De workshops en de clinics, wat hebben we zoal geleerd?

Peter Güldenpfennig | 17 februari 2013
headlines


Op de Dancefair is het een berg informatie die je over je heen krijgt als aspirant dj/producer/promotor/organizer. Maar wat zijn nu de gouden tips die je uit de bergen aan informatie kunt destilleren? Grappig genoeg zijn het tips die je makkelijk ook zelf kunt bedenken. Maar dat maakt niet uit, want er zijn goede argumenten voor de tips te vinden. We zetten ze voor je op een rij wat we hebben geleerd tijdens de tig aantal workshops en lezingen op de Dancefair!

 

  • Geef niet op

Hoe vaak je ook afgewezen wordt, blijf je tracks en mixes opsturen naar labels en promoters. Bankzitters blijven zitten, terwijl je als hardloper soms struikelt, maar uiteindelijk wel de finish bereikt. Het kan zijn dat je in een dip raakt, want als het maar niet lijkt te lukken, waarom de volgende keer dan wel? Een dergelijke mentaliteit moet je van je afschudden.

 

  • Wees kritisch op jezelf

Hoezeer je jouw eigen tracks of mixes ook waardeert, jij bent niet je publiek. 'Go out en have them listen!', hoorden we van een labeleigenaar op de Dancefair en hij heeft groot gelijk. Laat kennissen (niet vrienden, die zijn niet kritisch!) luisteren naar je tracks, of probeer je tracks live uit als dat kan. Krijg je kritiek? Doe er wat mee, en daarmee bedoelen we niet sip in een hoekje gaan zitten mokken. Ga je track en mixes na: waar zitten de kinks in de productie, waar kan het beter? Balans? Volume? Meer of minder effecten?

 

  • Dat je iets kan doen betekent niet dat je het ook moet doen

Digital deejaying met effecten is nice, net als een batterij vol vette VST's met de meest uiteenlopende effecten. Maar overdaad schaadt, en dat is nergens zo merkbaar als in de muziek. Gebruik effecten spaarzaam of liever helemaal niet, tenzij je in een break zit, dan is het weer gepast om all out te gaan en de effecten te laten knallen. Effecten zijn een instrument, behandel ze ook zo. Net als in rockmuziek, waar men niet op tien gitaristen op een podium zitten te wachten, gaat dit ook op voor dance. Voegt het iets toe is hierbij dé vraag die je je moet stellen.

 

  • Geloof in jezelf

Niet dat we Jomanda zijn maar serieus, als je niet in jezelf gelooft, waarom zou iemand anders dat wel doen? En geloven in jezelf betekent niet dat je arrogant bent, iets wat een hoop muzikanten en dj's helaas niet begrijpen. Wanneer je voor de volle 100% achter jouw output staat, of je nu dj, producer, promoter bent of pr doet, je bent in feite een product aan het verkopen. Jouw geloof in het product draag je over naar diegene aan wie je jouw product probeert te verkopen.

 

  • Blijf bezig

Practice makes perfect, en in de muziek geldt dat natuurlijk ook. Blijf oefenen, ook de beste artiesten staan dagelijks hun skills te perfectioneren. Daarover gesproken, prefectie bestaat niet. Het kan altijd beter.

 

  • Stel realistische doelen

Als dj in de Ziggo Dome staan tijdens je eerste gig is leuk maar gaat dat gebeuren denk je? Nee, beter is het om klein te beginnen. Dit heeft heel wat voordelen. Je hebt bijvoorbeeld ruim de kans om te groeien in je professionele carrière in de dancewereld. Ook zijn de verwachtingen niet te hoog gespannen. Fouten mag (altijd, of je het werk net doet of al een oude rot bent), maar liever voorkom je die. Dat doe je door te leren van je fouten wat het beste gaat in een minder ambitieuze omgeving.

 

  • Haal je neus niet op voor andere mensen of muziek

Die dj met wie jij op de poster staat draait muziek die jou helemaal niet ligt. Is dat reden om hem of haar bij voorbaat af te serveren? Nee, integendeel, zie zoiets als een kans. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren maar dat beperkt ons tegelijkertijd. Misschien ontdek je wel een stiekeme liefde voor diepe tech-house terwijl je eigenlijk een drum'n'bass-dj bent. Had je dat willen missen? Plus, goede vriendschappen duren een leven lang, daarvoor zet je toch niet je ego in de plaats?
Veel open deuren, maar veel muzikanten denken nog steeds dat bovenstaande niet op hen van toepassing is. Ze hadden er niet meer naast kunnen zitten, dus doe je voordeel met de tips!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws