Hardshock Festival

Wim Neel | 18 april 2016
party reports

Party: Almere Strand
Locatie: Muiderzandweg, Almere
Line-up: System Noize, Lady Dana, Delirium vs. Rob Gee, Endymion, Tommyknocker vs. The Wishmaster, Scott Brown, Satan, Dano vs. Buzz Fuzz
Datum: Zaterdag 16 april 2016

Nieuwe kansen

High Energy koos voor de route naar de toekomst en verruilde na vier jaar haar vaste stek in Zwolle voor Almere Strand.  In Zwolle groeide het festival jaar na jaar, maar er werd steeds meer geklaagd door gemeente en omwonenden, met als gevolg dat daardoor ook de bezoekers begonnen te klagen.  Vanwege geluidslimieten werd de échte festivalervaring al steeds beperkter, maar toch stapelden de rechtszaken van omwonenden tegen de gemeente  zich op.  De vroegere thuisbasis van DefQon 1, Almere Strand, kwam dan ook in 2016 in beeld als nieuwe locatie voor een hopelijk succesvolle serie feesten.

Vuurdoop

Hiermee zou voor het eerst een 100% hardcore feest gehouden worden op Almere Strand, en dat was voor ons ook meteen de vuurdoop.  Onze eerste DefQon 1 beleefden we immers in het jaar dat men net Almere Strand achter zich gelaten had.  Gelukkig bleef de line-up van Hardshock onveranderd strak, waardoor we moeiteloos overtuigd werden het concept te volgen naar zijn nieuwe locatie.

Na wat file wegens werkzaamheden op de A1 bereikten we toch al vrij snel de parkeerplaats. Zoals wel vaker aan het strand stond er een stevige wind, maar met de herinnering aan een koud Zwolle vorig jaar nog vers in ons geheugen, waren we ditmaal beter voorbereid: een extra laagje kleding dan maar!

Toch bleef het rillen en de mainstage lag er in vooral in het begin dan ook behoorlijk verlaten bij.  Onze prioriteiten lagen gelukkig elders en aangezien we Sequence helaas al gemist hadden, spurtten we naar de Wired-tent.  Helaas geen fulltime millennium set, maar de Italianen Nico & Tetta deden zoals gehoopt toch hun duit in het zakje met bijvoorbeeld “Bombing Eardrums” en “Detonated”.  Jammer dat we maar een kwartiertje konden meepikken, want de Italianen waren in de tijd toch wel echte leaders in de scene.

Het geluid was goed, jassen en truien konden uit en de sfeer werd al snel top.  Zeker toen de heren van Endymion terugkeerden naar hun stijl van weleer gingen de handjes geregeld op mekaar.  Hoe kan het ook anders met “The 3 Worlds” en een vette mix van “Tommyknocker – The Aftermath” naar “WO III”, beiden platen met kenmerkende kicks en ritmes.  Later volgden nog “Through Innercore”, “Be Unforgettable” en “The Desolate One”.

Recharge was de toepasselijk genaamde early area.  Hier leek de meeste moeite aan de aankleding besteed: het podium had de vorm van een grote, groene batterij.  Helaas leek de mooie aankleding een beetje ten koste  gegaan te zijn van de geluidskwaliteit, want voor het derde jaar op rij was dit ver onder de maat.  Jammer dat het ondanks de nieuwe locatie in Almere nog altijd onmogelijk blijkt om hier de nodige aandacht aan te besteden, terwijl er in Zwolle altijd naar de gemeente of omwonenden gewezen werd.  De Amerikaanse delegatie, bestaande uit Rob Gee en Delirium, liet het gelukkig ongemoeid: zij knalden eigen producties als “Headrush”, “Gangsta Sound”, “Riot In NY” en “I Was Born Hardcore” de tent in en Delirium scratchte er ook nog eens flink op los.

Ook Lancinhouse was een speciale naam in de line-up en legde een eigenwijze platenkeuze aan de dag.  Zo startte hij met “Can You Feel The Baze” om te vervolgen met “My Dj Cutz”, “Cold’s Getting Bigger”, “Like A Dream”, “Bern City Hardcore” en een Italiaanse eindronde bestaande uit: “Bring It Live”, “Fuck Your S Off” en “We Are The Dynacore”.  Ook hier gooide het geluid echter nog steeds roet in het eten, het leek wel of er geluidsbegrenzers op zaten.  

Na wat omzwervingen belandden we in de industrial tent.  Hier waren chemische symbolen (zoals (doodshoofden) gebruikt in het podium.  Enzyme-X bestond vandaag uit Ruffneck en Ophidian en hoewel we een millennium set verwachtten, gooiden ze het over een andere boeg.  Er werd afgetrapt met breaks en de set draaide hedendaagser uit.  Terug naar de Hertz dan maar om af te sluiten met Satan.  Vandaag hield hij zijn duivelsmasker en cape maar aan en bracht hij niet enkel eigen producties als “Cut & Run” maar ook bijvoorbeeld “Sam’s Gospel” van The Outside Agency & N-Vitral.  Fijn dat alle area’s tot een kwartier voor tijd open bleven, zodat je nog even naar het vuurwerk kon kijken en de mensenmassa tenminste een beetje verspreid bleef.  Het verlaten van de parkeerplaats verliep bovendien razendsnel, dat mag ook wel eens gezegd worden.

Burenruzie?

Hardshock blijft een speciaal festival, maar het zou verstandig zijn om de minpuntjes van dit jaar in de toekomst wel te verbeteren.  De klachten over lange wachttijden vanaf het begin en de aanhoudende geluidsperikelen zijn immers al langer bekend.  We kunnen ons moeilijk voorstellen dat het ook nu weer aan buurtbewoners zou liggen, maar hopen alleszins op beterschap voor volgend jaar. Het concept en haar trouwe bezoekers verdienen dit ook.

Benieuwd naar de foto's van onze party fotograaf RonV? Check ze hier!

8,3

Party report

Hardshock Festival 16 april 2016 - Almere Strand - Almere Report door Wim Neel
  • Pluspunten
  • Line-up
  • Vlot het parkeerterrein verlaten
  • Minpunten
  • Geluidskwaliteit van de Early-tent

Party Rapport

Sfeer
9
Muziek
9
Bar/horeca
8
Publiek
9
Aankleding
7
Bereikbaarheid
8

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws