Discriminatie bij clubs

Partyscene Redactie | 16 februari 2010
headlines

Discriminatie aan de deur bij clubs in Nederland blijkt nog regelmatig voor te komen.

Er wordt nog steeds veel gediscrimineerd aan de deuren van clubs en discotheken. Dat blijkt uit enkele recente oordelen van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Zo oordeelde de commissie onlangs bijvoorbeeld dat een club in Amsterdam onderscheid maakte op grond van geslacht en dat is bij de wet verboden. Ook heeft de betreffende club in strijd met de wet gehandeld bij de klachtenafhandeling hierover.

leidseplein amsterdam

Een bezoeker kreeg te horen niet te worden toegelaten vanwege een besloten feest. Over dit feest was echter niets bekendgemaakt door de uitgaansgelegenheid, die niet bij naam wordt genoemd. Een vrouwelijke bezoeker kwam de club niet in met haar vriend, terwijl haar vriendinnen wel waren binnengelaten. Een mannelijke bezoeker die zag dat alleen vrouwen zonder man naar binnen mochten en die hierover verhaal ging halen bij de portier, mocht niet naar binnen. Bij dergelijke zaken gaat het veelal om onderscheid op grond van afkomst en geslacht, aldus de CGB. Horeca-ondernemers zeggen het onderscheid te maken om een evenwichtige mix aan bezoekers te krijgen. Maar dat mag dus niet.

“Veel misverstanden en al dan niet vermeende dicriminatiezaken kunnen voorkomen worden door geen ruimte te laten voor willekeur. Dat kan door een duidelijk deurbeleid dat niet-discriminerend is, systematisch wordt toegepast en controleerbaar is,” zo laat de organisatie weten. De CGB brengt de oordelen onder aandacht van minister Eberhard van der Laan (Integratie), Koninklijke Horeca Nederland en andere betrokken organisaties. In Amsterdam heeft een campagne waarbij uitgaand publiek via sms kan klagen als het vermoedt onterecht te zijn geweigerd, sinds begin dit jaar dertig klachten opgeleverd.   

Check ook www.cgb.nl.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws