BUMA update: de persconferentie

Partyscene Redactie | 6 oktober 2009
headlines

Verwarring na persconferentie nog altijd groot

De hoop dat Buma/ Stemra zich voor de persconferentie van vanmiddag nog eens zou bezinnen op haar nieuwe licentiestelsel vervloog snel en de verontwaardiging onder de muziekjournalisten, bloggers, Nederlandse podia en ja, ook veel artiesten neemt dus verder toe. De B/S-website ging dinsdagmiddag al enige tijd plat en ook het NOS Journaal heeft de onrust blijkbaar opgepikt.

Citaat Buma-voorzitter Cees Vervoord: Promotie? Zelfs grammofoonplaatwinkels betalen voor het draaien van muziek in hun zaak."  Ja, hij zei het ECHT!De verwarring was compleet tijdens de persconferentie van Buma/Stemra over de nieuwe ‘Fair Play’-tarieven. Buma houdt stug vol dat het embedden van audio en beeld van de bij Buma aangesloten artiesten ook een vorm van ‘openbaarmaking’ is. Daarvoor moeten dus torenhoge licentievergoedingen worden betaald vanaf 1 januari 2010. Dit geldt voor sites die ‘gericht zijn op het Nederlandse publiek’.

B/S maakt in principe geen onderscheid tussen bedrijfsmatig en niet-bedrijfsmatig gebruik van materiaal, maar de niet-bedrijfsmatige embedders en streamers (lees: bloggers/ hyvers) zullen mogelijk niet persoonlijk worden lastiggevallen door B/S. De organisatie wil met de eigenaren van grote overkoepelende platforms aparte afspraken proberen te maken over het verlenen van toestemming, zodat het embedden door hun gebruikers op die manier wordt afgedekt (NB deze afspraak is er dus nog niet!). Feitelijk schieten de bloggers en hyvers hier weinig mee op, want ook voor de meeste domeinen zal dit een te hoge kostenpost worden. Het ligt meer voor de hand dat zij hun gebruikers dan ook geen toestemming meer zullen geven voor het embedden van materiaal.

Bedrijfsmatig gebruik van embedded files (volgens Buma: door sites die ingeschreven staan bij de KvK en inkomsten genereren d.m.v. bijv. reclame) draaien zelf op voor de licentievergoedingen. Journalisten en bloggers die op een eigen klein domein een website beheren krijgen ook de volledige kosten voor hun kiezen. Wel kunnen al deze sites nog proberen de kosten af te wentelen op bronsites als Youtube, want B/S ‘verwacht’ dat een website als Youtube bereid zal zijn om op te draaien voor de licentiekosten die hun bezoekers maken, als ze het Youtube-materiaal embedden op hun eigen sites. Een erg onwaarschijnlijk scenario, maar er zou een youtube-deal in de maak zijn.

Verontwaardiging neemt verder toe.Op de vraag hoe 'embedders' erachter moeten komen of een artiest al dan niet aangesloten is bij Buma en of er misschien al een deal tussen de bronsite en B/S bestaat, antwoordt Buma dat het 'niet hun taak' is om hier laagdrempelige faciliteiten voor te bieden. 'Misschien zou zo’n faciliteit wel een commercieel gat in markt zijn'. Op de site van Buma schijnt wel handmatig te achterhalen te zijn wie lid is. En niet-aangesloten artiesten moeten zelf maar gewoon duidelijk aangeven dat ze geen Buma-lid zijn. Van gratis audio en beeld, dat door Buma-artiesten zelf rechtenvrij wordt verspreid ter promotie van hun werk (onder de vlag van Creative Commons), vervalt het vrije gebruik zodra het op een bedrijfsmatige website wordt gezet.

B/S kon de aanwezige pers erg weinig vertellen over dit soort regels en tarieven in andere landen. Er is nog geen duidelijk internationaal beleid op online auteursrechten en B/S heeft als monopolist dus eigenlijk de vrije hand in het bepalen van de Nederlandse regels. Ze overleggen niet met hun leden over dit soort voorstellen, maar hebben -naar eigen zeggen- nog geen klachten ontvangen over de nieuwe regeling. Op de vraag of het niet onrealistisch is om te verwachten, dat de gehele Nederlandse webstructuur binnen drie maanden in staat zal zijn de websites technisch aan te passen aan de ‘nieuwe Buma-eisen’, kreeg de pers het weinig sympathieke antwoord: "Jammer dan."

Youtube-deal in de maak?De protesten gaan intussen door. Ook de SP en Groen Links hebben zich inmiddels aangesloten bij kamervragen van het CDA. De radioportals komen nu ook in opstand met een brandbrief en het aantal steunbetuigingen op de verschillende online petities (1, 2 en 3) groeit gestaag. Ook hebben een paar ICT-ers een plug-in ontwikkelt die de Buma-crawler uit WordPress-blogs blokt en worden er 'workarounds' bedacht waardoor 'embedden' toch weer 'linken' wordt.

Met de Fair Play Calculator kun je nu berekenen hoeveel maandlonen je als gemiddelde internetgebruiker kwijt bent aan het embedden van muziek. De website van Buma/Stemra lag dinsdagmiddag trouwens korte tijd plat om ‘technische redenen’.

Bits Of Freedom, de organisatie die zich opwerpt voor de bescherming van digitale burgerrechten, wou tijdens de persconferentie een brandbrief aanbieden, die met input van internetgebruikers (waaronder de Love2party-redactie!!) en artiesten tot stand is gekomen. De toegang werd ze ontzegd, omdat ze ‘geen pers’ zijn en ze mochten de brief pas na afloop van de persconferentie overhandigen.

Voor geïnteresseerden: hier kun je de ‘stiekum’ opgenomen audiostream van de persconferentie van B/S beluisteren (met dank aan Vincent Everts!!!) Ook het NOS-journaal besteed vanavond aandacht aan alle onrust.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws