De MM-er (Minimal Meeloper)

Partyscene Redactie | 19 september 2007
headlines

Aloha,

Er moet mij iets van het hart waar ik me al maanden behoorlijk over verbaas, de zogenaamde ‘mm-er’ oftewel de minimal-meeloper. 

Als ik niet ergens in het land (of dorp ;-)) mijn plaatjes spin, probeer ik zelf ook zoveel mogelijk uit te gaan om (hopelijk) geïnspireerd te raken van andere dj’s, muziek en consorten. En in die hoedanigheid heb ik dan ook de afgelopen zomer als dj en bezoeker aardig wat feestjes meegemaakt en is me één verschijnsel het meest bijgebleven.... de ‘mm-er’.  

Benny Rodrigues
Ik weet dat ik met deze blog weinig vrienden zal maken, maargoed ik heb er al drie dus op meer vrienden zat ik toch al niet op te wachten ;-). Wel is het zo dat ik mijn visie over dit onderwerp wil aansnijden in de hoop dat mensen (die zich aangesproken voelen) zich ten alle tijde bewust zijn van zichzelf en van elkaar (hoe filosofisch kwam dat eruit ;-)).

Well, hier mijn visie over een van de vele treurige zaken in de Nederlandse dancescene lately.... de zogenaamde ‘mm-er’.


De mm-er valt vaak te herkennen aan:

Die werkelijk te achterlijke huppeldans (voeten die elkaar kruisen ofzo) die je werkelijk op elk minimal/technofeest tegenkomt (ken de oprichter van deze dans en ironisch genoeg is hij een van de weinigen waarvan ik het dan ook echt kan waarderen als ‘ie ermee begint, gelukkig doet ie het ook al niet meer zoals een echte leider betaamt! :-)

(onzekere?) Kids die iets te veel op het huidige tijdsbeeld zijn gaan concentreren en daarom op modegebied allemaal elkaar gaan klonen (bv: de minimal-sjaal). Ik dacht serieus dat dit verschijnsel typisch iets was voor de commerciëlere electro-house scene maar in de minimal-scene is het bijna wel erger!

Het zogenaamde minimal-kapsel waarmee velen zich tegenwoordig in hullen, opgericht en in de mark gebracht door de minimal-überheld meneer Hawtin....(als hij er patent op had laten leggen was ie nu miljonair geweest!).

De welbekende draaiende minimal-wijsvinger (voor zover ik weet ook opgericht door diezelfde Hawtin) die meestal ook gepaard gaat met een sterke minimal-vuist trots in de lucht gestoken alsof Nederland zojuist wereldkampioen voetbal is geworden (zou dat ooit nog gaan gebeuren eigenlijk?).

En zo kan ik nog even blijven doorgaan met talloze concrete voorbeelden (minimalbaard iemand?) maar ik denk dat de meeste van jullie (die zich op dit soort feesten vertoeven) wel precies doorhebben waar ik het over heb toch?

Bij de meeste mm-ers vraag ik me dus echt serieus af of ze nou echt op dit soort feesten komen om serieus naar de muziek te luisteren of puur en alleen omdat ze dan ergens bij kunnen horen? Net zoals ik me dat eigenlijk wel eens afvraag bij de mainstream feesten, waar ik me dan afvraag of de meeste kids puur zien en gezien willen worden en de muziek slechts onderdeel van het meubilair is ‘als er maar dat ene hitje een keer of 20 gedraaid wordt’, of toch wel voor de muziek komen.

Benny Rodrigues

Bij velen (niet allen dus!) heb ik het idee dat het vooral draait om het ‘erbij horen’ en eigenlijk geen fuck geven om de muziek die er gedraaid wordt. Als je vrienden het maar goed vinden of als de desbetreffende dj maar uit Berlijn komt en als ie dan ook nog eens niet teveel breaks draait zodat je je minimaldansje zo goed mogelijk kan uitvoeren want ja, op een break die suffe shuffle maken is natuurlijk niet al te best. Deze kids zien dus vaak de muziek ook maar als meubilair en kunnen de dag erna meepraten met vrienden over hoe ‘credible’ ze wel niet zijn geweest omdat ze op een of ander minimal-technofeestje zijn geweest (zonder dat ze het zelfs doorhebben overigens want ze zitten er al te diep in).

Als dat ‘erbij horen’ nou nog in de mainstream (waar ik dus meer dan regelmatig voor draai) gebeurt is dat minder ‘triest’, puur en alleen omdat  de mainstream meestal toch vaak (niet altijd) niet meer dan een instapmodel is voor de meeste kids.... van daaruit ga je een eigen muzikale smaak ontwikkelen en wordt je simpelweg steeds kritischer en ga je een andere richting op, ik bedoel de meeste van ons zijn toch ook allemaal eerst opgegroeid met hardcore of 2Unlimited of whatever.... you catch my drift.

Wat ik dus vreemd vind is dat ik die toch wel meer (muzikaal gezien) vooruitstrevende minimal/techno-scene wel erg veel raakvlakken qua publiek vind vertonen met de mainstream scene.... maar wat het nog triester maakt is dat dit dan ook nog eens vaak gepaard gaat met een soort van ‘wij zijn beter dan de rest want wij luisteren minimal’ gevoel en nog meer van dat soort elitair gedrag.

Please! Waarom niet gewoon jezelf zijn en niet kijken naar hoe de ander danst, kleedt en weet ik het allemaal? Ik heb soms echt serieus het idee dat ik op een besloten ‘sekte’-feest ben beland als ik weer eens meer dan één zogenaamde ‘mm-er’ zie... het is hetzelfde soort gedrag wat sommige retards nog steeds hebben als ze zogenaamd ‘gangsta-rap’ willen zijn (en dat terwijl je uit Hilversum komt haha).

Moraal van het verhaal? Blijf bij jezelf, denk na over wie je daadwerkelijk bent en waar je uiteindelijk voor wilt staan, ervaar/luister naar de muziek omdat het iets met je doet en niet omdat je perse ergens bij wilt horen.... als je minimal/techno cool vindt, prima! (er is ook gewoon onwijs veel goeie minimal/techno te horen overal) maar vraag jezelf constant af: doe ik dit (wat dan ook) omdat ik het echt wil of omdat mensen dit van mij verwachten/ik erbij wil horen etc? Beïnvloed raken door iets/iemand is top maar klakkeloos dingen overnemen van anderen is gewoon behoorlijk triest nietwaar? 

Uiteindelijk is er maar één persoon bij je wie je wilt horen en dat is niet een of andere ‘mm-er’, maar bij JEZELF!!

Grappig en toch weer triest die ‘mm-er’... of zou het allemaal aan de drugs liggen? ;-)

PS: 

Niet iedereen die eerdergenoemde kenmerken heeft hoeft zich aangesproken te voelen hoor (dat Hawtin kapsel schijnt ook gewoon in het huidige modebeeld te passen namelijk....wat een visionair zeg die gast! lol) maar dit stuk is bedoeld voor degenen die zich ook echt aangesproken voelen (ook al wil je het maybe niet toegeven ;-P).

Voor de peepz die wellicht weer bepaalde zaken door elkaar gaan halen, nee ik ben geen minimal/techno hater! En nee ik ben ook niet jaloers of gefrustreerd! In dit geval is de ‘mm-er’ puur een metafoor voor vele zaken waarvan ik me afvraag of mensen soms wel eens stil staan bij hun leven en hoe ze dat zo mooi mogelijk willen invullen (we gaan weer diep ;-))....

Benny in actie


 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws