Gevaarlijke XTC in omloop

Partyscene Redactie | 12 november 2010
headlines

Klavertje vier brengt geen geluk  

Ondanks waarschuwingen van het Trimbos Instituut in november vorig jaar, zijn er in Nederland vier mensen overleden na het slikken van vervuilde XTC. De slachtoffers vielen in Zuid-Limburg, maar de pillen zijn in het hele land gesignaleerd. Oppassen dus!

Het Drugs en Informatie Monitor Systeem (DIMS) van het Trimbos Instituut heeft als XTC verkochte pillen aangetroffen die de levensgevaarlijke stof PMMA bevatten. Hierover berichtte de instantie al eind vorig jaar, maar toch zijn er drie doden te betreuren als gevolg van het slikken van vervuilde pillen.

 

Het Drugs en Informatie Monitor Systeem (DIMS) van het Trimbos Instituut heeft als XTC verkochte pillen aangetroffen die de levensgevaarlijke stof PMMA bevatten.Deze stof lijkt qua werking op MDMA, de stof die normaal gesproken in XTC-pillen zit. Door de vertraagde werking, neemt de kans op overdosering toe en daarmee die op levensbedreigende situaties. De tabletten zijn wit met een klaver vier logo. De stof kan ook in andere pillen en poeders voorkomen.

Het verschil tussen MDMA en PMMA is dat de fysieke effecten van MDMA vrij snel merkbaar zijn na inname van een pil, terwijl die bij PMMA vertraagd optreden en mildere psychologische effecten geeft bij de gebruiker. Pas uren nadat een pil is ingenomen kunnen ernstige fysieke effecten optreden, zoals verhoogde hartslag en extreem verhoogde lichaamstemperatuur.

Doordat PMMA psychologisch veel milder is als MDMA, denken de gebruikers met een “lage dosis” MDMA van doen te hebben en gaan ze mogelijk extra pillen slikken. De kans op bovengenoemde fysieke effecten neemt dan onevenredig toe, met mogelijk de dood tot gevolg. In Noorwegen zijn al 6 mensen overleden na het gebruik van drugs met PMMA. Helaas zijn er nu ook in Nederland vier dodelijke slachtoffer te betreuren.

Een gewaarschuwde clubber telt voor twee! Twijfel je aan een drug? Laat het spul testen bij een van de DIMS-deelnemers.

XTC XTC ...

 

Trimbos Instituut

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws