Kingsland - Amsterdam

Anna Zhuravel | 29 april 2016
party reports

Party: Kingsland
Locatie: RAI, Amsterdam
Line-up: Dannic, Don Diablo, Sem Vox, Blasterjaxx, W&W, Sunnery James & Ryan Marciano, Martin Garrix, Axwell & Ingrosso, Zonderling, Curbi, Martin Solveig, Watermat, Oliver Heldens, Low Steppa, Mr. Belt & Wezol, FS Green & MC Fit, Dirtcaps, Girls Love Djs, The Flexican & MC Sef, Kris Kross Amsterdam, The Partysquad, Irwan, Lil Kleine, Ronnie Flex, Feestdjruud, Jinxed, Bass Modulators, Noisecontrollers, Coone, Brennan Heart, Wildstylez, Zatox en The Prophet
Datum: Woensdag 27 april 2016

Kingsland Amsterdam

Afgelopen woensdag vierde Willem-Alexander zijn 49-ste verjaardag samen met alle Nederlanders en toeristen in ons land. Naast vrijmarkten en feestelijke straatactiviteiten werden ook dit jaar door het hele land grote dansfeesten georganiseerd. Met een vergelijkbare line-up op drie locaties tegelijkertijd was Kingsland zeker een festival van koninklijk formaat en een uitstekende gelegenheid om een verjaardagsdansje voor onze koning te doen.

Extra kaartjes door slecht weer

Deze Amsterdamse editie van Kingsland was bijzonder populair onder de inwoners van de hoofdstad en toeristen. Al een paar weken voor Koningsdag was het volledig uitverkocht. Toen goed weerbericht op zich liet wachten, besloten vele bezoekers hun kaartjes voor mini-prijsjes weg te doen.

De echte diehard dance-fans wilden dit feest voor geen goud missen. Al was het in het begin vrij rustig in de Amsterdamse RAI, nam na twee uur de stroom aan publiek aardig toe. Noodgedwongen gekleed in winterjassen was de massamenigte dit jaar een stuk minder oranje. Toch zat de feeststemming zoals altijd goed in. Zingend en schreeuwend kwamen de partygangers door de grote schuifdeuren van de inkomsthal het terrein op.

Eten, drinken en merchandise

Drie van de vier minimaal gedecoreerde Kingsland area’s bevonden zich buiten in de extreem frisse lucht. De taak nummer één van iedere binnenkomer was daarom om zichzelf zo gauw mogelijk op te warmen. Vrij snel stonden behoorlijke rijen bij de op alle terreinen volop aanwezige bars. Meters bier en mixdrankjes vlogen over de toonbanken. De prijzen van bijna drie euro voor een biertje en meer dan vijf euro voor een mix interesseerden de feestgangers niet: een verjaardag is nou eenmaal een prijzig feestje.

Het Kingsland-drankmenu was beperkt tot traditionele keuze aan fris, alcohol en mix-drankjes. Aanbod aan lekker eten was daarentegen zeer divers. Naast gebruikelijke broodjes, hotdogs, pizza’s, fruit en patat, waren er ook luxe burgers, warme waffels en schepsnoep in alle soorten. In tegenstelling tot menig festival, waren tijdens Kingsland alle hapjes tot de sluitingstijd ruim op voorraad.

Ook aan de merchandise is gedacht. Op twee stands waren caps met verschillende opschriften te koop. Ook hadden ze  waaiers, lolly’s en kauwgum. Zonnebrillen met LED-randjes in alle kleuren die op de muziekbeat knipperden, vielen het meeste op. Dit werd een hot item onder de feestgangers die voor vijftien euro zo een bril konden scoren. Volgens de verkopers zou je daar het gehele festivalseizoen mee kunnen doen door keer op keer een batterijtje te vervangen.

Kingsland - Amsterdam

Dansen in de regen

Zowel de bezoekers als de organisatie waren voorbereid op de voorspelde regen. De bezoekers waren warmgekleed en klaar voor de regen op het terrein waren regenponcho’s voorhanden. Gelukkig kregen we een ander weerbeeld dan er voorspeld was! Naast twee kleine buien kwam het zonnetje zo nu en dan tevoorschijn waren.

Bij koningsdag hoop je toch een beetje op een lekker zonnetje. Ondanks het weer waren er veel mensen op de been en bleven ze bij alle drie de buitenstages in beweging. Toch had je niet het gevoel dat het feest echt losging, al bleven alle artiesten hun uiterste best doen om het publiek aan te moedigen. De enige binnenstage kreeg al  snel een uithangbord ‘VOL’. Bijzonder genoeg konden mensen ondanks deze waarschuwing nog steeds naar binnen al was het daar stervensdruk.

Kings of Kings-stage, TikTak en Heldeep

De artiesten van hardere stylen hadden relatief minder moeite mee om het publiek los te krijgen. Harde beats afgewisseld met melodieuze breaks in combinatie met trouwe hardstyle-fans zorgden voor een aardig dansbaar sfeertje bij dit podium. Toch werd het daar gedurende het gehele feest niet echt druk ondanks de grote namen als Bernnan  Heart, Zatox en The Prophet in de line-up. Bij de eclectische TikTak-stage bleef het publiek ook vrij rustig, al slaagden The Partysquad halverwege de dag zeker als de beste in om een aardig feestje te bouwen.

De Heldeep-binnenstage was daarentegen wel één en al feest. Dj Martin Solveig had al aardig wat publiek verzameld in deze donkere hal waar alle aandacht op de licht-, lasershow en special effects was gericht. Toen een paar uur later de grootste Heldeep-held Oliver Heldens op het podium verscheen, was er geen vrij plekje op de dansvloer te bekennen.

In de tussentijd werd de grote hal voor de Heldeep-stage een bomvolle hangplaats van de feestgangers. Bij de zitbanken en tafels was er niet genoeg plek voor iedereen, maar daar zaten de bezoekers niet mee. Ze hingen en lagen langs de muren en midden in de hal: alles was goed om van koud weer te schuilen en te proberen om bij te komen.

Kings of Mainstage

De mainstage van Kingsland festival stond volledig in het teken van EDM en had het grootste terrein. Gedurende de hele dag was het aardig vol, maar zeker niet te druk. Daar was het weer niet naar. Van alle mainstage-artiesten sloegen  Blasterjaxx, W&W en Martin Garrix het beste in om het publiek los te krijgen. Vooral een optreden van Martin Garrix was zeer gewild. De echte die hards stonden zelfs in hun mouwloze shirts te dansen ondanks harde wind en regenbuien. Sommige fans klommen de geluidsmasten op om hun favoriete dj beter te kunnen zien. Om ongelukken te voorkomen greep de beveiliging vrij snel in.  

Na de set van Martin Garrix en wereldrecord gezamenlijk proosten op Willem-Alexander, begon het terrein van de mainstage langzaam leeg te stromen. De buitenlandse headliners Axwell en Ingrosso die het feest moesten afsluiten, stonden ineens voor een stuk minder mensen dan ze waarschijnlijk zijn gewend. Gelukkig boeide het deze helden en hun fans niet. De liefhebbers van hun lekkere draaistijl zijn tot de laatste feestminuut gebleven. Dat was zeker de moeite waard, aangezien deze Zweedse dj’s niet vaak te gast zijn op de Nederlandse bodem.

Stipt om acht uur was het festival voorbij. Bevroren, deels doorweekt, maar voldaan stroomden party people Amsterdamse RAI uit wat inmiddels bedekt was met afval en plastic. Ondanks het weer was verjaardag van de koninklijke hoogheid alweer geslaagd. Daarmee is voor vele feestgangers het festivalseizoen ook meteen koninklijk geopend. Nu maar hopen op de echte zomer!

7.7

Party report

Kingsland - Amsterdam 27 april 2016 - Kingsland - Amsterdam Report door Anna Zhuravel
  • Pluspunten
  • Goede line-up
  • Niet te druk
  • Makkelijk bereikbare locatie
  • Goed geluid
  • Voldoende eten en drinken
  • Minpunten
  • Geen extra maatregelen om het wat aangenamer te maken
  • Minimale aankleding van de stages

Party Rapport

Sfeer
7
Muziek
8
Bar/horeca
9
Publiek
7
Aankleding
5
Bereikbaarheid
10

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws