Club Filth @ NDSM Werf - Amsterdam, 25 feb

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Exclusief feest voor exclusieve mensen op een unieke locatie


Intro: Na een wereldtournee in 2005 langs Amsterdam, Barcelona, Toronto en Berlin kwam Club Filth voor de tweede keer naar de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Vorige keer was het ijskoud in de grote fabriekshal, nu konden de vierhonderd gelukkigen in een circustent het zweet uit hun lichaam dansen. En daar was ook alle reden toe.

Tekst & foto's: Huib Modderkolk

Programma: Joost van Bellen, Ladytron, Mr Wix en Mu.
Bijzonderheden: Club Filth doet nauwelijks aan promotie. Op de eigen website staat een summiere aankondiging van het feest en er wordt selectief geflyerd op exclusieve feestjes. Dat is alles. Het doel: een exclusief feest voor exclusieve mensen op een unieke locatie. De NDSM-werf heeft een geheimzinnige en bijzondere uitstraling: op een verlaten industrieterrein staat een immense werf met ingegooide ramen. Bij de ingang staan wat fietsen en paar busjes. Ergens in de verte klinkt een vage beat. Dit is net Oost-Europa, Amsterdam lijkt ineens heel ver weg.


Het is ijskoud maar gelukkig staat in de enorme hal een verwarmde circustent. Om twaalf uur is het nog rustig. Op de vliegtuigstoelen op de tribune (leuk idee!) is het dringen om nog even rustig te chillen. De lichtman controleert de lampen en Mr. Wix moet nog even warm worden. De grondlegger van hiphop in Nederland en bijzonder goed op black music/hiphop-events, moet hier nog even wennen. Zijn set varieert van rock, urban tot hiphop, maar de afwisselingen zijn soms wat te grof. Als de tent vol is en de lichtman de juiste knopjes vindt, komt ook Mr. Wix in vorm. Af en toe klinken gitaren, dan weer een stevige beat en dan weer vrolijke hiphop. Het publiek is nog wat afwachtend, praat met elkaar of maakt een voorzichtig dansje.
Mu doet het beter: en nog live ook. De uit Japan afkomstige dj draait electro zonder veel opsmuk. De zaal stroomt langzaam vol en de eerste ballonnen komen al naar beneden.


Als gastheer Joost van Bellen het podium betreedt kan het feest beginnen. Zijn bedrijf, Meubelstukken, is organisator van Club Filth. En van Bellen heeft er duidelijk schik in: hij beweegt veel, lacht, klapt en weet de massa in beweging te kregen. Zijn set heeft uiteraard een filthy randje met nummers van Salt 'n' Peppa en Josh Wink. Maar het optreden bereikt wel een hele lange climax als Van Bellen gezelschap krijgt van een danseres/zangeres. Op de heftige electro aangevuld met gitaarriffs zorgt zij voor de opruiende zang. Daarnaast danst ze de longen uit haar kleine lijf.
Na dit verassende optreden is het voor Van Bellen een koud kunstje om de chemie met het publiek te houden. Zijn electro krijgt een vervolg in de set van Ladytron, die af en toe naar electroclash neigt. Zijn set is iets vlakker, maar dat is geen enkel probleem. Zo dansen we vrolijk door tot 4 uur. Tja, en dan is Amsterdam-Noord ineens wel heel weinig te beleven en is het fijn dat om 4.30 de boot naar het centrum weer komt.


Hoogtepunt: De locatie is al een absoluut hoogtepunt. Maar ook het optreden van Joost van Bellen en de unieke sfeer behoren tot de hoogtepunten. Oja, en de vliegtuigstoelen op het podium. Heel fijn.
Dieptepunt: De lange rij voor de (enige) bonnetjeskassa. De belichting in de zaal was niet top; bovendien maakte de lichtman er een gewoonte van om bij het minste geringste 'hoogtepuntje' alle lichten vol aan te zetten. Alsof het feest was afgelopen, wat een antireactie bij het publiek teweeg bracht.
Misschien wel het grootste dieptepunt: om 4 uur bleven de lampen aan, zonde.
Mening Bezoeker:
Shania (27): 'Wat lekker dat die wc's zo ver weg zijn, kan ik even afkoelen.'
Dave (25): 'Ben een grote fan van Mr. Wix, maar vanavond was hij iets te chaotisch. Jammer dat hij al zo vroeg moest. Verder genoten van Van Bellen, uiteraard.'


Locatie: De NDSM-werf is een fantastische locatie voor zo'n feest. Werkelijk uniek. Een paar minuten op de boot wachten maakt dan niks meer uit. Bovendien had de organisatie de misser van de vorige keer goedgemaakt: de circustent hield iedereen lekker warm. De decoratie was niet heel uitbundig, gewoon voldoende.
Sfeer: 'Ons kent ons' op een leuke manier: ben je erbij dan hoor je erbij!
Wat mag beter: Club Filth mag vooral vaker georganiseerd worden en langer duren. Probleem is echter dat je dan de exclusiviteit aantast en daar ligt wel de kracht van dit feest. Compromis: drie keer per jaar in de NDSM-werf, met in de zomer de opkomende zon door de gebroken ramen. Fantastisch!


Prijs/Kwaliteitsverhouding: Twintig euro voor zo'n exclusief feestje is een prima prijs. Dat houdt het ook exclusief.
Bezoekersaantal: Vierhonderd man. Precies genoeg voor de tent: lekker druk voor het podium en aan zijkant iets rustiger.
Love2party Tip: Op een volgende Club Filth moeten we nog even wachten, maar zaterdag 11 maart organiseert Meubelstukken 'Rauw' in de Tivoli in Utrecht.
Oordeel: Zeer geslaagd feest.

Club Filth

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws