Party report: Melt! Festival [18-20 juli]

Peter Güldenpfennig | 25 juli 2014
party reports


Melt_posterWat: Melt! Festival
Waar: Ferropolis, Gräfenhainichen, Duitsland
Wanneer: 18-20 juli 2014
Tickets: vvk: €53 ,90, + camping & parkeren, passepartout: €124 ,-
Reporter: Denise van Riemsdijk

Eindelijk was het dan eindelijk zover: Melt! kon van mijn bucketlist weggestreept worden. Bepakt en bezakt stapte ik donderdagochtend om 06.30 uur in Amsterdam op de bus om vervolgens rond 18.00 uur aan te komen in Gräfenhainichen. We hadden het mis als we dachten dat wij de enige Nederlanders op het festival zouden zijn. Nooit eerder leken er zo veel Nederlanders de weg naar Gräfenhainichen te vinden.

Camping

De tourbus zetten ons keurig af voor onze camping. De komende vier dagen verbleven wij op de campingplus, en dat is zeker een aanrader. Je mag je auto, camper, caravan of ander vervoersmiddel het hele festival op de camping laten. Verder was de campingplus redelijk schoon en waren er doorspoel-wc's en schone douches. Het enige  nadeel van de douches is dat je met zes mensen in een douchecabine moet, zonder verder enige privacy. Wel zijn de douches 24/7 open en waren er meer dan genoeg waterpunten voor gratis drinkwater. Er is een speciale pendelbus voor de campingplus naar  het festivalterrein en je hoeft nergens lang in de rij te staan zoals bij de gewone campings. Het prijskaartje voor deze ''luxe'' is 30 euro p.p. maar dat is het zeker waard!

Pre-party

Op donderdag begint het festival met de pre-party. Deze is van 21.00 tot 04.30 uur in de grote tent op het festivalterrein. We hebben even een kijkje genomen om het terrein te verkennen, maar zijn niet op de pre-party geweest omdat we onze energie de volgende drie dagen (en nachten) nog hard nodig hadden.

Zoek de schaduw

Ik was blij dat we een soort van scouting/kampeerexpert in ons midden hadden. We hadden onze tenten zo neergezet dat we tot 11:00 uur schaduw hadden. Dat is dan ook de enige schaduw die we op een dag hadden. De weersvoorspelling gaf tropische temperaturen aan, en die hebben we ook zeker gehad. Met op het hoogtepunt zondag 34 graden was het overdag vooral overleven en op zoek naar schaduw en water. Dat laatste was simpel. Het festival ligt namelijk langs een gigantisch meer, waar alle festivalbezoekers vier dagen lang verkoelingen zochten. Mensen liepen met luchtbedden, opblaaskrokodillen en parasols heen en weer om ergens een beschut plekje te bemachtigen. Dus vergeet je zwemspullen en badhanddoek niet als je van plan bent om volgend jaar te gaan!

Terrein

Melt! vindt plaats op het Ferropolis-terrein, een schiereiland in de voormalige DDR waar vroeger bruinkool werd gewonnen. Nu is het een openluchtmuseum waar enorme industriële gevaartes uit de vorige eeuw staan opgesteld. Eén weekend per jaar lopen tussen de bouwkranen in plaats van dagjesmensen festivalgangers rond. Vooral 's avonds is Ferropolis een wereld op zich, met lichtshows en projecties op het oude industriële materieel, dat ver boven de podia en tenten uittorent. Met een programma dat pas om drie uur 's middags begint en tot zeven uur 's ochtends doorgaat (waarna echte die hards nog door kunnen gaan in de 24-uurs tent) is er genoeg tijd om te genieten van de energieke sfeer en variatie in acts.

Vrijdag

Door de goede nachtrust van donderdag op vrijdag waren we al vroeg wakker. om 09.00 uur hadden we ontbeten, gedoucht en waren we klaar om te feesten. Het festival begint pas om 15.00 uur dus hebben we vooral bij het meer gelegen en gezwommen. Het was snikheet, elke stap die je moest zetten was er al een teveel. Iedereen had het heet en was loom en het water was het enige wat nog een beetje verkoeling kon brengen . Om 15.00 uur hadden we dan toch maar besloten om even het terrein op te gaan. Vrijdag was voor mij de beste dag aangezien Innervisions de hele dag op de Big Wheel-stage aanwezig was. Marcus Worgull mocht de dag openen. De sfeer zat er meteen in en het veld liep het eerste uur van de set al aardig vol. Na de drie uur durende set zijn we snel naar de camping gegaan om te douchen en te eten. Vanaf 20.30 uur mochten we namelijk geen dj meer missen. De set van Mano Le Tough was het hoogtepunt van het weekend. Maar ook Ame en Dixon stelden me niet teleur. De dag werd afgesloten door Maya Janes Coles, maar op de een of andere manier kreeg ze het publiek niet mee. Om 06.00 uur zijn we met onze pendelbus richting de camping gegaan om nog een paar uurtjes slaap mee te kunnen pakken voordat de zon weer zou branden op onze tent.

Zaterdag

11.00 uur 's ochtends je tent uitgebrand worden is nooit fijn. Vooral niet als je net vier uurtjes geslapen hebt en je weer een hele dag er tegen aan moet. Het ritueel van Melt! was dan ook opstaan – eten – zwemmen & chillen. Pas als de zon ging zakken kwam iedereen tot leven. Dusky mocht zaterdag de Big Wheel-stage openen met een drie uur durende set. Hij verbaasde ons op een positieve manier. Een perfecte set om de avond te beginnen. Rustig en relaxt en prima om met de laatste hitte op te dansen. Ook hier stond het veld voor een openingszet al goed vol.

Daarna zijn we naar het bekende fenomeen The Sleepless Floor gegaan, een area net voor de hoofdingang . Deze bestaat uit zand en een paar chill area's van pallets. Met de lichten 's avonds is het een prachtig plaatje om te zien. Konstantin Sibold moest hier om 01.00 uur draaien. Naast hun bekende hit 'Madeleine' draaiden ze een gevarieerde set die relaxt en tegelijk spacend was. De Sleepless was ondertussen helemaal volgestroomd en is voor 08.00 uur ook niet meer leeg geweest. Ik ben rond 10.00 uur weer richting de camping gegaan nadat Guy Gerber de zondagochtend mocht openen. Ook zijn set was een genot om naar te luisteren.

Zondag

Last but not least: na even een powernap van 10.00 tot 16.00 uur gedaan te hebben werd het tijd om de laatste dag + nacht even goed af te sluiten. Tale of Us, Ten Walls, John Talabot, Ellen Alien en Monika Kruse zijn niet de minste artiesten om de laatste dag tot een hoogtepunt te brengen. Vooral Tale of Us en Ten Walls wisten de stemming er perfect in te brengen. Tale of Us draaide deze set iets harder en minder spacend dan normaal, maar dat was absoluut niet erg, omdat de rest van het weekend de sets vooral relaxt waren en er ook wel wat gebeuk mocht komen. Ten Walls was set was niet verrassend, maar dat maakt ''t absoluut niet slecht. Zijn nummers zijn stuk voor stuk pareltjes en de combinatie hiervan was prima, zoals we dit altijd zien bij hem.

 

Doordat het festivalterrein om 02.00 uur sloot was de Sleepless Stage vanaf dat moment een grote mensen massa. Gelukkig werd dit vanaf 04.00 uur wat minder. Ik had nog wel uren willen blijven, al was het maar om naar alle dansende mensen te kijken. Helaas voor ons vertrok de bus om 09.30 uur en moesten we nog al onze spullen pakken.

Een magisch weekend Melt! zat er voor ons op, maar volgend jaar zijn we er zeker weer bij!

Plus

  • Ontzettend gave locatie met de oude mijnmachines
  • Gevarieerde line up
  • 24/7 muziek
  • Meer bij camping

Min

  • Groepsdouches
  • Weinig soorten frisdrank: alleen cola en sinas
  • Shuttlebus mag vaker gaan
  • Statiegeld bij bekers en flesjes

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws