Tv-programma DJ Idols levert 'gemixte' reacties op

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
blogs

Tv-programma DJ Idols levert 'gemixte' reacties op

De eerste aflevering van DJ-Idols was gisteren op de buis. Na maandenlange voorbereiding en voorselecties door het hele land zijn van de 61.538 aanmeldingen zo'n 1.500 overgebleven. Organisatiebureau I-Groove & D-scene spreekt over een groot succes: "Ik wist dat ongeveer iedereen onder de 21 DJ wilde worden, maar dit hadden we nooit verwacht", aldus 'Gisse Gijs', een van de organisatoren en drijvende kracht achter I-Dance en Groove Valley.

door onze verslaggever Harry Meloen

Na het succes van Idols vorig jaar, had Gijs Gisse het idee gelanceerd om samen met de belangrijkste Dance media een DJ-versie op de buis te brengen. "Tot nu toe is dance altijd een ondergeschoven kindje geweest", zegt Gijs over het hoe en waarom van DJ-Idols. "Iedereen weet nog hoe de nummer 1 DJ van vorig jaar onder de tafel van de heren Berend & van Durp werd geschoven. Dat was voor ons het sein om daar nu eens voorgoed een einde aan te maken. Omdat ik Johnny de Muis goed kende, en hem ook nog eens in mijn dj-bestand had zitten, vroeg ik hem of hij zijn vader daar eens over aan wilde spreken. Dat is uiteindelijk gelukt en op voorwaarde dat Johnny in de jury zou komen, kregen we vrij spel om het programma gestalte te geven. Het eerste wat we toen gedaan hebben, was het verder samenstellen van een jury."Jurylid Johnny de Muis in gesprek met deelnemer Fatgirl Slimpie

Gevraagd naar de 'hardheid' van de jury, vindt Gijs dat het best meevalt: "Natuurlijk moet de jury hard en meedogenloos zijn. Het is hun taak om mensen duidelijk te maken realistisch te zijn. Dat je vrienden - die toevallig ook van tech-house houden - vinden dat je strak draait, wil nog niet zeggen dat je werkelijk talent bezit. We moeten die mensen tegen zichzelf in bescherming nemen."

De meest opzienbarende verschijning was DJ Suck-Up die volgens kenners op de diverse fora er werkelijk niets van bakte, maar toch doorging naar de volgende ronde. Gijs Gisse: "We moeten hier natuurlijk niet te veel ophef over maken. Het was duidelijk dat de draaicapaciteiten te wensen overliet, maar zijn instelling was de juiste en dat is wat telt om verder te komen."

Niet iedereen is het hierover eens. Theodorus Kortenbeethoven van de bekende club How & Now Brown Cow, vond het ronduit schandalig en een blamage voor de DJ-bizz: "Ten eerste vind ik dat DJ's geen streepjesoverhemden horen te dragen en het feit dat hij gelijk een blanco contract met zijn naam eronder aan de jury overhandigde met daarop de volgende zin: 'ik doe alles', vond ik ronduit verschrikkelijk. Nog erger was het jurylid dat het blanco velletje meteen voor 'm invulde. Ik heb er gewoonweg geen woorden voor."

"Typisch gemiereneuk van Kortenbeethoven" is het antwoord van Gijs op de kritiek en zegt daarbij dat het waarschijnlijk voort komt uit frustratie omdat hij niet was opgenomen in de jury. Kortenbeethoven: "Ik wilde voor geen Gouden Kabouter in die jury zitten. Ten eerste wordt je naam niet genoemd; ten tweede is je stem vervormd en ten derde wordt je gezicht 'blurry' gemaakt. Je krijgt gewoon NUL exposure!" Gijs windt zich zichtbaar op over Kortenbeethovens commentaar: "Altijd datzelfde gezeik. Zijn gezicht is door die baard al blurry genoeg! Bovendien kan men ook kiezen voor de bruine zak met ooggaten."

Kortenbeethoven voor geen Gouden Kabouter in de jury

Voor DJ Jamie Starr ofwel Jan Sterrekes uit Heerhugowaard bleek het 1 grote teleurstelling. Afgaande op de meningen op de diverse dance-fora die ons land rijk is, had hij zeker door moeten gaan. Jan: "Ik had me helemaal wezenloos geoefend met 6 draaitafels en had voor 569 euro 3 speciale promo's uit Engeland laten overkomen."
Heel DJ-minnend Nederland zag dat Jan tijdens zijn intro na 5 seconden al bedankt werd. De kritiek loog er niet om; 'Als je dit in onze I-Groove tent zou draaien, hadden we je ook weg gehaald' en 'Dit is precies de reden waarom we Digweed nooit vragen' waren enkele highlights uit het juryrapport.
Jan Jamie Starr Sterrekes kan er toch wel een beetje om lachen: zuur, maar toch...: "Eigenlijk wist ik het al van tevoren", kirt hij als de bekende spreekwoordelijke agrarier met gebitsproblemen. "Toen ik hoorde dat die twee meisjes van de Ex Knight gids deel uitmaakten van de jury, zonk de moed me al in de schoenen."Zo'n petje van DJ Jeanneke: daar kijken we wel door heen

Volgende week staat het bonte wannabee DJ gezelschap in Breda voor de tweede aflevering van DJ Idols. Waarom eigenlijk in Breda? Gijs Gisse: "We hebben bewust voor het Turfschip in Breda gekozen omdat 's werelds nummer 1 DJ hier gewoond en gedraaid heeft. En stiekem hopen we natuurlijk op een tweede kanjer van dat soort kaliber. Kijk maar naar de jongens die gisteren zijn doorgegaan naar de volgende ronde. Ik denk dat DJ D-itto het gewoon echt in zich heeft om een topperrrr te worden! Maar dat geldt ook voor DJ Jeanneke. Zo'n petje, daar kijken we echt wel door heen hoor!"

(uit het Opnieuw Vrije Volk)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws