Balaton Sound festival: uit je dak in het oostblok

Peter Güldenpfennig | 30 juli 2013
events


Jaarlijks kun je enorm veel fesitvals bezoeken. Alleen al in Nederland kun je naar veel grote namen zoals Mysteryland, Dancevalley en Decibel. Kijk je iets verder over de grens dan zie je al gelijk een van de grootste feesten ter wereld, namelijk Tomorrowland. Maar ook in het oosten van Europa valt er genoeg spannends te beleven. De feesten daar zijn misschien minder bekend, maar daarom niet minder vet. Balaton Sound Festival is hier een perfect voorbeeld van.

Unieke locatie

Het Balaton Sound festival is gevestigd aan het gelijknamige zoetwatermeer 'Balaton' in Hongarije. Dit meer van ongeveer 592 vierkante km trekt jaarlijks enorm veel toeristen naar Hongarije. De organisatie van het festival 'Festival Travel' speelt daar handig op in. Jaarlijks organiseren ze vlak aan het meer een tof festival. Overdag kan je lekker zwemmen in het meer en genieten van de zon zodat je 's avonds weer genoeg energie hebt om helemaal los te gaan op beats van de artiesten die komen optreden op de verschillende stages van Balaton Sound.

Stages

Het festivaltrein van Balaton Sound is erg ruim opgezet. Overdag zijn er veel kleine barren waar je kan genieten van livemuziek, verzorgd door verschillende dj's. Ook zijn er enkele stages
overdag geopend. Heineken had bijvoorbeeld zijn eigen stage in het water, met in het midden hangmatten in het water waar je lekker in kon gaan hangen. Warme zon, heerlijke muziek en eventueel een ijskoude Heineken: perfecte ingrediënten voor een relaxte dag. Ook was er de Sziget-stage. Om hiernaartoe te komen moest je wel door het water zwemmen, want een loopbrug was niet aanwezig bij deze stage. Rondom het platform was het daardoor wel gezellig en levendig. Op het feesteiland kon je genieten van heerlijke beats en een lekker drankje.

Vanaf een uur of zeven in de avond begint elke dag het grote feest op gang te komen. Bij de mainstage kon je iedere dag feesten op de klanten van grote acts zoals Avicii en Afrojack. Nadat deze rond een uur of 11 werd afgesloten met een prachtige vuurwerkshow kon je  doorfeesten tot de zon weer op kwam in de ochtend op zeker 6 stages. Twee daarvan waren erg bijzonder. De Terrace is daar een van. Deze stage, die gevestigd is in het midden van het festivalterrein, is omringd door eetkraampjes. Dit zorgde voor een gezellige en levendige sfeer. Verder was de Terrace elke dag verantwoordelijk voor de beste deep- en techhouse. De andere speciale stage was de Party-arena. Deze enorme feesttent was mooi versierd met grote lichtbollen en werd verlicht door lasers en grote indrukwekkende lichtshows. Hier kon je samen met andere festivalgangers feesten totdat de zon weer opkwam. Grote artiesten maakten het feest in deze tenst compleet. Hardwell, Alesso en Gary Beck vormen nog maar een klein deel van deze geweldige line-up.

Muziek voor iedereen

Het muziekaanbod van Balaton Sound is de afgelopen jaren steeds meer gericht op elektronische muziek. Twee jaar geleden stonden er nog bands op de line-up, maar dit jaar waren er alleen dj's. Twee rappers vormden daarop een uitzondering: The Wu-Tang Clan en Nas. Overdag waren er ook dj's die live meespeelden op hun eigen muziek met drums en keyboards. De fraai versierde stages en geweldige lichtshows zorgden in de avond elke keer weer voor een geweldige ervaring. Grote artiesten zoals Armin van Buuren, Axwell, Calvin Harris en Fedde le Grand vormen een kleine selectie van alle aanwezigen op het festival. Opvallend is echter dat deze artiesten jaren geleden nooit op Balaton Sound zouden hebben opgetreden. Het festival is namelijk van oorsprong een festival dat gericht is op deep-, techhouse en techno. Ook in de afgelopen editie mochten headliners in deze scene niet ontbreken. Dankzij wereldartiesten zoals The Advent, Hendrik Schwarz, Seth Troxler en Green Velvet is Balaton Sound ook geweldig voor liefhebbers van dit muziekgenre. En zelfs als je niet van die muziek houdt biedt het feest nog alternatieven. Drum and bass en dubstep maken het misschien voor jou wel een tof festival.

Festival Travel

Festival Travel is de grote organisatie achter Balaton Sound die veel grote festivals en feesten op zijn naam heeft staan in het oosten van Europa. Het zeer populaire Sziget festival is hier een goed voorbeeld van. Een ander bijzonder concept van Festival Travel is een groot feest in een van de vele gezondheidsbaden in Boedapest. Deze enorme 'Bad Party's' komen heel weinig voor maar zijn volgens de organisatie een ervaring die je niet mag missen.

Om meer mensen uit andere delen van Europa naar de festivals en feesten in het oostblok te trekken verzorgt Festival Travel vervoer naar de feesten toe. Treinen en bustransfers zijn voor een redelijke prijs een makkelijke oplossing om bij de feesten aanwezig te kunnen zijn. De organisatie begrijpt dat je niet even naar het oostblok komt om alleen heel even te feesten. Daarom biedt de organisatie combi-tickets aan waarmee je toegang krijgt voor meerdere festivals voor een lagere prijs.

Bijna perfect

Balaton Sound is nog steeds een opkomend festival, maar dit zal snel veranderen. De voortekenen zagen we dit jaar al: de 2013-editie was uitverkocht voor het festival begon. Afgelopen jaar won Balaton Sound ook een award voor het 'beste mid-size festival van Europa'. Dit alles is niet zonder reden, want op het festival is alles prima geregeld. Neem bijvoorbeeld de betalingen. Festival Travel gebruikt een handig systeem waarmee je een soort creditcard krijgt en kan opwaarderen op verschillende punten. Als je vervolgens bij een kraampje wilt betalen, hoef je alleen je kaart tegen een scanner te houden om af te rekenen.

De forint is de munteenheid van Hongarije. Voor de mensen uit de eurolanden is dit erg gunstig want de forint is een stuk minder waard dan de euro. Op het festival eet je omgerekend een avondmaal voor maar 6 euro waarbij je kunt kiezen uit verschillende soorten maaltijden, van pasta tot bbq-vlees. Kraampjes genoeg dus, en bovendien zijn ze leuk aangekleed.
Het grote aanbod van eetkraampjes zorgt er echter wel voor dat er te weinig barren zijn waar je in de avond drinken kan halen. Als je 's avonds een drankje wilt kopen tijdens het feesten sta je al snel 5 tot 10 minuten te wachten, terwijl dit overdag maximaal twee minuten duurt. Een aandachtspuntje dus.

De camping

Zoals op elk festival was er een camping beschikbaar. Festivalgangers en tenten zorgden ervoor dat het campingtrein propvol stond. Logisch, want een campingticket voor het gehele festival kostte maar 7 euro. Erg goedkoop dus, maar dat zag je wel terug in het voorzieningenaanbod: er waren erg weinig douches en wc's op de camping. Nog een minpunt van de camping was dat er nauwelijks schaduw aanwezig was. Dit was vervelend omdat je rond een uur of 10 je tent werd uitgebrand door de zon. Gelukkig kon je dan wel de rest van de dag aan het Balaton meer uitrusten en slapen als je de hele nacht had doorgehaald.

Potentie

Festival Travel heeft met het Balaton Sound festival een bijzonder concept in handen. Op geen andere plek is de locatie zo mooi als bij het Balaton-meer, waar het overdag minstens 28 graden is. Voor iedereen is er genoeg te doen, van badderen op een luchtbed op het Balaton meer tot feesten op een van de prachtige stages in het water. 's Avonds kan je helemaal los gaan bij een van de vele stages die het festival te bieden heeft. Een klein minpunt aan het festival is dat het erg lang duurt om drinken te halen tijdens het feesten in de avond en dat de voorzieningen op de camping niet optimaal zijn. De goedkope Hongaarse Forint maakt wel veel goed en ook de bereikbaarheid is dankzij de inspanningen van Festival Travel prima. Al deze punten samen zorgen ervoor dat het Balaton Sound Festival grote potentie heeft om in de toekomst groter en succesvoller te worden.

Verslag: Rick Francissen

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws