Raul Midon @ Tivoli - Utrecht, 19 sept

Partyscene Redactie | 28 september 2006
party reports

Raul MidonIntro: Hij wordt in de media beschreven als de nieuwe jazzsensatie. In Nederland waren al zijn concerten uitverkocht, terwijl hij eerder dit jaar al optrad in Ahoy tijdens het Noth Sea Jazz Festival. De blinde zanger, die vaak vergeleken wordt met Stevie Wonder, componist en gitarist afkomstig uit een klein dorpje in New Mexico en woonachtig in New York, is voor menig clubber al een bekend artiest vanwege zijn producties met de New Yorkse dj/producer Louie Vega.
Inmiddels ligt zijn solodebuutalbum 'State of Mind' alweer een tijdje in de winkel en reist hij de wereld rond om zijn mix van soul, r&b, pop, folk, jazz en latin ten gehore te brengen. Wij zagen en hoorden hem in Tivoli de Helling. Een klein popzaaltje net buiten het centrum in Utrecht.

Tekst: Marty
Foto's: Jos Kottmann

Raul MidonBijzonderheden: Het licht wordt gedimd en Raul Midon komt met een gitaar in de hand het podium op. Daar staat alleen een microfoon, en dat is alles wat de man nodigt heeft om de zaal plat te spelen. Het wordt een heel intiem concert. Het is muisstil en iedereen luistert aandachtig naar zijn soulvolle stem, het door flamenco en jazz beinvloedde akoestische gitaarspel en de fabelachtige vocale trompetimprovisatie. Tussen de nummers door legt hij uit hoe het voelt om in een volle zaal te spelen, terwijl je daar niets van kunt zien. Hij voelt de sfeer, zo vertelt hij. Door de akoestiek, die wordt gecreeerd door de zaal en de mensen, is toch ook voor hem iedere zaal anders.

Midon speelt veel nummers van zijn nieuwe album, maar verrast ook met veel nieuwe songs, waarvan nog niet zeker is of ze op het volgende album verschijnen. Bijna bij ieder nummer vertelt hij hoe de muziek tot stand is gekomen. Dat levert boeiende verhalen op. Zo schreef hij het nummer 'All in your mind' om mensen te laten voelen hoe het is om blind te zijn. "Als je blind bent, neem je de dingen waar door verbeelding." Een prachtig nummer, waarin hij ook zingt over de cultuurschok die hij ervaarde toen hij verhuisde van zijn geboortedorp naar zijn huidige woonplaats New York (Manhattan).

Wie luistert naar de teksten van Midon, komt erachter dat hij de wereld altijd positief probeert te beschrijven. "Naast het geven van entertainment behoort het brengen van een positieve boodschap tot de missie van elke kunstenaar of artiest", zegt hij dan ook. "Ondanks dat, gezien de staat van de wereld, het gemakkelijker is om pessimistisch te zijn."

Hoogtepunt: Zijn nieuwe nummers. Heel verfrissend!
Dieptepunt: Eigenlijk geen.
Reactie publiek: Daan Drost: "Van Groningen naar Tivoli gereisd en het was de trip meer dan waard! Alleen maar genoten! Haalt het maximale uit stem en gitaar. In een woord: PRACHTIG"
Decoratie: Gewoon zoals de Tivoli is: een donker hol met een spot op Raul.
Sfeer: Intiem, persoonlijk
Prijs/Kwaliteitsverhouding: 11,- euro voor zo'n artiest is een prima prijs.
Bezoekersaantal: Uitverkocht.
Oordeel: 8.

Raul Midon

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws