Mysteryland: het volledige fotoverslag!

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Mysteryland eindelijk thuis


Mysteryland 2003 zit erop. De tiende editie is alle 40.000 bezoekers positief bevallen. Een diverse line-up, vrolijke mensen, een schitterende locatie en een strak blauwe hemel waren de belangrijkste ingredienten voor een onvergetelijke dag. Na jaren van rondzwerven door heel Nederland is het te hopen dat ID&T deze stek kan vasthouden. Een mysterieuzere locatie als deze is er niet te vinden.

Tekst: Iddo
Foto's: Nash



Het twaalf uur durende festival begint met een dik donkergrijs wolkendek. Dat resulteert in treurige gezichten voor de ingang. Gelukkig zijn deze bij binnenkomst direct verdwenen. Door de prachtige omgeving is de zon figuurlijk gaan schijnen. Iedere area is gelegen in de natuur. Eerste blijkvangers zijn een tipi dorp dat gehost wordt door All is One en een container area van Third Movement. Maar wanneer je verder loopt, wordt je overrompeld door de enige berg die de provincie Noord-Holland rijk is. Aan de voet hiervan is het Q-Dance openlucht podium gelegen. De hele dag zijn hier de meeste mensen te vinden. Maar ook in de Cocoon tent aan de andere zijde van de berg is het druk.




Al snel in de middag begint de zon te schijnen. Het is aangenaam warm en de mensen zijn in een positieve partystemming. Bij de Mainstage gaan de handen continu de lucht in. In de overige tenten is het beeld niet veel anders. Subliminal, Lexion en RUSH: zijn de hele dag afgeladen met mensen. Alhoewel het bij Splendid rustiger is, heersen ook daar positieve sferen. Maar laten we Artquake niet vergeten. Alhoewel het in een uithoek is gelegen, is het er met name in de avond erg gezellig.




Naast deze sfeervolle constateringen zijn er op het terrein details te bespeuren die een extra dimensie aan Mysteryland geven. Ze zorgen voor humor, genot en (in)spanning. In het bos zijn acteurs aanwezig die welbekende sprookjes opvoeren. Dat werkt behoorlijk op de lachspieren. Wat betreft genot valt er een hele waslijst op te noemen. Opvallend zijn de Arabische tentjes waar naast muntthee heerlijke cocktails geserveerd worden. Met spanning ligt de nadruk op het uitzicht. Alhoewel het een onderneming is om er te komen, heb je vanaf de kunstmatige berg een schitterend uitzicht over de omgeving. Schiphol, Amsterdam, Haarlem en de haven zijn door het heldere weer goed zichtbaar. Na de trappentocht naar beneden, is het tijd voor de volgende inspanning. Op humoristische wijze geven Miss Behave en Wanna Be A Star aerobiclessen. Volgens de assistent van de dames is 20 kilo afvallen na het volgen hiervan een feit.






Ondanks al deze vermakelijkheden, blijft het belangrijkste op een festival als Mysteryland natuurlijk de muziek. Dieptepunten zijn vrijwel niet te vermelden, maar louter hoogtepunten! Veel bezoekers zijn over de muzikale lading bij Q-Dance erg lovend. Twaalf uur lang hardstyle van de bovenste plank. Bij Cocoon is het Marco Carola die van begin tot eind zijn set boeiend weet te houden. Maar ook afsluiter Vath weet nog steeds hoe het moet. Bij de mainstage is het de hele dag door smullen voor de liefhebbers van trance en progressive. Paul van Dijk, Sander Kleinenberg en Timo Maas weten de hitte op de dansvloer vast te houden. Maar wat denk je van Subliminal-voorman Erick 'More' Morillo? Drie uur lang is het in die donkere tent genieten geblazen. En wat betreft live-acts is Artquake 'the place to be'. De sets die Joris Voorn, Alexander Kowalski en Secret Cinema op de bezoekers afvuren, zullen bij velen nog lang in het geheugen gegrift staan. Het gebeurde afgelopen zaterdag allemaal op Mysteryland. Nu maar hopen dat we volgend jaar weer mogen genieten op het terrein dat ooit bekend stond om zijn vele bloemetjes.







De Mysteryland-facts op een rijtje:

Opvallend: De mysterieuze activiteiten naast de muziek.
Hoogtepunten: Teveel om op te noemen. Maar dan toch: Secret Cinema. Geen verkeerde keus om volgende maand zijn nieuwe live-album aan te schaffen.
Dieptepunt: De positionering van het All is One tipi dorp tussen Third Movement en Q-Dance area. Dat zorgde voor 'verkeerd publiek' in de tent en verziekte de sfeer bij 100% Isis en aanhang.
Toiletten: Gratis. Soms even zoeken, maar er waren er genoeg. Ze werden alleen niet schoongemaakt.
Bar: Jonge uitzendkrachten die hun werk goed deden. Wachttijden kwamen zelden voor.
Drankprijs: Bier: 2 euro, Smirnoff/Breezer: 4 euro, Mixen: 6 euro. Opvallend goedkoper dan op Dance Valley.
Decors/entertainment: Daar was de nodige tijd en aandacht in gestoken. De door kunstenaar Sender (voormalig graffiti artiest) ontworpen flyer was het uitgangspunt voor de aankleding. Maar het belangrijkste decor was de omgeving. Entertainment was er in de vorm van theater en verschillende workshops.
Eindoordeel: Organisatorisch het beste festival van 2003 tot nu toe!

ID&T

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws