Extrema Outdoor @ Aquabest, 16 juli

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Extrema Outdoor keigaaf


Een stralende zon en een perfecte festivaltemperatuur. De initiatiefnemers van Extrema konden zich geen beter cadeau wensen voor het tienjarig bestaan van Extrema Outdoor. Zo'n 25.000 mensen werden afgelopen zaterdag vermaakt door 70 dj's en dance-acts op het Aquabest terrein.

Tekst: Brian
Foto's: Frank en
FF Erik

Veiligheid staat voorop bij het Extrema Outdoor festival. Na een grondige controle van alle meegenomen voorwerpen, zien wij een commandopost opgesteld aan de zijkant van het terrein. Binnen enkele tijd kunnen organisatoren van grote commerciele evenementen een rekening van minister Remkes verwachten. Hij wil namelijk de helft van de kosten van de politie-inzet terugvorderen van de organisatie. Dit alles zal ongetwijfeld consequenties hebben voor de toegangsprijs voor de komende jaren.




Met een biertje van twee euro in de hand is het tijd voor Tiefschwarz bij de mixed stage. Het begin van de set wordt gedomineerd door electro die het grote deel van het publiek niet kan bekoren. Naarmate de set vordert, komen er ook housy elementen naar boven. Zelfs over the top vocalen worden gebruikt om het publiek enigszins aan het dansen te krijgen. De set wordt zo nu en dan verstoord door een zangeres/mc die toch echt vindt dat Extrema Outdoor het beste festival ter wereld is. Ze komt niet verder dan basisschool Engels en zelfs de mannen van Tiefschwarz luisteren bedenkelijk naar haar teksten.




Na een uur Tiefschwarz aanschouwd te hebben wordt het tijd voor de legende Richie Hawtin. Deze man is zo populair dat het zelfs dringen wordt bij de ingang van de tent. De technotent is de grootste tent op het terrein en is stampvol als Hawtin aan het draaien is. De hitte wordt enigszins bekoeld door twee grote ventilatoren die achter het podium staan, en twee exemplaren die aan de andere kant van de enorme tent staan opgesteld. De man met de excentrieke haardracht wisselt minimal af met energieke techno zonder dat het echt beukt. Hawtin is een en al concentratie achter de draaitafels en zo te zien doet hij alles om het publiek technoles te geven.




Rond vijf uur is het tijd voor de Freestylers om een dj set weg te geven. Wat een energie spat van dit optreden af! Mc Sir Real heeft er duidelijk zin in en Ashton Harvey draait zijn bekendere platen zoals "Ruffneck" en "Get a life". Het verschil met de live-optreden en de dj-set is dat ze nu wel de vaart erin kunnen houden. Zelfs de vele drum 'n bass-platen slaan aan bij het publiek. Dat resulteert in een springende menigte.




Na de Freestylers is het tijd voor Danny Howells. De verwachtingen waren hooggespannen na alle lovende kritieken die hij over zich heen heeft gekregen. Met hulp van een percussionist die op een verhoging is geplaatst, begint de set met progressive en kleine mixfouten van de man uit Engeland. Onze hoge verwachtingen komen niet uit en het publiek vermaakt zich meer door met elkaar de conversatie aan te gaan dan door zich te bewegen op de flauwe beats van Howells.




Aan de culinaire fijnproevers is ook gedacht. Precies voor de technotent staat een "Foodvillage" waar onder andere pasta, ijsjes, fruit en thais besteld kan worden. De sfeer bij de eetkraampjes is optimaal waar de ongecompliceerde funky beats uit de boxen knallen en de vele mensen genieten van de zon die niet wordt belemmerd door de wolken.




De mooiste tent is ongetwijfeld de kleine maar van alle kanten inloopbare Progressive tent. Ook hier is het de hele dag druk. De heer John Digweed is bezig met een set die zelfs de progressive haters niet kunnen kwalificeren als saai. Mixtechnisch klopt alles en iedereen vermaakt zich hier uitstekend met een glimlach op het gezicht.




De naast de progressive gelegen electrotent wordt gehost door Novalectra. Hier staan twee mannen op het podium die lijken op werknemers van een kerncentrale. Het zijn de mannen van Dynamix 2 die een live-optreden verzorgen. We hebben deze groep nog nooit mogen aanschouwen, maar wat klinkt dit energiek, fris en vernieuwend. David Noller staat stoicijns achter de microfoon en vervormd zijn stem in nasale elektronische geluiden. De wederhelft van Dynamix 2, Scott Weiser, gaat zo in zijn set op dat hij op elk moment in staat lijkt om net als een "rockstar" zijn apparatuur te vernielen. De electrotent is de gehele dag de minst drukke area maar wel bevolkt met echte electroliefhebbers.




De mooiste area is ongetwijfeld de Future Funk-stage. Een stellage dat land met water verbindt. Mark Farina die furore heeft gemaakt met zijn Mushroom Jazz-compilaties is inmiddels bezig met een lekkere funky set. Planet Funk's "Stop me" en Tom Novies "Change your heart" komen langs. Het is even dringen, maar als je eenmaal je plek hebt gevonden is het lekker uit je dak gaan bij de man uit de USA.




Het is op Extrema Outdoor genieten van de sfeer en van het lekkere weer. Omdat het zo warm is zijn er altijd mensen die hun anabole steroiden lichamen willen laten zien aan 99% van het publiek die liever heeft dat ze hun shirt aanhouden. Het grote deel van het publiek is afkomstig uit het zuiden en deze Bourgondiers vinden het Extrema Outdoor allemaal "keigaaf".

Party die-hards Liza de Diva en Housemama


Als afsluiter bij de mainstage staat David Guetta. Met een ondergaande zon wordt het hier steeds drukker waarbij wij niet snappen waarom. Mixtechnisch klopt het allemaal wel, maar wat een eenvoudige en soms ronduit slechte platenkeus. Het zijn platen die je kent van de radio maar waarvan je niet weet of wil weten wie de maker is. Eenvoudig, simpel en risicoloos draait hij zijn plaatjes aan elkaar. Enkele keren komen er zelfs radio 538 dancesmash nummers voorbij. Al met al een afsluiter onwaardig.




De tiende editie van Extrema was een groot succes. Al was het veel te druk, het lekkere weer, goede sfeer en zo nu en dan kwalitatief hoogstaande muziek maakte het jubileum van Extrema compleet.

Waarom naar Extrema Outdoor: Na de vele positieve verhalen wilde ik het toch zelf een keer meemaken
Voor de hoeveelste keer: Eerste keer.
Van - tot: 14.30 tot 22.00 uur, in de file staan is niet leuk.
Hoogtepunt: De liveset van Dynamix 2. Een uur lang rocken op opzwepende sounds.
Dieptepunt: De drukte
Verrassing: De mooie locatie
Eten: Lekker Thais eten, goed verzorgd.
Sanitair: Twee euro voor de hele dag gratis je behoefte doen. Alles liep wel een beetje over maar dat is inherent aan festivals
Gezien en/of gehoord: Tiefschwarz, Freestylers, Danny Howells, Dynamix 2, Richie Hawtin, John Digweed en David Guetta
Grootste verrassing: Het super lekkere weer.
Muzikaal hoogtepunt: Zie hoogtepunt
Muzikaal dieptepunt: David Guetta. Had niet verwacht dat hij zo slecht was. Danny Howells in zekere zin, aangezien ik echt naar zijn set uitkeek, maar toch een beetje tegenviel.
Mijn absolute Extrema Outdoor gevoel: Zon, goede sfeer en de zachte g
Wat mag beter: Volgend jaar minder mensen toelaten, het was echt te druk.
Volgend jaar: Misschien




FF Erik Extrema Outdoor facts:

Waarom naar Extrema Outdoor: Het is zomer en tijd voor festivals. Ik wil zo nu en dan de stand van zaken op deze mega-evenementen inspecteren. Ik ben er eigenlijk geen fan van maar vorig jaar beviel Extrema Outdoor wel
Voor de hoeveelste keer: Tweede keer
Van - tot: Een uur of drie tot een uur of acht, de piektijden dus
Gezien en/of gehoord: O.a. Jim Aasgier, Sneak, Tiefschwarz, Erick E, Freestylers, Danny Howells (ja ook die langdradige zangeres, wat een ellende), een sambaband en veel herrie uit diverse tenten
Hoogtepunt: Languit op een strandstoel in de zon een beetje bijkomen van alle indrukken
Dieptepunt: Heb je even?
Eten: Er was genoeg maar ik kreeg geen trek bij het zien van vette happen
Drankprijzen: Normale horecaprijzen
Sanitair: Dat rook je al van verre
Decors/entertainment: Veel werk aan besteed. Net als vorig jaar kunstige bouwsels en futuristische figuranten. Mooi gedaan
Geschat aantal bezoekers: 20.000?
Wat mag beter: Vooral de SFEER. Die was er namelijk niet. Rond de dj's en in de tenten ging het wel maar op de overbevolkte paden en grasvelden was het een drama. Waar was de feeststemming? Het enige wat ik zag was een derde van de bezoekers dat nog redelijk opgewekt was. Voor de rest stuurloos rondfladderende wappywappyvogels en sportschoolfiguren met een te stoere houding om het ook maar een klein beetje naar hun zin te hebben en vooral veel onfris wildplassend volk in schimmige schouwspelen. Met wat hulpmiddelen achter je kiezen viel het waarschijnlijk minder op
Mijn absolute Extrema Outdoor 2005 gevoel: Een meisje wat al giechelend in haar gestruikel een vriendin meetrekt en samen met haar in een hoop dampend zwerfvuil bij een hek valt. Deze plek werd al de hele dag als illegaal urinoir gebruikt. En ze bleven er nog gewoon in liggen ook. Ongelofelijk
Oordeel: Matig. Muzikaal gezien misschien onterecht maar het ontbreken van sfeer en de invasie van zoveel neuroten pasten absoluut niet bij een zonnige dag op een terrein als dit. En volgens mij is dit ook niet de bedoeling van de organisatie. Tien is misschien een mooi getal om te stoppen en wat nieuws te gaan doen
Volgend jaar: Weer? Nou nee, ik heb 't nu wel gezien


Flexy Frank Extrema Outdoor facts:

Waarom naar Extrema Outdoor: De gemoedelijkheid en gezelligheid van het zuiden des lands, de uitgebreide line up en de schitterende locatie aan het water.
Voor de hoeveelste keer: Derde keer.
Van - tot: 14.30-23.15
Gezien en gehoord: Deze keer niet van hot naar her gerend om zoveel mogelijk dj's te zien/horen, maar meer rondgeslenterd en gechilld op het strand. Flarden gehoord van Danny Howells, Tiefschwarz, Kosmas Epsilon, Sneak, Jim Aasgier, Freestylers, Mark Farina en Erick E. Wel de hele set van Benny Rodrigues meegepakt.
Hoogtepunt:
Het topweer, niet te warm en geen regen! Daarnaast Benny's meesterlijk classics set die iedereen loskreeg en eindigde met Smack my Bitch up!
Dieptepunt: De MC die op het Mixed stage door de set van Danny Howells zat te bleren.
Eten: Uitgebreide keuze, en geen aparte food muntjes, hulde!
Drankprijzen: Biertje 2,-, flesje bier 4,- en Smirnoff 4,-
Sanitair: Genoeg pispalen voor de heren, voor de dames is mij niet bekend.
Decors/entertainment: Geweldige act bij de Mixed stage, waar 3 personen aan elkaar en gewikkeld in 'touwen' onderaan een grote kraan hingen. Verder veel leuke (zit)plekjes, en erg leuk aangeklede Mixed en Future Funk stage met draaiend dj plateau.
Geschat aantal bezoekers: Uitverkocht: 25.000?
Wat mag beter: Wellicht iets minder kaarten verkopen.
Mijn absolute Extrema Outdoor 2005 gevoel: Chillend op het strandje de mensen bij de Future Funk los zien gaan!
Oordeel: Geslaagd festival met leuke line up, toplocatie, en dito festivalweer!
Volgend jaar weer? Yep!


Love2party-reviews Extrema:
2004
2003 deel 1
2003 deel 2
2002
2001


Extrema

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws