Met synthetische alcohol zijn katers straks verleden tijd

Ivo Mollemans | 28 november 2017
algemeen

De kater komt later, maar niet met synthetische alcohol. Een avond zuipen is hartstikke leuk, maar de ochtend die volgt wordt veelal als minder leuk ervaren. Hoofdpijn, een penetrerende alcoholgeur en alleen maar water willen drinken. Op dat moment vraag je je af waarom je de vorige avond zoveel alcohol je lichaam in hebt gegoten, maar wie weet kan je binnenkort dezelfde hoeveelheid naar binnen gooien zonder dat je de volgende dag een kater hebt.

Synthetische alcohol tegen de kater

Het redmiddel komt in de vorm van synthetische alcohol. David Nutt, een professor bij London’s Imperial College, heeft zich de afgelopen jaren bezig gehouden met de ontwikkeling ervan en volgens hem zorgt dit ervoor dat je geen kater krijgt, terwijl het je op het moment van inname wel dezelfde effecten kan bezorgen.

LEES OOK: Dit is waarom sommige mensen kippenvel krijgen van muziek

Al meer dan tien jaar wordt er onderzoek gedaan naar synthetische alcohol en er zijn 80 verschillende soorten onderzocht. Inmiddels zijn er nog maar vijf over die potentie hebben om in gebruik te worden genomen. De beste variant wordt voorgesteld aan de Food Standard Agency in Engeland.

Hoe werkt het?

De reden dat synthetische alcohol je geen kater bezorgt komt door de afwezigheid van acetaldehyde, het onderdeel van alcohol dat je keer op keer een ongewilde kater bezorgt.

‘It will be there alongside the scotch and the gin, they’ll dispense the alcosynth into your cocktail and then you’ll have the pleasure without damaging your liver and your heart. They go very nicely into mojitos. They even go into something as clear as a Tom Collins. One is pretty tasteless, the other has a bitter taste.’

Het plan van Nutt is om de zogenoemde alcosynth in 2020 te kunnen gebruiken en om in 2050 reguliere alcohol volledig vervangen te hebben. Hiervoor is echter wel een bedrag nodig van 11,8 miljoen euro om ervoor te kunnen zorgen dat het veilig gebruikt kan worden door mensen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws