Dit moet je echt zien: 30 jaar Dutch Dance

Bart Remmers | 26 oktober 2018
algemeen

Fotografie: Cleo Campert

Driedelige documentaire, interactieve website en podcast

In de driedelige serie 30 jaar Dutch Dance vertellen de hoofdrolspelers van de Nederlandse dancegeschiedenis samen het verhaal. Het drieluik zit bomvol anekdotes, muziek en uniek archiefmateriaal. De eerste aflevering gaat over de pioniersjaren: van de kennismaking met het nieuwe fenomeen house in clubs tot de eerste illegale raves in verlaten loodsen en tunnels en van de invloed van de nieuwe partydrug xtc tot de eerste grote hits. Met onder anderen Eddy de Clercq, Paul Elstak, DJ Marcello, Joost van Bellen, DJ Dimitri en Lady Aida.

Mensen gaven zich niet meteen gewonnen voor house. De pioniers in zowel Amsterdam als Rotterdam konden op veel weerstand rekenen. In de pers schreven journalisten over ‘de terreur van het niets’ en op de dansvloer in de clubs bleef het angstvallig stil. Pas in de zomer van 1988, toen het uitgaanspubliek in de clubs in Amsterdam en Rotterdam zich alsnog overgaf aan de extase, sloeg de vonk over. 

De house-explosie was een feit. Naast de extravagante clubs werden er al snel illegale raves op leegstaande locaties georganiseerd. Vervolgens raakte ook de rest van de Nederland besmet met het house-virus. Niemand kon nog vermoeden dat deze nieuwe muziekstroming uiteindelijk zelfs zou uitgroeien tot een van Nederlands grootste exportproducten.

Deel 2: Harder, harder, harder

zaterdag 27 oktober, 22.56 uur, NPO 3
Het tweede deel vertelt het verhaal van de grote doorbraken, de opkomst van festivals (Thunderdome, Sensation en Awakenings), de commercialisering en het typisch Nederlandse fenomeen gabber. 

Fotografie: Cleo Campert

Deel 3: De wijde wereld

zaterdag 3 november, 22.56 uur, NPO 3
In het derde en laatste deel zien we hoe nieuwe stromingen binnen de dance bedacht worden en de verzakelijking doorzet. Een nieuwe generatie dj’s, organisaties en clubbers neemt het roer over en stuwt de populariteit van dance naar ongekende hoogte, ook in de VS.

Online en podcast

Online worden de hoogtepunten uit de Nederlandse dancegeschiedenis gebundeld op een interactieve website met uitgebreid archief. Op vpro.nl/30jaardutchdance vinden bezoekers de belangrijkste dj's, clubs, festivals en momenten op een tijdlijn en stellen zij hun eigen soundtrack samen. Alle interviews met de hoofdrolspelers uit de televisieserie zijn in het geheel terug te luisteren. 

Ook de 5-delige podcastserie Rewind van 3voor12 met reconstructies van de meest spraakmakende momenten uit 30 jaar Dutch Dance staan op de site. Daarnaast zijn er legendarische VPRO-uitzendingen over house van onder meer Onrust en Loladamusica terug te kijken, maar ook opnames uit het rijke 3voor12-archief van onder andere Awakenings en Amsterdam Dance Event.
 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws