Tragisch relaas van dj Fabio splijt Italië

Pieter Hiemstra | 28 februari 2017
algemeen

Na een lijdensweg van drie jaar, heeft de Italiaanse dj Fabo maandagochtend euthanasie laten plegen in Zwitserland. 

het verhaal van dj Fabio, met engelse ondertiteling

'Verlamd in een nacht zonder einde'

Hij was booming als dj en een graag geziene gast in de Italiaanse clubscene. Door een ernstig auto-ongeluk in 2014 werd alles in één klap helemaal anders. De 40-jarige dj Fabiano Antoniani raakte verlamd tot aan zijn nek, werd blind maar behield deels zijn spraakvermogen. Al het gevoel was uit zijn lichaam verdwenen. Zelf omschreef hij zijn toestand als 'verlamd in een nacht zonder einde'. Toen bekend werd dat therapie hem niet kon helpen, wilde hij sterven. 

Taboe in katholiek Italië​

Maar in het zwaar katholieke Italië is euthanasie nog altijd een taboe. Zijn doodswens werd opgepikt door de landelijke media en veroorzaakte een felle discussie onder de Italianen. Een debat in het parlement moest een oplossing brengen. Maar uit angst om katholieke stemmen te verliezen, stelden politieke partijen het kamerdebat steeds weer uit. Wel kwam er een maatschappelijk debat op gang waarna de president zich erover boog. Ook hij weigerde mee te werken aan het verzoek van Antoniani. Toen opnieuw een kamerdebat over zijn zaak op de lange baan geschoven werd, richtte Antoniani zijn hoop op buurland Zwitserland. 

Dodelijke injectie

Hij liet zijn naasten een verzoek indienen bij een kliniek uit Zurich. Zij wilden wel helpen om hem, aldus Antoniani, 'eindelijk te verlossen uit mijn hel van pijn, pijn, pijn'. Maandagochtend liet hij weten in een verklaring: 'Ik ben eindelijk aangekomen in Zwitserland. Helaas op eigen kracht en niet dankzij de hulp van mijn land.' Dezelfde dag kreeg hij een injectie waarna een pijnloze dood volgde. 

'eindelijk verlossing uit mijn hel van pijn, pijn, pijn' 

Boos op de overheid

Oud-politicus Marco Capatto stond hem de hele periode bij. Hij is woest op de Italiaanse overheid en liet weten in een verklaring: 'Ons laffe parlement dat ervoor kiest niet te kiezen - om niet eens de discussie aan te gaan over legale euthanasie, en een Italiaan daarom alleen laat sterven, zonder steun van zijn land.' Toen hij dezelfde dag terugkeerde in Italië meldde hij zich vrijwillig bij de politie die hem nu verhoort. 

Het is de zoveelste euthanasiezaak in Italië, waar het thema al sinds 2006 leidt tot discussie. Dat jaar stopten artsen met de sondevoeding van Eluana Englaro die al 17 jaar in coma lag. De regering van Berlusconi probeerde het destijds nog te voorkomen door een noodwet aan te nemen, zonder resultaat.

We hopen dat Fabio nu eindelijk zijn rust heeft gevonden.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws