4 redenen waarom wiet minder slecht voor je is dan alcohol

Partyscene Redactie | 28 februari 2019
lifestyle

Wat is beter voor je, wiet of alcohol? Die vraag is nog niet zo gemakkelijk te beantwoorden, maar toch vinden we het normaler om een paar liter bier achterover te slaan dan om een joint op te roken.

1. Alcohol is verslavender

Flink wat mensen hebben in hun leven wel eens wiet geprobeerd, en maar een klein percentage raakt er echt verslaafd aan. Een studie in de VS legde dat cijfer op 9 procent. Bij alcoholgebruik ligt dat percentage hoger. Zo’n 15 procent van de mensen die ooit alcohol heeft gebruikt, is er verslaafd aan geworden.

2. Alcohol wordt gelinkt aan kanker

Recentelijk deden artsen nog een oproep om minder alcohol te drinken. Een glas per dag kan de kans op borstkanker namelijk vergroten. Maar ook als je ieder weekend doorzakt vergroot het je kans op kanker. Wiet wordt juist helemaal niet in verband gebracht met kanker. Behalve als je er tabak bij doet natuurlijk. Dan doe je het voordeel al snel teniet met rokerslongen.

3. Van alcohol word je agressief

Er is nogal wat onderzoek gedaan dat wijst op een verband tussen alcohol en geweld. Goed, het is logisch dat je sneller ruzie krijgt als je op een of ander fout feest aan het zuipen bent dan wanneer je op de bank zit te blowen. Maar alcohol is ook een grote boosdoener bij huiselijk geweld. Sterker nog, volgens Amerikaans onderzoek speelt alcohol een rol in veertig procent van alle geweldsdelicten. Van blowen wordt je daarentegen veel te loom om nog te vechten.

Nog niet overtuigd? Geniet vast van de beste stoners uit de filmwereld:

4. Van alcohol word je sneller dik

Tja, de alom bekende bierbuik. Het blijft een pijnlijk gevolg van je wekelijkse zuipfeestjes. Bier en wijn zitten gewoon vol met calorieën. Van wiet krijg je misschien af en toe een vreetkick, maar dat zorgt niet direct voor overgewicht.

Allemaal aan de wiet?

Alcohol mag dan ongezonder zijn dan wiet, high worden heeft zo zijn eigen gezondheidsrisico’s. Zo blijkt zowel alcohol als wiet schadelijk te zijn voor je geheugen. Blow je erg veel, dan kun je ook psychische stoornissen ontwikkelen zoals schizofrenie. Bovendien is alcohol natuurlijk ook net iets gezelliger op een feestje. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws