ADE: The Artist Debate - 'Jonge generatie dj's heeft de toekomst'

Peter Güldenpfennig | 16 oktober 2013
events


Onder leiding van: Kim Benjamin
Met: Joris Voorn, Tommie Sunshine, Danny Tenaglia, Cristian Varela

Wat staat er op stapel voor dj's komende jaren? En wat betekent de explosie van EDM in Amerika voor het dj'en? Allemaal vragen die gesteld worden tijdens het Artist Debate. Bijzonder aan dit debat is dat we echt de visie van dj's horen. Onder leiding van Kim Benjamin horen we wat Joris Voorn, Danny Tenaglia, Tommie Sunshine en Cristian Varela vinden van deze zaken.

Kan iedereen dj'en?

Het debat begint met de verandering van het dj'en dankzij technologie. Dat maakt het vak anders. Wellicht ook meer bevolkt? Immers, iedereen kan nu toch dj'en? Dat is echter te simpel gesteld,zo komen we snel achter. Met name het zelf produceren en social media-skills zijn belangrijke skills voor een dj, aldus de langharige Tommie Sunshine.

ADE_artist_debate

En dan neemt het debat een interessante wending wanneer Joris Voorn zich beklaagt over teveel genres. Zijn er teveel genres? Het lijkt er wel op, want steeds vaker stappen dj's af van een bepaalde sound en zoeken ze de samenwerking met artiesten die zogenaamd buiten hun hokje vallen. Tommie Sunshine merkt op dat hij waarschijnlijk het merendeel van de genres niet kent. Moeten we van genres afstappen? Hoewel die vraag niet beantwoord wordt tijdens het debat, lijkt het wel de algemeen gevolgde mening te zijn aangezien Joris Voorn massaal bijval krijgt van de dj's.

Groot verschil in technische vaardigheden

Een ander interessant punt wordt aangesneden wanneer Cristian Varela opmerkt hoe jammer het is dat er geen camera's in de dj-booth staan. 'Sommige dj's werken hard en voeren de lastige trucs uit, andere dj's drukken op een knop en spelen enkel tracks achter elkaar', aldus Varela. Kortom, er zijn volgens hem goede technische dj's en slechte technische dj's, onafhankelijk van wat ze draaien en op welke apparatuur ze draaien.

De discussie besloeg een veelvoud aan issues, maar wat vooral opviel was de positiviteit van de dj's ten opzichte van de jongere generatie. Ze zien daadwerkelijk toekomst voor het vak van de dj en dat stemt hoopvol. Als gevierde dj's de jongere generatie aanmoedigen dan kun je enkel óók enthousiast worden van diezelfde generatie, toch?

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws