PS Interview: Jimmy van M

Partyscene Redactie | 9 november 2007
headlines

Jimmy van M

Jimmy Van Malleghem is 35 jaar jong, woont tegenwoordig in Barcelona, en stelde onlangs Balance 10.1 samen. Hij begon met draaien in 1992 en vanaf 1996 produceerde hij zijn eerste plaatjes. John Digweed zei ooit het volgende over deze artiest: “Jimmy is one of those dj’s that when I hear him play, I always want to know the majority of his tracks. He has an incredible ear to search out undiscovered music and programme it in a way to mess with your mind. In my opinion Jimmy is up there with the best.” Hij is nu druk met zijn Balance tour en Partyscene kon de verlegen dj even kort spreken.

Tekst: Frank Böhm

Waarom heb je ooit België verlaten?

Toen ik negen jaar oud was verhuisde mijn familie samen met mij naar Orlando, Florida. Mijn oom woonde daar al en was erg gelukkig daar, dus mijn ouders wilden ook de oversteek maken. Dat was best een moeilijke beslissing, want ze hadden een goedlopend koffiehuis in Gent.

Waar begon je met uitgaan?

Beachaen Theatre in Orlando was mijn favoriete club vanaf mijn 21e. Daarvoor hing ik voornamelijk op het strand rond, ook tijdens school uren haha!

Je bent vroeger ook berucht geworden dankzij de wilde (after)parties in je huis…

Klopt, die begonnen op zaterdagavond en eindigden meestal op maandag. Ze werden de Neverending Sundays genoemd haha! Vanaf 1990 tot ver in 1995 ging het wekelijks los bij mij thuis, met een trampoline in de huiskamer aan toe. Ik heb genoeg geoefend om met de Olympische Spelen mee te doen!
Jimmy van M
En, hoe staat de dancescene ervoor op dit moment in Amerika?

Net zoals in de rest van de wereld: het verschilt per periode. 2007 was zeker een goed jaar voor dance festivals in Los Angeles. De goede promoters blijven nu ook over, de slechte leggen het loodje, wat een goede zaak is. De dancescene wordt dus gezonder, en professioneler hier.

Waarom heb je na Balance 10 nu 10.1 gemaakt?

Het label EQ/Balance vond dat dit de beste manier was om een nieuwe serie te starten, en het gaf wat speelruimte voor nieuwe ideeën.

Hoe verloopt je Balance tour tot nu toe?

Het gaat te gek! Ik geniet van de tijd op de weg. Net twee optredens achter de rug in China, in Peking en Shanghai, die echt steengoed waren. Had ik niet verwacht, ben blij dat mijn muziek daar nu ook zo goed opgepikt wordt, helemaal in vergelijking me vorig jaar.

Waar haal je toch die speciale tracks en onontdekte juweeltjes vandaan?

Via verschillende downloadsites, door het luisteren naar andere dj’s, en sites als Beatport.com en Juno.com.
Jimmy van M
Wat is je favoriete plek waar je ooit gedraaid hebt?

Twilo in New York, zeker weten. Moeilijk om de vibe precies te beschrijven die daar in die tijd hing, er hing iets in de lucht en dance kreeg voet aan de grond op dat moment in Noord Amerika. De promoter en programmeur van Twilo, Mike Bindra, had ook verstand van zaken en wist een zeer strak programma wekelijks neer te zetten, waardoor er een constante stroom van kwaliteits dj’s werd geboekt. Als ik ooit nog een feest zou geven dan zou het daar zijn, samen met Andy Weatherall en Laurent Garnier.

Tenslotte, wanneer kom je weer eens in Nederland draaien?

Nog geen booking helaas, maar dat kan elke dag veranderen, mijn schema wordt dagelijks ververst op www.jimmyvanm.com dus hou ‘m in de gaten!

Tracklist van Balance 10.1

1. Moonbeam – Uaret

2. Planet Funk – Static (Martin Buttrich Vocal mix)

3. Unkle ft Ian Astbury – Burn My Shadow (Radioslave remix)

4. Dave Shokh & Holgi Star – Lirum

5. Stephan Bodzin – Cucuma

6. Zidan Style, Chaim & K300 – Bedolff (Guy Gerber remix)

7. Mouse Down – Sexy 4 All

8. James Figurine – 55566688833 (The Field remix)

9. Mauro Picotto – Maybe, Maybe Not (Smith & Selway remix)

10. Umek – Carbon Occasions

11. Steve T – There Were Lights (Moonbeam remix)

12. Elite Force – You (Perc remix)

13. Julien Jeweil – Air Conditionne (Original mix)

14. Francesco Pico – All By Yourself

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws