Komt 11 terug?

Partyscene Redactie | 14 september 2008
headlines

Het is alweer drie maanden geleden dat het laatste feest in 11 plaatsvond. De voormalige club op de elfde verdieping van het Post CS gebouw heeft een speciaal plekje in het hart van menig dansliefhebber veroverd, maar aan alles komt een eind. Of toch niet? Partyscene ontdekte dat er achter de schermen iets nieuws aan zit te komen van de mensen achter 11.


Tekst: Dan E


De club nam een belangrijke positie in het Amsterdamse nachtleven. Met een programmering die volgens kenners zeer divers en progressief was, stond er wekelijks een mix van Grote Namen, opkomend talent en artiesten waar nog nooit iemand van gehoord had te draaien. Er was simpelweg altijd wel iets te doen en te horen.


Hoewel 11 in haar prille bestaan redelijk onbekend was, duurde het niet lang voordat het grote publiek de club leerde kennen. Desondanks dat is de club altijd underground en zeer populair bij muziekliefhebbers gebleven. Dat werd bijvoorbeeld duidelijk bij de Nieuwe Revu nachttempel Award, waar de club steevast hoog scoorde bij de vakjury.


Het deurbeleid en het 11-ben-jezelf-systeem zorgde ervoor dat er altijd een gemêleerde mix van publiek binnenkwam. Jong, oud, hip of studentikoos of autodidactisch; op de dansvloer maakte dat allemaal niet uit. Door de a-centrale ligging bleven pottenkijkers en vervelende toeristen weg.


11 art


Partyscene vroeg zich af of het Amsterdamse nachtleven nog wel het zelfde is zonder 11, en vroeg dance nestor Gert van Veen, kenner van het Amsterdamse nachtleven en thans navigator van Studio 80, om een reactie.


Van Veen: “Het is zeker erg jammer voor het nachtleven in Amsterdam dat 11 dicht is. Het was een te gekke club op een mooie locatie met een goede sfeer en een uitmuntende programmering met wekelijks internationale dj's. Maar 11 keert terug, al is nog niet helemaal duidelijk waar en wanneer. Ze doen er tot nu toe erg geheimzinnig over.”


“Aan de buitenkant lijkt het misschien dat de andere clubs baat hebben bij het verdwijnen van 11, maar zo denken wij er bij Studio 80 toch niet over. Al hebben wij op dit moment zelf ook meer internationale dj's dan ooit. Zo hebben wij in de afgelopen periode onder andere Luciano, Mountain People, Agnes, Solomu en The Mole op bezoek gehad. Studio 80 is elk weekend uitverkocht, maar toch vinden we het voor het algehele klimaat in clubland beter wanneer Amsterdam ook beschikt over een 11. Aan goede clubs kun je er nooit genoeg hebben in een stad als Amsterdam.”


Komt 11 terug?
Olaf is een goede vriend van me, maar zelfs naar mij toe heeft hij zijn mond stijf dicht gehouden over de volgende 11. Ze willen het voor iedereen een complete verrassing laten zijn. Ik heb through the grapevine al allerlei locaties horen noemen. Onder andere in Sloterdijk, maar dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk, en recent ook het oude Shell-gebouw in Amsterdam-Noord is genoemd. Maar zoals gezegd, Olaf zwijgt als het graf. “


11


“Ik begrijp het ook wel, ze willen eerst zeker zijn van zaken. In Studio 80 werken inmiddels wel al drie voormalige 11-medewerkers, waaronder Daniel (de Samoerai look-a-like-gastheer – redactie), dus ook het eigen personeel is niet op de hoogte gesteld van de volgende 11.”


Toch vindt niet iedereen dat het Amsterdamse nachtleven anders is geworden sinds de sluiting van 11. Niels Modderkolk van het collectief Vrijbuiters: “Ik vind dat het wel meevalt. Het is erg jammer dat 11 weg is, maar zo is het altijd gegaan in de dance geschiedenis. Plekken komen en gaan. Ik denk juist dat 11 voor veel mensen een stimulans en een voorbeeld is geweest om progressief te programmeren en op zoek te gaan naar nieuwe cultuurplaatsen. Dat komt dus helemaal goed.”


Olaf Boswijk is net terug van een welverdiende vakantie op Bali en reageert op de geruchten van de ‘nieuwe’ 11: “Er is nog te weinig concreet om naar buiten toe iets zinnigs te zeggen, ook naar het voormalige eigen personeel en vrienden. Duidelijk is wel, en dat wil ik echt graag benadrukken, dat 11 écht voorbij is. “


“11 was een tijdelijk project en is afgesloten. Natuurlijk zitten wij niet stil en wil een deel van de familie die betrokken was bij 11 weer iets leuks neerzetten, maar dat zal weer iets anders worden afhankelijk van de plek, de omstandigheden en de mogelijkheden van die plek.”


Over Sloterdijk en Shell is Boswijk stellig: “Beide lokaties zijn pertinent niet waar en zijn we ook nooit mee bezig geweest. Als er nieuws is over een nieuwe plek, dan zal dat vanzelf bekend worden.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws