Jazzanova pleit voor virtuele wereldvrede

Partyscene Redactie | 11 april 2007
headlines

Back to the eighties met Jazzanova

Vorige week kwam het verzamelalbum ‘Computer Incarnations For World Peace’ uit op het label Sonar Kollektiv. Jazzanova ging voor deze compilatie op zoek naar zeldzame tracks uit de tijd van de eerste experimenten met synthesizers en samplers.

Computer Incarnations For World PeaceDe dancescene loopt op dit moment nog niet bepaald warm voor ‘achterhaalde’ begrippen als new wave, synth-pop en italo-disco. Jazzanova signaleert echter nieuwe belangstelling voor deze genres en is er in geslaagd een verrassend album met deze stijlen samen te stellen. Ook is er natuurlijk wat vroege elektronische jazz op te vinden, wat meer in de muzikale lijn van Jazzanova ligt. De obscure tracks zijn door de heren zelf uit de bakken van platenzaken over de hele wereld gevist en tracks van voor de hand liggende producers zijn bewust niet op het album gezet.

Na een beetje spitten op de site van Sonar Kollektiv blijkt dat er stiekem toch wel wat bekende namen achter de sommige geselecteerde tracks zitten, zoals Patrick Cowley (i.s.m. Sylvester James), Robert Palmer en Sting (Will Powers). Maar Jazzanova maakt haar claim van originaliteit zeker waar bij de enorm vage muziek van het (toen nog) Joegoslavische Propaganda en het Japanse Colored Music uit 1981.

‘AEO’ van Brian Briggs en ‘Courage’ van Talking Drums hebben een erg vredelievende en zomerse uitwerking op het humeur en ‘Stargazer’ uit 1978 van de Amerikaanse jazzpercussionist Ray Baretto is heerlijk funky. Sowieso is het, in deze tijd van onbeperkte softwaremogelijkheden, erg interessant om nog eens te beluisteren waar het allemaal mee begon.

Tracklist:
Codek - Tim Toum
Propaganda - 18. Novembar
Special Touch - Garden Of Life
Sylvester - I Need Somebody To Love Tonight
Brian Briggs - Aeo (Pt. 1 & 2)
Will Powers - Adventures In Success
Codek - Closer
Ray Baretto - Stargazer
Talking Drums - Courage
The Fixx - Reach The Beach (Dub)
Colored Music - Heartbeat
Jean-Luc Ponty - Computer Incantations For World Peace (LP Version)
Aksak Maboul - Mastoul Alakefak

In februari is de soundtrack, geproduceerd door Jazzanova, van de Berlijnse theatershow Belle et Fou verschenen. Net als bovenstaande cd niet te versmaden!

Het album ‘Computer Incarnations For World Peace’ is hier in zijn geheel te beluisteren

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws