Legalisatie zorgt voor vermindering cannabisgebruik

Fenna Kiebert | 12 juli 2019
algemeen

Een onderzoek uit het medische tijdschrift JAMA Kindergeneeskunde, meldt dat tieners minder vaak cannabis gebruiken in Amerikaanse staten waar de drugs legaal zijn.

LEES OOK: 'Minder festivals in Nederland': overheid stelt organisatoren verantwoordelijk voor drugsgebruik

Tijdens het onderzoek is een grote hoeveelheid gegevens van het Center for Disease Control geanalyseerd. Deze bevatte meer dan een miljoen rapporten van Amerikaanse scholieren over het gebruik van marihuana in de periode van 1993 tot 2017. 

Legaliseren

Van 1993 tot 2017, legaliseerden in totaal 27 staten medische marihuana en 7 staten cannabis. Het bleek dat het gebruik van marihuana onder tieners niet veel veranderde na de legalisering van medische marihuana. In de staten die cannabis legaliseerden, nam het gebruik onder tieners juist af. 

Minder makkelijk

Het onderzoek koppelt cannabislegalisatie niet daadwerkelijk aan een vermindering in gebruik, maar het geeft wel een verband tussen de twee factoren. Omdat cannabis nog steeds illegaal is voor iedereen onder de 18 jaar, is het voor tieners moeilijker geworden om het te verkrijgen. Hun drugsdealers worden vervangen een winkel waar bij aankoop een identiteitsbewijs nodig is. 

Tegenwoordig zijn er in totaal 11 staten en het District of Columbia die het recreatieve cannabisgebruik legaliseren, terwijl 34 staten het medisch gebruik ervan toestaan.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws