De vetste muziekdocu's bekijk je op het IDFA

Peter Güldenpfennig | 12 november 2013
video


Foto: Europe in 8 Bits

Het IDFA of International Documentary Film Festival Amsterdam, een festival voor de beste documentaires met de meest uiteenlopende onderwerpen, gaat weer van start. En laat daar nou een aantal toffe muziekdocu's tussen zitten. Ondanks dat verschillende muziekgenres langskomen, zal menig EDM-liefhebber er goede zin van krijgen. Wij zetten een aantal van de gaafste muziekdocumentaires op een rij. Bonus: bij sommige docu's die getoond worden op IDFA hoort een aansluitende dj-set of concert.

Europe in 8 Bits

Deze documentaire dompelt zich onder in de wereld van de chipmuziek. De pubers van de jaren '90 hebben hun Gameboys omgebouwd tot muziekinstrument en zwepen de partypeople van nu op met eclectische 8-bit muziek. In de docu van de Spanjaard Javier Polo vertellen verschillende Europese 8-bit-dj's hun verhaal.

Europe in 8 Bits draait op 23 november om 20:30 in de Rabozaal van de Melkweg. Aansluitend verzorgt EINDBAAS een twee uur durende Chiptune party met het Nederlandse duo Men of Mega, de Spaanse dj's Ralp en Culomono en de EINDBAAS DJ's.

Viva Cuba Libre: Rap Is War

Deze docu van regisseur Jesse Acevedo gaat over het Cubaanse underground rapduo Los Aldeanos (wat 'The Villagers' betekent in het Engels). De twee proberen de misstanden in hun land aan de kaak te stellen met stevige taal. Twee jongens nemen met het luisteren naar Los Aldeanos zoveel risico dat ze uiteindelijk in de bak belanden. Naast het verhaal van de angst die leeft in Cuba, laat de documentaire ook zien hoe de straatcultuur is in het land.

Viva Cuba Libre wordt op de volgende data en tijden vertoond:
Maandag 25 november, Tuschinski 1, 14:30
Woensdag 27 november, Melkweg-Rabozaal, 17:30
Donderdag 28 november, Munt 09, 17:15
Vrijdag 29 november, Melkweg-Rabozaal, 21:00
Zaterdag 30 november, Tuschinski 3, 23:45

Narco Cultura

Een documentaire over gevaarlijke land met de drukste CSI-units in de wereld: Mexico. In deze chaos maken vrolijke Mexicanen muziek over wapens, drugs en moord. Gezellig, zou je zeggen. Maar in Mexico verdien je alleen respect door te pronken met je bloeddorstigheid; een soort macabere versie van The American Dream. Regisseur Shaul Schwarz volgt de zanger Quintero in zijn leven vol muziek en criminele praktijken.

Narco Cultura draait op de volgende data en tijden:
Woensdag 20 november, Tuschinski 4, 19:00
Donderdag 21 november, Munt 11, 10:00
Dinsdag 26 november, Tuschinski 4, 20:00
Woensdag 27 november, Melkweg-Rabozaal, 15:00
Donderdag 28 november, Tuschinski 1, 19:30
Zaterdag 30 november, Tuschinski 1 en 2, 10:00 (uitverkocht)
Zondag 1 december, Munt 12, 14:00

Twenty Feet From Stardom

We vergeten vaak dat ze er zijn: achtergrondzangeressen. Maar zij bepalen voor een groot deel de popmuziek. Regisseur Morgan Neville liet muzikanten die vrijwel nooit in de spotlights staan naar voren komen in deze documentaire. Onder meer de achtergrondzangeressen van Bruce Springsteen, Stevie Wonder en Mick Jagger komen in de docu voor.

Twenty Feet from Stardom draait op 24 november om 14:15 in de Rabozaal van de Melkweg. Aansluitend geeft Shirma Rouse een concert. Zij is backingvocalist van o.a. Anouk, Alain Clark en Candy Dulfer.

Daarnaast zijn er nog een hoop andere (muziek)docu's die de moeite waard zijn. De beste muziekdocumentaire verdient de IDFA Music Audience Award. Je kunt stemmen als je één van de films hebt bezocht. Benieuwd? Check de site van IDFA voor meer info en blokkenschema's. De IDFA duurt van 20 november tot 1 december en vindt plaats op verschillende locaties in Amsterdam.

Kaarten (regulier tarief: 10 euro) voor de IDFA kun je bestellen via deze site. Studenten krijgen korting: zij betalen 7,50 per film.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws