Dj tip: hoe je met maar 1 deck kan mixen

Partyscene Redactie | 19 augustus 2018
gear

Het dj vak is een vak dat niet onderschat mag worden. Het gaat niet alleen om de techniek, maar ook om het lezen van je publiek en daarop anticiperen om je tracks te kiezen. Tegenwoordig denken veel mensen makkelijk geld te kunnen verdienen door het draaien van plaatjes, maar uiteindelijk zullen alleen degenen die écht goed zijn en draaien omdat ze een passie voor muziek hebben groot worden.

Nachtmerries van dj’s

Naast het vele gefeest zijn er ook een aantal grote gevaren voor een dj. Een welkbekend voorbeeld onder dj’s is het gevaar dat je usb stick crasht waardoor er een zogeheten ‘emerency loop’ ontstaan en je dus eerst alles moet resetten voordat je verder kan draaien. Een ware sfeerkiller en de nachtmerrie van elke dj.

Een ander gevreesd gevaar is wanneer een van je decks volledig crasht waardoor je nog maar 1 deck overhebt. Dit terwijl je minimaal 2 decks nodig hebt om überhaupt te kunnen draaien, waardoor het theoretisch, en eigenlijk ook praktisch, onmogelijk wordt om door te gaan.

De oplossing

Mocht het toch ooit gebeuren dat een van je decks ermee ophoudt dan moet er zo snel mogelijk vervanging worden geregeld. Indien dit binnen korte tijd mogelijk is kun je misschien wat tijd rekken door middel van het volgende trucje.

Stap 1: Selecteer het ‘Roll’ effect op je mixer en selecteer het kanaal van de deck die nog wel werkt. Zet de beat lengte op 8 of 16 zodat je nog enige speling hebt in je tracks. Dit kan het beste als je de Quantize functie aan hebt staan waardoor de software automatisch in de maat effecten zal toepassen.

Stap 2: Activeer het effect en wanneer de roll voor het eerst is afgespeeld zal deze aan blijven totdat je hem zelf weer uitzet.

Stap 3: Selecteer een ander kanaal op je mixer waar het effect op toegepast moet worden. Hierdoor wordt de roll ook overgeplaatst en dat is te horen in je koptelefoon.

Stap 4: Je hebt nu in principe twee audiofragmenten die lopen. De originele track en de zojuist gemaakte loop. Vanaf hier kan je een nieuwe track selecteren terwijl je de loop nog steeds laat lopen.

Stap 5: Mix het nieuwe nummer vervolgens via normale weg in en als het goed is heeft niemand gemerkt dat een van je decks kapot is. Probeer daarnaast ook een nieuwe deck te regelen zodat je de rest van je set wel gewoon je ding kan doen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws