Zeven jaar Bieber: van tieneridool tot gerespecteerd artiest

Pieter Hiemstra | 10 april 2017
algemeen

Het is vandaag precies zeven jaar geleden dat Justin Bieber voor het eerst de Nederlandse Top 40 binnenkwam. Met zijn debuut 'Baby' belandde hij op de 26e positie. Het werd het begin van een ware wereldwijde kloof. Je was fan of je vond hem walgelijk. Een middenweg bestond niet. Na zeven bewogen jaren is het tienersterretje uitgegroeid tot een gerespecteerd artiest. Een terugblik op zeven jaar Justin Bieber.

Tikkende hormoonbom

We waren bijna vergeten wat een popidool bij tikkende hormoonbommen teweeg kan brengen. Vroeger had je The Beatles, later het Nederlandse Doe Maar en meer recent boybands zoals N*SYNC. Ze zorgden voor hysterische taferelen bij jeugdige fans. Een fenomeen dat steeds meer in ons geheugen verbleekte. 

Maar toen leerde de wereld een Canadees zangertje kennen dat liedjes zong en op YouTube plaatste. Zijn video's werden zo vaak bekeken dat voormalig tienerster Justin Timberlake hem een contract aanbood. Hij weigerde en tekende in 2008 een contract bij het platenlabel Island Records op aanraden van ontdekker van R&B-zanger Usher.

Doorbraak

Op 10 april 2010 kwam er een nieuwkomer de Nederlandse Top 40 binnen. Justin Bieber heette die. Een jongen wiens ballen amper waren ingedaald. Tuurlijk, hij had een leuke stem. Maar de liefde bezingen als vijftienjarig jochie? Slaat nergens op. Net als zijn kapsel... Zomaar een gedachtegang van een gemiddelde jongen. Op internet spuwden miljoenen mensen hun afschuw over de tienerster in tweets, reacties of memes. Men kon niet begrijpen dat er zoveel anderen Bieber wel konden waarderen. Of adoreren, kun je beter zeggen. 

Want miljoenen tienermeisjes vonden Bieber wél goed. Zijn prachtige stem bezong precies wat zij voelden, dachten en tegenaan liepen. Het zorgde voor hysterische taferelen tijdens zijn concerten. Ook in zijn vrije tijd kon Bieber zijn fans maar moeilijk ontlopen. Overal kwam hij gillende fans tegen die een foto, handtekening of een handje van hem wilden. 

Lees ook: Deadmau5 gaat los op Bieber

Ontspoort

Zoveel roem, haat en liefde bleek geen vruchtbare voedingsbodem voor een stabiel leven. Niet vreemd dus dat we na zijn debuut vooral over zijn misdragingen lazen in het nieuws.

Februari 2013: winkelen met een gasmasker op

 

Maart 2013: Bieber probeert een aapje door de Duitse douane te smokkelen

April 2013: Justin bezoekt Anne Frankmuseum en denkt dat zij een belieber zou zijn geweest

Juli 2013: Bieber spuugt op fans

 

Begin 2014 werd hij in Miami opgepakt omdat hij onder invloed had meegedaan aan een straatrace. In dezelfde week raakte hij ook al in opspraak omdat hij eieren naar zijn buren had gegooid. Het was het dieptepunt van een rij aan schandalen. De mugshot van Bieber beheerste na zijn arrestatie al snel het internet.  

Door de arrestatie besefde Bieber dat hij zo niet langer kon doorgaan. Het werd tijd voor een clean up. En wat is een frissere start dan je laten afbranden door de bekendste Amerikaanse sterren? Een unieke kans voor de celebs om Bieber tot het bot af te kraken tijdens Comedy Central's Roast.   

Comeback

Hij kreeg een emmer stront over zich heen maar daarmee was de kous af. Het werd hoog tijd om aan aan iedereen te laten zien, dat hij echt talent heeft. In het nummer 'Sorry' zegt hij sorry voor al zijn misdragingen. Niet onverdienstelijk, want de plaat werd een instant hit. Ook zijn samenwerking met Jack Ü pakte goed met 'Where Are U Now' die alle hitlijsten binnenstormde. Hit na hit reeg hij de afgelopen maanden aaneen en langzaam maar zeker werd Biebers imago opgepoetst. Ook zijn bromance met Martin Garrix heeft daar aan bijgedragen.

Van losgeslagen tieneridool is Justin Bieber tegenwoordig een volwassen artiest. Niemand die zich meer schaamt dat hij/zij fan van Bieber is. En in juni is hij nog eens headliner op Pinkpop ook!

Lees ook: Bieber en Garrix samen op tour in Australie (interview)
Lees ook: Kijken: Martin Garrix nerveus voor tour met Justin Bieber 
Lees ook: Deze artiesten zijn even duur als 1 Justin Bieber

 

 

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws