Free Your Mind Festival @ Stadsblokken - Arnhem, 3 juni

Partyscene Redactie | 10 oktober 2006
party reports

Geld vragen voor toiletbezoek is not done!

Intro: Op de eerste zaterdag van juni nodigde FCA-Music het publiek uit om op historische grond het begin van de zomer te vieren. Met als decor het inmiddels vertrouwde Stadsblokken-terrein naast de John Frost Brug in Arnhem, was er met de twee eerdere edities een solide basis neergezet voor Free Your Mind 2006.

Tekst: Martin
Foto's: Arjan



Een belangrijke factor voor het laten slagen van een festival is het weer. In de week voorafgaand aan Free Your Mind was het bijzonder koud en nat voor de tijd van het jaar. Naarmate het pinksterweekeinde in zicht kwam, verbeterde de vooruitzichten. Wat op zaterdag resulteerde in een prima temperatuur zonder een spatje regen.


Ondanks dat er de laatste dagen nog kaarten te koop waren bij de voorverkooppunten, was het festival, op enkele honderden kaarten aan de deur, uitverkocht. Bij binnenkomst werden de bezoekers gelijk voor de leeuwen geworpen. De entree bevond zich namelijk naast de mainstage. De eerste uren waren het de Nederlandse namen die de dienst uitmaakte op de mainstage. Van het drietal Pure, Joris Voorn en Steve Rachmad was het vooral de laatste die al vroeg gas gaf. Vince Watson was gestrikt voor een liveset op de mainstage. De getalenteerde Britse producer brengt nog dit jaar zijn nieuwe album uit op Fcom. Helaas kwam de diepe technosound van Vince Watson niet tot zijn recht door het slechte geluid. Met een hersteld geluid hielden Bart Skils, Remy en Oscar Mulero het publiek aan het dansen wat ook de sfeer ten goede kwam. Traditioneel sloot Michel de Heij de mainstage met een enorm lichtspektakel af.


Net als de mainstage, gehost door Planet Rose en Rockit, werden de vier overige podia ook gehost door diverse organisaties. In de True House Music tent zette Roog een warme soulvolle houseset neer. Later kon er nog genoten worden van onder andere Erick E en Ricky Rivaro. Benjamin Bates oogstte veel lof met zijn optreden in de tent van Sellout Sessions. Met 16 Bit Lolita's, Jawat, Don Diablo en Staton Warriors werden kosten nog moeite bespaard om een zeer aantrekkelijk feestje te bouwen in deze tent.


De muziekzender MTV mocht ook een tent voor haar rekening nemen. Hier stonden maar liefst drie Duitse live-acts op het programma. De geweldige live-act van electroheld Anthony Rother stak met kop en schouders boven de rest uit. Na de dj battle van Darko vs. Benny nam de gefreakte Duitser Andre Galluzzi de touwtjes in handen. Met diepe minimale bassen en prachtige platen maakt hij zijn afwezigheid van twee jaar geleden goed. Helaas liet in The Republic of MTV het geluid nogal wat te wensen over wat de live act van Paul Kalkbrenner niet ten goede kwam. Afgesloten werd er met de Detroit techno van Derrick May.


De Amsterdamse organisatie Mono was voor de tweede keer aanwezig op FYM. Wederom met een podia onder de brug. Op de mooiste locatie van het terrein waren vooral de Nederlanders en Duitsers aan zet. Vreemde eend in de bijt was de Amerikaan Heartthrob uit de Minus-stal. Met pompende minimale housesets van Karotte en Dominik Eulberg werd er een uitermate leuk feestje neergezet door de mannen van Mono.


Een punt van aandacht was de catering. Een uitgebreider assortiment aan drankjes maar ook aan eten zou voor de meeste bezoekers zeer wenselijk zijn. Zo zat er niets anders op dan de maag te vullen met een vette hap. Daartegen waren de wachttijden aan de bar minimaal. Toiletten waren er genoeg, alleen stonden deze op maar 1 locatie met een flinke rij ervoor. Voor de bezoekers van de Mono stage was het kiezen voor een flinke wandeling of een ander alternatief.

Susanne Free Your Mind Festival facts
Waarom naar Free Your Mind:
De beste line-up die ik in jaren heb gezien. Bijna alle helden bij elkaar op een klein lapje grond.
Voor de hoeveelste keer: FYM-maagd
Van - tot: Half 3 tot einde.
Hoogtepunt: Lekker in het zonnetje zitten met een drankje onder het genot van een vette set van Bart Skils en genieten van de relaxte sfeer. Geen regen!
Dieptepunt: Het publiek begon pas rond 5 uur een beetje los te komen.
Verrassing: Michel de Hey die halverwege zijn set een minimal plaat met 'Spastik' van Plastikman mixte en zo een heel abrupte maar wel strakke overgang naar techno maakte. Verder het geluid bij de Monostage: de akoestiek van de Rijnbrug bij dat podium gaf de minimal tracks extra diepgang en je kreeg er een heerlijk 'underground' gevoel van.
Eten: Onder meer friet, hamburgers en een Oosters eettentje: niets bijzonders maar wel goed te doen.
Sanitair: Prima geregeld, geen enorme wachtrijen bij de dames en toiletpapier aanwezig tot aan het eind.
Gezien en/of gehoord: Steve Rachmad, Johannes Heil, Vince Watson, Anthony Rother, Darko vs Benny, Bart Skils, Andre Galluzzi, Remy, Oscar Mulero, Paul Kalkbrenner, Heartthrob, Dominik Eulberg, Derrick May en Michel de Hey.



Muzikaal hoogtepunt: De sfeervolle set van Anthony Rother, Vince Watson die een vervelende start had door een technisch probleem en de stemming er professioneel en snel weer in wist te krijgen, het enthousiasme van Benny en Darko wat direct oversloeg op het publiek, de warme sound van Andre Galluzzi, Remy die staat te rocken op de Mainstage en Oscar Mulero die zo ongeveer als enige lekker strak industrieel draaide.
Muzikaal dieptepunt: Het nogal tegenvallende begin van de set van Dominik Eulberg en het feit dat het de DJ's tussen 3 en 5 maar niet leek te lukken om veel beweging in de massa te krijgen.
Mijn Free Your Mind 2006 gevoel: Hoe moet ik nou kiezen tussen zoveel goede DJ's? Wat een heerlijke dilemma's!
Wat mag beter: Het geluid bij de mainstage was niet goed afgesteld op de lichtere techno aan het begin van de dag, waardoor je bijna alleen de kicks hoorde. En de programmering van de technovarianten op het MTV-podium en de Mainstage was bijna hetzelfde, wat de keuzes nog moeilijker maakte.
Volgend jaar: Moet ik echt nog een heel jaar wachten?


Swan Free Your Mind Festival facts
Waarom naar Free Your Mind:
Goeie line-up. Goede combinatie van talent en gevestigde namen. Verder gewoon zin in een klein buitenfestival. Precies goed zo.
Voor de hoeveelste keer: 2 jaar geleden voor het eerst geweest. Veel dingen verbeterd, al was het toen ook al niet verkeerd.
Van - tot: Half 4 tot het bittere einde
Hoogtepunt: Veel toffe dingen gezien. Vond Derrick May erg vetjes draaien bijvoorbeeld, maar Darko en Benny kwamen ook met fijne platen op de proppen.
Dieptepunt: Bij bepaalde stages was het geluid niet optimaal. Verder bleef het licht ook aanstaan tijdens een deel van de set van Derrick May. Dit was niet alleen voor ons, maar ook voor de dj hinderlijk.


Verrassing: Het uitverkochte festival!
Eten/drinken: Hamburgertje, patat en een goudgele rakker was meer als voldoende. Maar waar was de baco? Een gemis als je echt even iets anders wilt.
Sanitair: Geld vragen voor toiletbezoek is not done! En als ik er dan voor betaal, waar is dan het stromend water?
Gezien en/of gehoord: Aron Friedman, Marco V., Bart Skils, Darko en Benny, Andre Galuzzi, Paul Kalkbrenner, Derrick May, Michel de Hey
Muzikaal hoogtepunt: Bepaalde platen van Darko en Benny. Verder veel goeie dingen gehoord van Galuzzi en Kalkbrenner. En natuurlijk moddervette funky Detroit van May.
Muzikaal dieptepunt: -
Mijn Free Your Mind 2006 gevoel: Drankje, muziekje en gezelligheid. Meer heb je niet nodig op een festival als dit.
Wat mag beter: Zoals al genoemd het geluid bij bepaalde stages. En meer zon!!
Volgend jaar: Gaan we toch gewoon weer naar Arnhem!



Martin Free Your Mind Festival facts
Waarom naar Free Your Mind:
Eindelijk die donkere clubs uit en genieten van het festivalgevoel. En waar kan dat beter dan op een van de leukste en gezelligste festivals van ons land?
Voor de hoeveelste keer: De derde keer.
Van - tot: Vanaf half 3 tot een uurtje of 11.
Hoogtepunt: De entree waarna je ineens op de mainstage staat en je beseft dat eindelijk het festivalseizoen weer is begonnen.
Dieptepunt: Het geluid. Vooral tijdens de live act van Vince Watson en die van Paul Kalkbrenner. De sound van Vince Watson kwam totaal niet tot zijn recht op de mainstage, waardoor het publiek de benen stil hield. Erg jammer.
Verrassing: Dat het publiek de electro-act van Anthony Rother zo goed oppakte, had ik niet verwacht.


Eten: Bleef veelal beperkt tot een vette hap. Waar waren die gezonde broodjes?
Sanitair: Genoeg toiletten. Maar waarom op maar een locatie met een flinke rij ervoor? De bezoekers bleken inventief genoeg om diversen andere plaatsen als pisplek om te toveren, niet echt fris.
Gezien en/of gehoord: Steve Rachmad, Vince Watson, Anthony Rother, Bart Skils, Darko vs Benny, Andre Galluzzi, Paul Kalkbrenner, Marco Bailey en Dominik Eulberg.
Muzikaal hoogtepunt: Anthony Rother in The Republic of MTV. Geweldige live act van de Duitser met een topsfeer in deze tent.
Muzikaal dieptepunt: Playboy Marco Bailey die een emotieloze set zonder enige diepgang weet neer te zetten.
Mijn Free Your Mind 2006 gevoel: Het binnenkomen op de tunes van Steve Rachmad en het binnenstappen van de eerste festivaltent.
Wat mag beter: Wat mij het meest stoorde, was het slechte geluid. Daarnaast de korte dj sets. Geef een dj minimaal 2 a 3 uur de tijd. Vijf kwartier is voor een dj als Andre Galluzzi veel te kort.
Volgend jaar: Bevrijden we de geest opnieuw.



Check meer foto's!
Free Your Mind festival
FCA Music

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws