Uit de oude doos

Partyscene Redactie | 26 december 2008
headlines

Partyscene heeft sinds 2000 een enorm archief opgebouwd met allerhande dance nieuwtjes, roddels en interviews. Bijna wekelijks duiken wij in ons archief en kijken wij naar een opmerkelijk nieuwsbericht van een aantal jaren geleden.

Vandaag, vrijdag 26 december, vonden we het bericht van 14 december 2001 over de uitlevering van de Zwolde dj Raymond K. aan de VS.

Zwolse deejay aan VS uitgeleverd

Minister Korthals (Justitie) heeft gisteren aan de advocaat van Raymond K., I. Weski, laten weten Nederland bereid is om hem uit te leveren aan de VS. Dit is opmerkelijk omdat justitie in Nederland geen aanwijzingen heeft dat de 27-jarige Zwollenaar ooit betrokken is geweest bij de smokkel van xtc. In ruil voor strafvermindering wees een getuige de deejay aan als brein achter een xtc-smokkel waarmee zeker 50 miljoen dollar was gemoeid. Dat gebeurde aan de hand van foto's in een muziektijdschrift. Raymond K. trad als deejay geregeld op in New York en Los Angeles.

xtc

De advocaat van K. probeert nu in kort geding woensdag de uitlevering te verhinderen. Volgens haar wacht Raymond K. in de VS geen eerlijk proces, omdat tegen hem is getuigd in ruil voor strafkwijtschelding. De Zwollenaar kan in totaal 160 (!) jaar gevangenisstraf krijgen. In Nederland staat voor hetzelfde delict drie tot vijf jaar cel.

Dit verschil belemmert volgens de advocaat dat K. een straf ooit in Nederland mag uitzitten. Weski: “Misschien komt Raymond wel terug, maar pas als hij zijn Amerikaanse straf grotendeels heeft uitgezeten. Dan is hij van middelbare leeftijd. Dat kun je hem niet aandoen, zeker niet als er hier geen verdenking is.” Waarschijnlijk is de uitlevering ingegeven door het feit dat Nederland weer in een gunstig daglicht wil komen te staan bij de Amerikanen die het al een tijdje zat zijn dat ze om de haverklap containers vol ‘Dutch xtc’ aan te treffen. Waar een klein land groot in is!

Ondertussen is hij weer vrij.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws