#FlashbackFriday: De tragische val van Leila K

Peter Güldenpfennig | 5 februari 2016
algemeen

In 1989 brak de Zweedse Leila K door bij het grote publiek toen ze samen ging werken met producers Rob'n'Raz. Zij ontdekten haar bij een zangwedstrijd en boden haar een contract aan. Het resultaat? De single 'Got to Get'. De track werd een flinke hit, ook in Nederland, waar de track de nummer 2-positie behaalde. Het nummer is een typische hiphouse-track waarin dance vermengt wordt met raps.

Het nummer maakte Leila K eigenlijk meteen een ster in Europa. Toch sloeg opvolger 'Rok the Nation' uit 1990 veel minder aan. Enkele singles en een album volgde, maar echte hits had ze niet meer. Tot 1993, toen het nummer 'Open Sesame' uitkwam. Eurodance was inmiddels breed gearriveerd, en Nederland zat er midden in. Niet gek dus dat 'Open Sesame' juist bij ons de een na hoogste positie in de Top 40 behaalde, hoger dan waar dan ook.

Na nog een poging tot een hit met een cover van Plastic Bertrand's 'Ça Plane Pour Moi', hoorde we weinig meer van Leila K. Tot 2003 dan, want toen verschenen er artikelen in de Zweedse media over de zangeres. Ze zou op straat leven en stelen om aan voedsel te komen. Tragisch, maar misschien niet helemaal onverwacht. Want ondanks dat ze de eerste jaren van haar carrière goed boerde, was ze niet vies van ruzie schoppen. De samenwerking met Rob'n'Raz strandde bijvoorbeeld al snel doordat Leila K behoorlijk opvliegend kon zijn. 


Leila K levend op straat. Bron: Expressen.se

Het Zweedse label Bonnier Music Sweden probeerde de zangeres aan geld te helpen door het uitbrengen van een Greatest Hits-album. Of dat daadwerkelijk geholpen heeft is niet bekend, wel dat dat album enkel in Zweden de hitlijsten haalde. Toch gaat het wel wat beter met de zangeres. Zo werkte ze in 2011 samen met House of Wallenberg, een Zweedse dj en producer, op de track 'Legendary'. Het is het laatste wat we van haar hebben gehoord, maar wie weet, wellicht kunnen we binnenkort weer nieuw werk van Leila K verwachten. Laten we het hopen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws