industriële omgeving die Now & Wow is. Bij Balans gaat iedereen op het podium op zijn hurken zitten. Wanneer het tijd is voor het refrein, springt iedereen op een gooit water het publiek in. Het lijkt simpel, maar die door tientallen flessen veroorzaakte kleine waterval bewijst de inventiviteit van het drietal.

Jawat komt weer terug voor het nummer Zwarte Koffie en Delic wordt toegezongen omdat hij jarig is. Opgezwolle overtuigt wederom en bewijst dat het misschien wel de meest opruiende live act van Nederland is op dit moment.

Meet the reporterOpvallend is dat na afloop Sticks nog even terug komt om het publiek nog wat te hypen. Hij roept dat er nog een meesterlijke beat komt die geproduceerd is door Kubus. Vervolgens komt de instrumentale versie van Wie is Ut uit de speakers. Het nummer waar DuvelDuvel mee bekend werd. Opgezwolle en DuvelDuvel werkten en toerden vaak samen en brachten kleinood Opgeduveld uit. Deel twee van Opgeduveld zou ook snel uitkomen, maar pas geleden kondigde de Rotterdamse rapper Duvel zijn afscheid aan. Op zijn site staat de reden: ‘Tis leuk geweest! Tijd voor iets nieuws. Maken jullie er maar een speeltuin van. Platenduivels, onduku wannabe gangsters en spitsvondige stink biters. Die scene is zo infantiel hiero tzou werkelijk te lelijk zijn indien ik me er nog in zou begeven. Ik ben lusu. O N E L O V E. (Voor de oprechten).’

Zou de actie van Sticks een antwoord zijn aan het adres van Duvel en waren interne strubbelingen de oorzaak van het besluit van Duvel?

Verlaat je zo’n geslaagd feest door die actie en uitspraak van Sticks toch nog met een zwaar gemoed. 

Bekijk hier alle foto's!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws