De energieke kuduro uit Angola

Partyscene Redactie | 3 maart 2008
headlines

Kuduro: de stoere grote broer van de baile funk

De familie grime, dubstep en baile funk blijkt een interessant geheim te bewaren. Kuduro, een stroming die veel overeenkomsten vertoond met deze drie genres, ontstond eind jaren tachtig al in Angola en vindt zijn weg in Europa via de Afrikaanse gemeenschap in Lissabon.

Kuduro-danseressen in actie.Het woord kuduro betekent zoveel als ‘harde billen’, iets wat vooral verwijst naar de dancemoves bij deze muziekstijl, die veel weg hebben van breakdancen. De muziek zelf is een combinatie van Angolese kilapanga, semba en zouk gemixt met westerse house and techno. De energieke vibe van de muziek lijkt op die van de baile funk, wat wellicht te verklaren is uit het feit dat beide stromingen in voormalige Portugese koloniën (Brazilië en Angola) zijn ontstaan.

Maar waar de baile funk vooral veel bekende jaren tachtig-tracks op een relaxed tempo verhaspelt binnen een dikke ritmische omlijsting, maakt kuduro bijna geen gebruik van bekende samples en gaat het gelijk op hoog tempo los; een gevolg van vroege techno-invloeden uit begin jaren negentig. Kuduro is veel meer ‘in your face’ dan bijvoorbeeld dancehall, soca en zouk, maar klinkt door de Afrikaanse invloeden toch warmer en vrolijker dan dubstep en grime.

De hype die deze stroming momenteel doormaakt in het clubcircuit van Portugal wordt toegeschreven aan de zoektocht naar muzikale roots door de derde generatie kinderen van Afrikaanse immigranten. De aanstekelijke ritmes en nieuwe straattaal die bij kuduro horen slaan inmiddels ook erg aan bij de rest van de Portugese jongeren.

Het recente album ‘Yah!’ van één van de bekendste kuduro-bands, Buraka Som Sistema, was in Portugal binnen twee weken uitverkocht. Ze werken inmiddels samen met M.I.A.-producer Diplo en hebben een kuduro-remix gemaakt voor het Braziliaanse Bonde Do Role. Nieuwsgierig? Bekijk dan even het volgende filmpje.

Buraka Som Sistema - Sound of Kuduro

 

Bron: Fact Magazine

Myspace Buraka Som Sistema

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws