Illegaal kopieren op het politiebureau

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
blogs

Illegaal kopieren op het politiebureau

Ik heb net heerlijk gedraaid op een zomers strandfeest tussen Bloemendaal en Zandvoort en ben op weg naar huis. De buitentemperatuur volgens de thermometer in mijn auto is 24 graden. Er speelt een verzamel-cd van dr. Dre, de subwoofer staat op 10, en een 'pietsie' harder dan toegestaan knal ik over het bloedhete asfalt midden in de nacht naar huis.

Natuurlijk heb ik die Opel Astra gezien die al een kleine 10 minuten probeert aan te klampen, ik vind de vertoning van dat autootje in mijn achteruitkijkspiegel wel aandoenlijk. Wanneer de weg recht is, komen de koplampen erg snel dichterbij. Dat duurt in Nederland gelukkig niet te lang en in de bochten zie ik dat de bestuurder alle zeilen moet bijzetten om me te volgen. Dat lukt niet en de afstand wordt weer groter...

Een benzinepomp met een toilet gooit roet in het eten en mijn passagier springt eruit. Tegelijkertijd kijk ik tegen het bezwete en daardoor met een rood hoofd getooide politieagente aan. Of ik wel weet dat ik veel te hard aan het rijden ben?

'Nee, ik sta stil', antwoord ik.
Ja, ja, ze bedoelt dat ik mijn rijbewijs kwijt ga raken, omdat ik het stuk tussen Den Haag en Delft in 3 minuten heb afgeraffeld.
Ik zeg haar dat ik niet zo hard heb gereden en vraag om de foto van deze actie.
Nee, die heeft ze niet!

Ik meld haar dat ik haar gezien heb en dat het volgens mij ligt aan haar rijstijl in de bochten, daardoor verliest ze natuurlijk veel terrein en moet ze op de rechte stukken zo hard rijden.
'Ja, ja, praatjes genoeg meneer', zegt ze. Vervolgens wil ze mijn rijbewijs en kenteken zien. Dat kan, ik vraag meteen of ze vond dat ik gevaarlijk reed...

Nee, dat viel wel mee, moest ze toegeven.
Wel, ik vind dat ze dan een racelicentie moet gaan halen, dan denk ik dat ze zelf ook langer uit de vangrail blijft.

Een half uur later zit ik op het bureau, er was volgens haar iets mis met een boete die nog openstond en nu moet ze me een papiertje overhandigen waaruit dat zal blijken. Midden in de nacht zit ik dus in Delft op het POLITIEBUREAU (ik schrijf het expres met hoofdletters omdat ik een GROOT ontzag heb voor de WET.)
Een bekeuring voor te hard rijden zit er niet in, ze heeft geen idee hoe hard ik heb gereden. Dat papiertje waaruit blijkt dat ik een boete heb openstaan, moet nog gemaakt worden en de tijd tikt vrolijk door.

Het is best gezellig daar, er is een meisje dat stage loopt en klaagt dat er eigenlijk weinig te doen is. Een vechtpartij, een inbraak, een autodiefstal, een paar ongelukken en natuurlijk wat dronken, baldadige mensen. Meer niet...
Er wordt haar aangeraden om volgende week naar een ander bureau te gaan, want op die betreffende vestiging gebeurt altijd wel wat heftigs! Ik zit er bij en kijk er naar en flikker bijna van mijn stoel af van verbazing, we hebben het hier toch echt over de ellende van de normale man die zij niet interessant genoeg vindt? Ik vraag me af of ze zelf wel eens beroofd is.


Het volgende moment loopt er een geblondeerde agente door de gang met een house cd van 'Iets uit de Kuip en het heet de White Edition.' Dat klopt niet denk ik nog, en wil haar corrigeren. Het volgende wat ze eruit gooit is dat het wel pokkenherrie zal zijn en dat al die muziek gelukkig door haar collega op het bureau gekopieerd wordt. Nu verlies ik, vrees ik. Ik zit hier dus doodleuk om 4 uur 's nachts te wachten op een of ander stompzinnig papiertje, terwijl er een deur naast me cd's worden gekopieerd? Ik spreek de blonde agente hierop aan.
'Mevrouw de agent, klopt het dat u daar een ILLEGAAL gekopieerde cd met als titel 'The White Edition' in uw hand heeft? Klopt het ook dat die cd gekopieerd is op een computer die van mijn belastinggeld is gekocht?'
De dame in kwestie kijkt me aan of ik niet goed snik ben, ik overtuig haar er in sneltreinvaart van dat juist zij en haar collega's niet goed wijs zijn!
Ik licht haar vervolgens toe dat ik mijn hele leven lang (en naar ik hoop nog erg lang) mijn hypotheekaflossing verdien met MUZIEK maken en MUZIEK draaien.
En dat door het ILLEGAAL KOPIEREN deze bedrijfstak gigantische geldsommen misloopt. Ze zegt dat ze ook maar een mens is en dat ze ook wel eens door het rode licht loopt. Het gezicht dat ze hier bij trekt spreekt boekdelen, zij ziet er schijnbaar geen kwaad in om cd's te kopieren.

Ik ben nu echt op dreef en vertel haar dat ik echt weg wil, ik ben tenslotte ook maar een mens en zal dat ook de volgende keer aan de agent die me staande houdt melden.
'Wat agent reed ik te hard? Ach joh, ik ben ook maar een mens.'
Na een uur wachten mag ik gaan, het papiertje dat ik krijg vertelt me nog geen zak en de blonde agent staat me nog steeds verdwaasd aan te kijken.Een illegale kopie van Soulvation? Ach je bent ook maar een mens!

Wanneer ik de volgende ochtend mijn krantje bij het ontbijt lees, staat er met grote letters in vermeld dat ze in Rusland erg veel cd's kopieren en dat Nederland dat niet leuk vindt.
De hoofdstad van rusland is volgens mij dus DELFT!

Ronald

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws