PS interview: Ben Sims

Partyscene Redactie | 22 april 2008
headlines

Escapism Pt. 2 is de lang verwachte opvolger van Escapism uit 2002, de mix cd die Ben Sims eerder deed. Bepaald subtiel gaat de Britse dj niet te werk. Stevige techno en snelle mixen. Veel tracks, met veel oud werk ook, heeft hij zelf bewerkt. Ben Sims aan het woord.

Tekst: Jesse Voorn    

Wat kun je vertellen over je nieuwe mix cd?

Ben: “Ìk ben er erg blij mee. Er staan veel artiesten op wiens muziek ik support en het is een echte afspiegeling van wat ik op dit moment allemaal draai.”

ben sims

Het album heet Escapism. Is dat wat techno voor jou ook is?

Ben: “Het mixen van muziek in het algemeen is een uitvlucht voor mij. Edits maken, nieuwe muziek maken. Ik maak mezelf dan los van de gewone wereld en kom in een soort machinale status. Dan krijg je ook die Ben Sims sound: hardgroove, funky drive, energiek, rauw, dirty en met een hoop lol.”

Is er een groot verschil tussen techno uit Groot-Brittannië en elders?

Ben: “Techno is heel afhankelijk van zijn erfgoed. Veel Britse producers en dj’s komen uit die UK soul scene, hiphop en electro scene, raregrooves, house, acid house en rave, noem het maar op. Dat hoor je gewoon terug in de muziek die hier vandaan komt.”

Ben jij een typische techno dj?

Ben: “Ik zou mezelf voor het grootste deel van de tijd geen techno dj willen noemen, dus nee. Door de jaren heen heb ik veel verschillende stijlen gedraaid en altijd nieuwe sounds omarmd als ze mijn interesse opwekten. ben simsTypisch betekent voor mij voorspelbaar en dat is iets wat ik absoluut niet wil zijn.”

Je lijkt ook nog een van de weinige dj’s te zijn die nog steeds met vinyl draait, zelfs voor technobegrippen…

Ben: “Yeah en dat is triest. Mijn liefdesverhouding met vinyl houdt nu al meer 25 jaar stand. Vanzelfsprekend veranderen dingen en ik begrijp het helemaal dat de nieuwe kids die erbij komen de relevantie van vinyl niet inzien. Of waarom ze in hemelsnaam 10.000 grote stukken zwaar plastic moeten hebben, terwijl het allemaal op een harddrive of een iPod kan. Maar voor mij draaien de echte dj’s nog met vinyl.”

Geldt hetzelfde voor hebben van een hit? Waar het soms ook alleen maar om te doen lijkt te zijn….

Ben: “Dat element is er altijd eigenlijk al wel geweest, ergens. Je hebt wel iets als een grote plaat nodig om jezelf in de scene neer te zetten. Maar als je daar vervolgens geen vervolg aan kunt geven met dikke dj-sets of nog meer muziek, dan verliezen de mensen je al snel uit het oog. Een hit duurt dus maar even.”

Op wat voor manier is techno de laatste jaren ontwikkeld?

Ben: “Het gaat meer terug naar de wortels dan dat het zich echt ontwikkelt. Alle muziek heeft zo z’n hoogtepunten en die van techno is al een tijdje voorbij. Ik zie veel dj’s en producers binnen de techno de laatste jaren weer helemaal terug gaan naar die door funk gedreven, melodische techno, met passie en voor mij draaide het daar vanaf het eerste begin allemaal al om. Die hele minimal hype bewijst ook hoeveel mensen op die trein gesprongen zijn. Veel techno producers en dj’s hebben zo hun ware gezicht laten zien denk ik. Draaiden en maakten ze techno omdat ze het echt te gek vonden of alleen maar omdat het populair was? Bij minimal kun je dezelfde vraag stellen. ben simsMisschien dat als er een genre voorbij zou komen dat me echt weg zou blazen, zoals techno dat destijds bij me deed, dan zou ik misschien ook meeliften, maar minimal is nou eenmaal niet erg spannend, sorry. Het merendeel is wat klikjes en bliepjes voor tieners aan de Ketamine. Boring!!!”

Is het binnen de techno dan moeilijk om met iets nieuws op de proppen te komen?

Ben: “Je moet gewoon jezelf blijven, dat is het enige. Probeer niet alleen dezelfde muziek te maken als de artiesten die je goed vindt, of dezelfde dj-sets te doen, maar stop er iets van jezelf in. Ik denk dat het heel belangrijk is om je eigen identiteit te hebben. Je kunt niet iedereen tevreden stellen, maar eerlijk gezegd, interesseert me dat ook helemaal niet.”

Wat inspireert jou nu nog?

Ben: “Vrienden, films, komieken en oude platen.”

Over platen gesproken. Wat zijn volgens jou de ultieme technoplaten ooit gemaakt?

Ben: “Moeilijke vraag, maar uit het blote hoofd zou ik zeggen: Black Dog – Virtual, Cybotron – Clear, Ron Trent – Altered States, Rhythm Is Rhythm – It Is What It Is, Carl Craig – The Climax, Mayday – Wiggin, Model 500 – Off To Battle, UR – Transition, Reese – Bassline, Hood+Mills – Tranquilizer, Baby Ford – Dead Eye, Recell – At The Edge en zo kan ik nog wel even doorgaan.”

ben sims

Wat kunnen we in 2008 nog meer van je verwachten?

Ben: “Ik ga onder meer het Hardgroove label relaunchen, deze maand. Daarnaast komen er vanaf mei een aantal nieuwe Symbolism releases en verder veel coole feesten hoop ik.”

Ben Sims draait op 26 april op Mental Evolution in de Poema in Utrecht, op 10 mei op Musica Republica in Rotterdam, op 14 juni op Defqon en op 28 juni op het Awakenings festival.

Surf ook naar www.theoryrecordings.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws