Dom, stom, gevaarlijk en duur: rijden met alcohol op

Jonas Bloemen | 9 juni 2019
algemeen

Het is voor veel mensen een bekend dilemma: een drankje nuttigen of geen alcohol omdat je met de auto bent. ‘Eén drankje kan toch nog wel’ is een veelgehoorde term, maar met alcohol op achter het stuur kruipen kan een heleboel problemen opleveren en de schade kan oplopen tot in de duizenden euro’s. 

Het is niet voor niks dat er de afgelopen jaren zoveel landelijke campagnes zijn gevoerd om rijden onder invloed tegen te gaan. Jaarlijks vallen en tientallen doden door het toedoen van alcohol achter het stuur. Er zijn genoeg alternatieven: kom met de fiets, pak de taxi of regel een BOB. Je bent weliswaar verantwoordelijk voor de schade die je jezelf toebrengt, maar nog erger: jij bent verantwoordelijk voor de slachtoffers die je maakt. 

Stel je stapt toch met een bakkie op in de auto en veroorzaakt een ongeluk. De politie komt erbij en uit de blaastest zal blijken dat je niet had mogen rijden: probleem! Naast dat er een torenhoge boete voor je in het verschiet ligt zal je ook aardig je portemonnee kunnen gaan trekken om de schade te vergoeden. 

‘Huh, maar ik ben toch verzekerd?’ 

Wanneer je een ongeluk hebt veroorzaakt met te veel drank op, waar ook een andere partij bij betrokken is, moet je verzekeraar de schade van de tegenpartij vergoeden. Dat is in de wet vastgelegd. Maar, zo makkelijk kom je er niet vanaf! Bij 40% van de verzekeraars is in de polisvoorwaarden opgenomen dat bepaalde claims verhaald kunnen worden op de bestuurder. In een deel van de gevallen zal de verzekeraar dus wel de schade betalen, maar het vervolgens verhalen op jou. 

De situatie ligt iets anders wanneer het een eenzijdig ongeval betreft. Rijd je met te veel drank op tegen bijvoorbeeld een boom? Dan zal je zelf bij je verzekeraar aan moeten kloppen om de schade vergoed te krijgen. Als blijkt dat je te veel gedronken hebt zal er waarschijnlijk geen enkele verzekeraar zijn die de schade zal vergoeden. Een hele dure grap dus. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws