Finse taferelen in Haarlem

Partyscene Redactie | 30 november 2006
headlines

Cool & Collected

Haarlem staat komend weekend in het teken van Cool & Collected: hedendaagse kunst en muziek uit Finland. In museum de Hallen wordt dit weekend de tentoonstelling Finlandia geopend, waarbij verschillende kunstenaars uit Finland exposeren. Gekoppeld aan de Finse bezienswaardigheden organiseert het Patronaat, niet vies van een onorthodoxe programmering, een avond met alleen maar Finse artiesten.

FinlandiaEn dat zijn zeker niet de minsten: de top van de Finse elektronicascene. We hebben het hier over Risto en Luomo. Laatstgenoemde maakte van de zomer nog indruk op het Monegros Festival. Beide heren moet je live hebben meegemaakt. Zorg dat je op tijd bent, want de avond duurt van 20.00 tot 23.00.

Risto resideert op het vooraanstaande Finse label Fonal Records. Samen met bands als Es, Islaja en Kiila (zij stonden dit jaar nog op het Haarlemse Toon Festival) vertegenwoordigen ze de nieuwe Finse folkbeweging. Fonal is een onafhankellijk platenlabel dat sinds 1995 muziek uitbrengt die varieert van ambient tot experimentele electronica en van pop tot semi akoestische psychedelische folk. 'Redders van de Finse Indie-pop' is hoe de kenners Risto noemen. Vervreemdende poprock, kinderlijk aandoende liedjes en die typische Finse folktwist plus een behoorlijke live reputatie zijn de juiste ingrediënten voor een goed live-optreden.

In het begin was Luomo gewoon het zoveelste alterego van Finse producer Sasu Ripatti, maar na een aantal goed ontvangen ep's voor Force tracks, werd het zijn meest gevierde project. Naast de dubhouse van Luomo en de dubtechno van Uusitalo, maakt Sasu experimentele muziek onder de naam Vladislav Delay. Al in 1999 bracht hij platen uit op het legendarische Chain Reaction-label van Duitse techno meester Maurizio. Labels als Force Inc., Mille Plateaux en Staubgold volgden. Vorig jaar stichtte hij zijn eigen label, Huume, waarop zijn laatste plaat 'Paper Tigers' ook verscheen.

Al met al een zeer aparte line-up en voor de liefhebbers van de wat minder gangbare dance een zeer goede aanrader om hier eens te gaan kijken. Love2party zal in ieder geval aanwezig zijn om verslag uit te brengen.

FINLANDIA
Zaterdag 2 december
Patronaat, Haarlem
Van 20.00 - 23.00
Met live: Risto (Fin) + Luomo (Fin) a.k.a. Vladislav Delay


Patronaat

Risto Website

Luomo Website

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws