PS Interview: Frank Burghout (Voutloos)

Partyscene Redactie | 1 juni 2007
headlines

Zijn eerste flyer maakte Frank Burghout reeds in 1989 en tegenwoordig ontwerpt hij voor bijna alle grote feesten in Nederland het artwork. Awakenings, Q-Dance en ID&T zijn enkele van zijn klanten. Hij vertelt over de historie van de Nederlandse flyer en over de groei van de Nederlandse dancescene.  “Waarom zou iemand zijn ziel in een ‘strooifolder’ stoppen die de meeste mensen toch weggooien?”

Tekst : Frank Böhm

Mysteryland 2007
Vertel eens wat meer over jezelf en de historie van Voutloos

Voutloos bestaat uit Rachel Althuisius, Frank Burghout en Pedro. We werken waar we wonen en andersom. Ik (Frank) heb vanaf 1993 tot en met 1995 bij een drukkerij in Amsterdam als hulp gewerkt waar ik na het werk en in de pauzes zelf flyers ben gaan maken voor feestjes in de regio Haarlem die we meestal zelf gaven met een groep vrienden. Toen ik in 1996 hoorde dat ze bij M-Design iemand nodig hadden heb ik op de gok gebeld en werd wonder boven wonder aangenomen. Ik had echt geen idee hoe je zo'n Apple moest bedienen maar Miles Stutterheim wou het wel proberen met me. Daar zorgden we vooral ID&T met CD hoezen, platenhoezen, flyers, commercials en daarnaast externe klanten. Ik heb daar echt geleerd onder druk te werken en snel te schakelen. Dankzij mijn collega's en veel nachtwerk waren de  computers snel onder de knie. Uiteindelijk is er natuurlijk een hoop gebeurd daar: M-Design werd ID&T, de gabberhype verdween heel snel en Miles kwam onverwachts te overlijden.

Daarna ging het heel hard bij ID&T. Het voormalige ‘gabberbedrijf’ verhuisde van Wormerveer naar Amsterdam en door de eerste Sensation was ID&T ineens ‘hip’ geworden en kwamen er ineens allerlei mensen op ons af. Wij werkten met ons hechte groepje computer nerds achterin het pand op afroep van zo'n beetje iedereen die bij ID&T werkte. Van parkeerkaartjes tot aan TV commercials, alles werd intern geproduceerd. De lol was er echter wel snel vanaf bij mij toen ID&T me aanbood om met computer en al lekker thuis te gaan werken. Toch heb ik het aanbod aangenomen en ik mocht nog drie flyers maken waarna ID&T zich ging storten op meerdere partijen en reclame bureau's. Ze waren op dat moment veel te groot aan het worden om alles bij een paar freelancers neer te leggen.

Sindsdien (2001) is Voutloos dus eigenlijk ontstaan. We hadden gelukkig ook al gelijk werk via de Hemkade en Q-Dance en bijna elke andere party organisatie klopte wel eens bij ons aan. Mijn partner Rachel pikte alles gelukkig ook snel op. Na wat DTP klusjes om te beginnen doet ze sinds een paar jaar o.a. de Awakenings flyers en Latin Village.

Voutloos kantoor

Werken jullie alleen voor de dancescene?

Op een enkele uitzondering na ontwerpen we inderdaad eigenlijk alles wat met dance te maken heeft. Van logo tot platenhoes. Ook ambieer ik na het plaatsen van een ‘Tijs Verwestiaanse’ gebitsprothese en het succesvol afronden van mijn tweede Sonja Bakker boek nog steeds een ‘carriere’ als dj.

Hoe onderscheidt Voutloos zich van al die vele andere ontwerp bureaus?

Ik denk dat wij ons onderscheiden van al die andere bureaus doordat we vanaf dag één puur  flyers maken. En al ruim daarvoor, mijn eerste ‘flyer’ maakte ik in 1989. Voor de meeste ontwerpers zijn flyers dingen die ze erbij doen of het is een leuke bijverdienste gedurende de opleiding. Maar uiteindelijk willen ze gewoon natuurlijk zo snel mogelijk de goed verdienende reclame opdrachten doen. En sommigen zijn zo goed dat ze als ontwerper een eigen merk worden zodat flyers maken er al helemaal niet meer in zit. Waarom zou iemand ook zijn ziel in een ‘strooifolder’ stoppen die de meeste mensen toch weggooien? Het is echter wel zo dat tegenwoordig tijdens opleidingen mensen bewust kiezen voor flyers ontwerpen. Dus net als house muziek zelf komt dat eindelijk ook uit een soort verdomhoekje.

Compilatie Voutloos flyers

Welke klanten heb je in beheer?

We werken en hebben gewerkt voor o.a. Awakenings, 4N-GME, Art of Dance, Latin Village, ID&T, Q-Dance, B2S, Cocoon, Be Yourself Music, DJ Chuckie, Don Diablo, Treetz, Ricky Rivaro, Marco V, Benjamin Bates, Marcel Woods, Roger Sanchez and many more...

Wat vind je zelf de beste flyer die je ooit ontworpen hebt en waarom?

Mijn beste flyer moet ik nog maken, dat is een van de redenen waarom we Voutloos heten met een V. Als ik de perfecte flyer zou maken dan kan ik net zo goed stoppen, want daarna wordt het nooit meer beter. Ik kan de meeste flyers in het begin nog niet waarderen. Ik kan wel oordelen natuurlijk of alles goed is en of de flyer zijn werk gaat doen maar genieten doe ik meestal pas na een jaar. Het is vreemd maar ik kan dat wel kan als ik de flyer zelf niet gemaakt heb. Wat wel leuk is om te zien als je iets maakt wat echt niet baanbrekend of mega-vernieuwend is dat er toch mensen zijn die daar weer iets in zien en tot op de lettertypes en kleuren aan toe na proberen te maken.
Marco Voutloos
Waar moet volgens jou een goede flyer aan voldoen?

Dat hangt van het feest af, een Mystery Land flyer moet aan hele andere eisen voldoen dan bijvoorbeeld een flyer voor de club Bitterzoet. Een goede flyer maakt je in ieder geval nieuwsgierig en dan gooi je m niet weg. Dan geeft die flyer je een soort vakantie voorpret. Het is wel zo dat je mensen niet meer gek kan maken met teksten als ‘50K BOOM-BOOM’ en ‘REAL FRESH TROPICAL FRUIT BAR’. Ondertussen weet iedereen wel wat ze kunnen en mogen verwachten op een feest. Ook verklapt een goede flyer niet alles, een flyer voor een erotisch feest zou toch leuker zijn als er niet zo'n Oostblok chick met een kalende dertiger in het leer je zenuwachtig aan zitten te gapen? Doe mij dan maar bijvoorbeeld de oude Waakzaamheid flyers met ‘Olympisch tapijtdansen’ en de ‘Punica Oase’... Wat gaat daar dan in Godsnaam gebeuren? Dat wil je toch wel even weten lijkt me dan!

Welke flyer die je zelf niet ontworpen hebt vind je te gek

Dat zijn er teveel om op te noemen, de oude Fabric flyers vind ik erg mooi, en de laatste Renaissance. En natuurlijk maken o.a. Zender en Shamrock altijd wel mooie spullen. De oude Dadara en Donald Beekman flyers zijn ook geweldig. Ik kan nog wel even doorgaan...

Tenslotte, wat vind je van de partyscene in Nederland op dit moment

Ik vind dat Nederland echt bizar is qua invulling en keuze. Je kan hier op één avond even beginnen bij EPMD, door naar Sven Väth en nog her en der afteren, mocht je daar de energie voor hebben. Dat op zo'n kleine oppervlakte zoveel gebeurt verbaast me telkens. Waar je ook van houdt, je kan altijd wel ergens terecht, en de kwaliteit is ook meestal erg goed. Als New York de Big Apple moet zijn is Nederland zeker een complete fruitschaal!

www.voutloos.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws