TIPS voor een brandveilig uitgaan

Partyscene Redactie | 20 mei 2009
headlines

Tips and tricks to save your ass in case it gets hot!

Tips and tricks to save your ass in case it gets hot!

De personeelsvereniging van Brandweer Rotterdam organiseert op zaterdag 30 mei voor de derde keer de succesvolle party Fire in the Hall. Dit keer in de Het Westelijk Handelsterrein bij de Veerhaven in Rotterdam. Reden voor ceremoniemeester FF Erik om ons uitgaansdieren nog eens enkele tips & tricks te geven, in het geval er brand uitbreekt in je favoriete club.

Door: FF Erik (dec. 2005)

Het is een ongezellig maar belangrijk onderwerp in de gezellige feestmaand. Na de cafebrand in Volendam op de eerste dag van 2001 was Nederland verbijsterd. Er vielen dertien doden en honderdtachtig gewonden. Hoe kon dit gebeuren terwijl in dit land alles zo goed geregeld leek? Sindsdien worden er regelmatig locaties gesloten of beperkt i.v.m. het ontbreken van vergunningen. Ook krijgen clubs te maken met strenge controles van onvermurwbare brandweermensen. En wanneer je een nieuwe locatie wilt openen moet je je eerst een weg banen door een woud van regels en voorschriften.

Soms lijkt het overdreven en worden medewerkers van de afdeling brandpreventie onterecht afgeschilderd als zeurkousen. Maar lege bierfusten of fietsen in een gang kunnen dodelijke obstakels worden. Een wig onder een deur maakt van het trappenhuis een schoorsteen en die leuke papieren slingers kunnen het lont voor een hels inferno zijn.

Gelukkig zijn decorbouwers en barpersoneel zich bewust van de gevaren en is de brandveiligheid in de meeste clubs en cafe's in orde. Maar toch kunnen de risico's nooit helemaal weg worden genomen. Op 15 mei dit jaar was er nog een kleine brand door kortsluiting in Kingdom Venue in Amsterdam. Het doortastende optreden van portiers voorkwam een drama. Twee weken later brak er grote paniek uit in een club op de Rotterdamse 's-Gravendijkwal. Een vanwege zijn kleding geweigerde man kwam met een jerrycan benzine verhaal halen en stak de ingang in brand. Er vielen 'slechts' gewonden.

Op 28 mei 2005 stak een man de ingang van een club in brand (nieuwsbericht)

Maar hoe liep het af met een feestganger die bij een brand tijdens een illegale houseparty in Amsterdam-Oost ingesloten raakte? Het begon met een klein brandje. De loods had echter maar 1 smalle in- en uitgang en stond vol met caravans en gasflessen. De man had geen schijn van kans en kwam om. Zes anderen raakten gewond.

Je kunt nooit blind vertrouwen op de controles van de overheid of op het verantwoordelijkheidsgevoel van de eigenaar van de tent. Er blijven altijd dingen onvoorzien. En ga je naar illegale party's, er zijn er weer honderden met oud en nieuw, dan moet je je al helemaal afvragen hoe groot de risico's zijn die je loopt. De brandweer komt daar vanzelfsprekend nooit. Ja... als het te laat is.

We willen jullie uiteraard niet bang maken. Hopelijk gebruik je ze nooit maar hier zijn een aantal tips die ooit je leven zouden kunnen redden:

Signaleer

Denk niet dat het wel goed komt zodra je in een club iets ziet of ruikt wat niet in orde is. Is een nooddeur versperd? Durf er wat van te zeggen. Ruik je iets? Smeulbrandjes of kortsluiting zijn vaak het begin van een grotere brand. Waarschuw direct het personeel of de uitsmijters. Hoe zou je je voelen als je in zo'n situatie zonder het te melden naar huis gaat, en de volgende dag op tv ziet dat zich een ramp heeft voltrokken in de tent waar je de hele nacht bent geweest?

Let op vluchtwegen

Kijk als je ergens voor het eerst bent altijd waar je weg kan komen. In alle clubs zijn de vluchtwegen aangegeven met groene bordjes die oplichten in het donker. Het is een internationaal gebruikt symbool. Wijk niet af van deze wegen. Ze brengen je via de kortste weg naar buiten. In paniek willen mensen instinctief via dezelfde weg terug als die ze gekomen zijn. Dat is niet altijd de snelste. Het heeft ook geen zin stoelen door ramen te gooien als zich daarachter geen vluchttrappen bevinden. Je kan je verwonden aan de glasscherven en door de zuurstof die binnendringt wakker je het vuur juist aan. Bovendien moeten de hulpdiensten je dan van onbereikbare plaatsen(balkons, daken, binnenplaatsen) weg zien te halen.

Blus zelf

Niet iedereen is natuurlijk een held,maar je staat ervan versteld wat je met een eenvoudige poederblusser of brandhaspel allemaal kan blussen. Vooral beginnende brandjes. Het kan absoluut geen kwaad de gebruiksaanwijzing eens te bestuderen. Sommige mensen zien het alleen als die rode dingen aan de muur,maar het is niet verboden om ze te gebruiken in noodgevallen, integendeel.

Blijf laag

Het verschil in temperatuur tussen hoog bij het plafond en laag bij de vloer kan bij een brand honderden graden verschillen. Wanneer je over de grond kruipt is er bovendien meer zuurstof,minder rook en meer zicht.

Spring niet

Mocht je op een dak of balkon staan spring dan niet naar beneden. De verwondingen zijn dan groot. Probeer wel aan de straatkant van het gebouw te komen omdat de ladderwagens daar beter bij kunnen. Het kan hooguit enkele minuten duren tot de brandweer arriveert.

Is je gezelschap compleet?

Kijk als je zelf in veiligheid bent of je alle mensen ziet waar je mee was. Het is van groot belang of er nog personen in een brandend pand aanwezig zijn. Als dat zo is blijven de brandweermensen, vaak met gevaar voor eigen leven, zoeken totdat deze gevonden zijn. Geef het in een dergelijk geval direct door aan de hulpverleners en zeg waar je iemand voor het laatst gezien hebt.

Denk na

Als laatste en belangrijkste: blijf altijd zelf nadenken. Hoe beneveld je ook kan zijn. Doe geen domme dingen met vuurwerk, kaarsjes of aanstekers. Gooi je peuk niet in een volle vuilnisbak. Probeer ook op anderen te letten wanneer ze stommiteiten uithalen.

Fireparty

Fire in the Hall

Fire in the Hall vindt plaats in vier ruimtes van het Rotterdamse Westelijk Handelsterrein. In Pakhuis 1 draaien Ron Wood en Gene Williams.

In Pakhuis 2 is de bar & lounge

In Pakhuis 3 maken Benny Rodrigues, Miss Monica en DJ Paul hun opwachting. 

Benedenstraat: Roken & chillen

En verder:

Styling & Modellen: Debby Dior 

Optredens: The Fire in the Hall Girls en Firefighter VJ’s (mediaontwerpers.nl)

Locatie: Westelijk Handelsterrein, Van Vollenhovenstraat 15 , Rotterdam

Open: van 21:00u. tot 04:00u.

Kaarten: 15 euro (voorverkoop & aan de deur)

Voorverkoop: Sister Moon,  

Kijk ook op Hyves: www.fire-in-the-hall.hyves.nl of www.pvdebrandweer.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws