Arabische dance? Meer dope dan je denkt!

Peter Güldenpfennig | 5 juli 2016
algemeen

Nederland is hofleverancier nummer 1 waar het op dance aankomt. Maar als je denkt dat de rest van de wereld blind achter ons aanhobbelt dan heb je het mis. Overal ter wereld geven mensen hun eigen draait aan dikke electronische beats door deze te mixen met hun eigen cultuur. Zoals in de Arabische wereld.

Omar Souleyman

Grootste ster in het westen op dit moment? Omar Souleyman natuurlijk. Souleyman torpedeerde richting populariteit in het westen nadat de Syrische zanger ontdekt werd door het Amerikaanse Sublime Frequencies-label. Zij kregen een tape in handen met de muziek van Souleyman. Dat het label het wilde uitbrengen is niet heel verrassend, ze hebben een neus voor unieke wereldmuziek. Hoe het klinkt? Check it out:

Wat je hoort is traditionele Arabische muziek (vanuit een sampler en keyboard) gemixt met een lekkere four-to-the-floor beat. Oh, en die dans? Da's de Dabke, een traditionele Arabische dans die massaal wordt uitgevoerd op Arabische bruiloften en partijen. Erg vet en blaast eigenlijk wel een beetje het westerse line dancing van de kaart.

Souleyman is oorspronkelijk een zanger die, zoals zoveel zangers daar, bruiloften afgaat en voor de bruid en bruidegom livetapes maakt van zijn optreden op het huwelijksfeest. Die tapes worden weer massaal gekopieerd, zodoende dat Sublime frequencies een dergelijke tape in handen kreeg en direct zijn muziek wilde uitbrengen. Met succes, want Souleyman heeft al allerlei grote festivals aangedaan, ook in Nederland. In 2013 stond 'ie trouwens ook op ADE. 

De Arabische dance-scene

De Arabische scene is interessant, want deze kent vooral wortels in tradities, niet alleen de muziek maar ook in de evenementen. Vandaar dat vele acts voortkomen uit het bruiloftscircuit. Maar in de Arabische wereld is ook een opkomst van soundsystems, waarmee free parties gegeven worden. Veel van deze soundsystems zijn ontstaan na de Arabische lente en een hoop hiervan bestaan nog steeds. Met name in het Egyptische Cairo ontstond een levendige scene met de Electro Cha3bi-stroming, die hier in Nederland vooral op de kaart is gezet door het Cairo Liberation Front die met hun mixtapes hoge ogen gooide. Check de derde tape hieronder:

Meer weten over de Arabische scene? Check de docu Electro Chaabi.

Ben je bekend met dance in de Arabische wereld? We horen dan graag van je

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws