Volgens Spaanse onderzoekers is popmuziek in de afgelopen jaren steeds luider en meer eentonig geworden.
Jaaaaa, lekker komkommernieuws! De Spaanse National Research Council beschikt over een enorme database muziek. En over de mogelijkheid om daar audio en teksten uit te filteren voor onderzoek. Voor een recent onderzoek richtten ze zich op popmuziek uit de periode 1955-2010.
Ze lieten er wat handige algoritmes op los om te kijken hoe de popmuziek zich in de laatste vijftig jaar heeft ontwikkeld. Daaruit bleek dat pop niet alleen steeds luider is geworden (vooral het volume dat wordt ‘ingebakken’ tijdens de opnames), maar dat het ook een stuk saaier is geworden qua akkoorden, melodielijnen en gebruikte geluidseffecten.
Volgens projectleider Joan Serra kwam uit de resultaten naar voren dat er steeds minder variatie zit in de overgangen tussen verschillende akkoorden of melodieën in een track. En ook de verschillen in het timbre (een noot op een piano heeft een andere 'klankkleur' dan een noot op een gitaar) zijn steeds kleiner geworden. Kortom: de popindustrie weet al jaren wat de ‘gouden hitformule’ is een bestookt ons met steeds meer eenheidsworst.
Eigenlijk kopen veel mensen dus telkens dezelfde soort plaatjes, die in een net iets ander jasje zijn gegoten. Dat wisten we stiekem al wel, maar nu is het dus blijkbaar ook wetenschappelijk bewezen.
Wil je een hit scoren? Je hebt maar vier akkoorden nodig…